28 Eylül 2024 Cumartesi

'Şebnem Korur Fincancı 36 gündür keyfi bir şekilde tutsak'

Şebnem Korur Fincancı'nın 36 gündür tutsak edilmesine tepki gösteren demokratik kitle örgütleri, İzmir'de Fincancı'ya dayanışma kartları yolladı ve yetkililere çağrıda bulunarak Fincancı'nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

İzmir'deki insan hakları ve hukuk örgütleri, iktidar ve saray medyasının hedef göstermesiyle tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi (MK) üyesi Şebnem Korur Fincancı'ya dayanışma kartı gönderdi. Konak'ta bulunan PTT Pasaport Şubesi önünde toplanan kitle, kartları göndermeden önce basın açıklaması düzenledi. "Bilim insanı, iyi bir hekim ve insan hakları savunucusu Şebnem Korur Fincancı'ya özgürlük" pankartı açılan eylemde açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi yöneticisi Nehir Bilece okudu.

Fincancı'nın bugün itibariyle 36 gündür keyfi bir şekilde tutsak edildiğini dile getiren Bilece, bu tutuklamanın sebebinin hakikati gören kişilerin sesini kısarak tüm topluma gözdağı vermek olduğunu kaydetti. "İnsan hakları, barış ve demokrasiye inanan geniş toplumsal kesimler 36 gündür hakikati her defasında daha yüksek sesle ifade ediyorlar" diyen Bilece, tutuklamaya sadece Türkiye'den değil uluslararası kamuoyundan tepki yağdığına dikkat çekti.

Başta Dünya Tabipler Birliği olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Konseyi'nden çok sayıda destek ve dayanışma mesajı geldiğini hatırlatan Bilece, "Türkiye'nin hukuk ve insan hakları konusundaki uluslararası yükümlülüklerini hatırlattılar" dedi.

Fincancı'ya ilişkin iddianamenin tamamen içi boş olduğunu vurgulayan Bilece, dava dosyasının Ankara'dan İstanbul'a taşınmasına dikkat çekerek, "İddianame derhal iade edilmeli ve beraat kararı verilerek sevgili Şebnem Korur Fincancı serbest bırakılmalıdır. Bizler bugün Şebnem Hocamıza dayanışma ve destek kartları göndermek için burada toplandık. Onun yalnız olmadığını bir kez daha haykırıyor ve onun sürdürdüğü hakikat mücadelesinden onur duyduğumuzu ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir", "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur" sloganları atıldı.