28 Eylül 2024 Cumartesi

'Savaşa değil, çocuklara bütçe'

İzmir'de bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, AKP-MHP iktidarının okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi teklifini reddetmesine tepki gösterdi ve bütçenin savaşa değil çocuklara ayrılmasını istedi.

Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD), Buca Evka 1 Kadın Dayanışma Evi Derneği (BEKEV), Öğrenci Velileri Derneği (ÖV-DER) ve Ekmek ve Gül, okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi talebiyle Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi.

Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin de katıldığı açıklamada, "Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz. Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek, hemen şimdi" pankartı açıldı ve "Çocuklar derslere aç girmesin", "Geçen yıl her 4 çocuktan biri okula aç gitti" dövizleri taşındı.

Ortak basın açıklamasını okuyan BEKEV Başkanı Neşe Gürgör, aylardır ülkenin dört bir yanında okullarda bir öğün yemeğin ücretsiz verilmesi için yüz binlerce imza topladıklarını söyledi. Bu talebin AKP-MHP iktidarı dışında herkes tarafından sahiplenildiğine dikkat çeken Gürgör, ekonomik krizin giderek derinleştiği ülkede çocukların sağlığının, eğitiminin ve gelişiminin tamamen ailelerin sırtına bırakıldığını kaydetti.

"6 yaşındaki çocuğa istismarı ortaya çıkan cemaatlerin, yurtlarında toplu tecavüz vakaları yaşanan vakıfların sırtını sıvazlayan AKP-MHP iktidarı, yalnızca bir öğün ücretsiz yemek talebiyle ilgili önergeleri reddetmekle kalmadı, eğitimde ve toplumsal yaşamın her alanında çocukların aleyhine bir dizi uygulama hayata geçirerek istismarın önünü açtı. 4+4+4 ile başlayan bu süreç evlilik yaşının 12'ye indirilmesi ve cezasızlığın alenileşmesiyle devam etti" diyen Gürgör, bütçenin zenginlere, savaşa, iktidarın bekasını sağlama almaya değil insanca yaşamı hak eden milyonlarca çocuğa ayrılması gerektiğinin altını çizdi.

Gürgör, "Milyonlarca çocuğun geleceği için Meclise çağrımızdır, gereğini yapın, okullarda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe ayırın" çağrısında bulundu.

Eylemde sık sık "Savaşa değil, çocuklara bütçe", "Sadaka değil, bütçeden hakkımızı istiyoruz", "İnsanca bir yaşam istiyoruz" sloganları atıldı.