28 Eylül 2024 Cumartesi

Saray medyası çocuk istismarcısı cemaatleri aklama yarışında

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel 6 yaşındaki kızını zorla evlendirdi. H.K.G. 2020 yılında suç duyurusunda bulundu ancak soruşturma sürümcemede bırakıldı ve bugün kamuoyu gündemine gelmesiyle dava açıldı. İlk duruşma 22 Mayıs 2023 tarihinde görülecek. Bu arada haberi yapan gazeteci saray medyası ve cemaatler tarafından hedef gösterilirken, Diyanet ve İsmailağa cemaati Gümüşel'e sahip çıktı.

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşındaki kızını zorla evlendirerek yıllarca cinsel istismar saldırısına uğramasına neden olmasına ilişkin dava 22 Mayıs 2023 tarihinde görülecek. H.K.G'nin 2020 yılında yaptığı suç duyurusunu yıllarca işleme koymayanlar konunun kamuoyu gündemine gelmesinin ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne F.G. hakkında iddianame hazırladı.

H.K.G'nin anne ve babası hakkında, "Zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı", zorla evlendirildiği ve yıllarca cinsel istismar saldırısında bulunan Kadir İstekli hakkında ise "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" ve "cinsel saldırı" suçlarından hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, yargılananlar hakkında tutuklama kararı vermezken, ilk duruşmanın 22 Mayıs 2023 tarihinde görüleceği açıklandı.

Birgün gazetesinden Timur Soykan'ın hazırlanan iddianame üzerinden duyurduğu haberde, H.K.G, 6 yaşında iken babasının müridi olan 29 yaşındaki Kadir İstekli ile zorla evlendirildi. Gelinlikle çekilmiş fotoğrafları da bulunan H.K.G, 13 yaşında nişan töreni, 14 yaşında düğün yapıldı. 17 yaşında çocuk doğuran H.K.G'nin çocuğu elinden alındı. 2020 yılında babasının zoruyla 9-6 yaşında evlendirilerek cinsel istismara maruz kaldığını söyleyerek suç duyurusunda bulunan H.K.G'nin suç duyurusuyla ilgili işlem, konu kamuoyunun gündemine gelince tamamlandı.

KARDEŞLERİ YALAN BEYANDA BULUNDU
Çocuğa yönelik cinsel istismar saldırısının ortaya çıkmasının ardından saray medyası Yusuf Ziya Gümüşel ve cemaatleri aklama yarışına girdi.

Saray medyasına konuşan Yusuf Ziya Gümüşel'in üç çocuğu, kardeşlerinin yalan söylediğini öne sürdü, kendilerinin başına böyle bir şey gelmediğini öne sürdü.

GAZETECİ TİMUR SOYKAN'A SALDIRI
Çocuğa yönelik cinsel saldırıya sessiz kalanlar haberi duyuran Birgün gazetesinden Timur Soykan'a saldırı başlattı. Saldırılara yanıt veren Soykan, "İsmailağa tarikatı liderlerinden Yusuf Ziya Gümüşel'in çocukları video yayınlayarak kardeşleri H.K.G.'nin cinsel istismar iddialarını yalanlamış. Öncelikle bu kişiler de bu acıyı yaşadıkları için üzgünüm. Hiçbir çocuk bunları yaşamamalı. Ama iddialarına yanıt vermem gerekiyor" diyerek şunları yazdı:
"Ekteki videoda kardeşleri H.K.G'nin 6 yaşında imam nikahıyla 29 yaşındaki Kadir İstekli'ye teslim edilmesi gibi bir durumun olmadığını iddia ediyor. H.K.G. ise iddianamedeki ifadesinde bunu çok açık bir şekilde anlatıyor.

H.K.G, 6 yaşında imam nikahı kıyılmasıyla birlikte cinsel istismarın başladığını anlatıyor. Bunun kendisine bir oyun olarak anlatıldığını söylüyor.

Kardeşleri, H.K.G'nin psikolojisinin bozuk olduğunu, yalan söylediğini savunuyor. Ama H.K.G. 6 yaşında başlayan istismarı kanıtlamak için Kadir İstekli ile konuşmasını kaydetti ve savcılığa sundu. H.K.G. gittiği doktorun sözlerini aktarıyor. İstekli de istismarı kabul ediyor.

Hatta Kadir İstekli kendisinin 6 yaşında kızı olsa evlendireceğini ama cinsel istismara izin vermeyeceğini söylüyor. 'Hocaefendi' diyerek kastettikleri H.K.G'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel.

H.K.G, konuşmanın devamında evde Kadir İstekli'ye ‘Damadım' denildiğini anlatıyor. Kendisine yetişkin gibi davranıldığını ifade ediyor. Kadir İstekli ‘Ufaklığın öyle geçti' diyor. Kadir İstekli savcılık ifadesinde kavga çıkmaması için böyle konuştuğunu savundu.

Kardeşleri, H.K.G'nin gelinlik fotoğrafının icazet töreninden olduğunu anlatıyor. Fotoğrafa dava dosyasından ulaştık ve H.K.G. ifadesinde 6 yaşında imam nikahından sonra çekilen fotoğraftan bahsediyor. Kadir İstekli'nin kendisini fotoğraf stüdyosuna götürdüğünü anlatıyor.

Üstelik H.K.G'nin savcılığa sunduğu tek fotoğraf bu değil. Henüz küçük bir çocukken Kadir İstekli ile çekilmiş çok sayıda fotoğrafı savcıya verdi. Kardeşleri videoda bu fotoğraflara bir açıklama getirmedi.

H.K.G. ifadesinde 13 yaşında törensel nişan, 14 yaşında ise düğün yapıldığını anlatıyor. Bunun fotoğrafını da savcılığa sundu. Fotoğrafta kolunda bilezikler de görünüyor."

DİYANET CİNSEL İSTİSMARDAN RAHATSIZ DEĞİL
Çocuğa yönelik cinsel istismar saldırısına sessiz kalan Diyanet, üç gün sonra yaptığı açıklamada, "Ancak konunun yüce dinimiz İslam ile bağdaştırılarak Müslümanların itham edildiği bir sürece dönüştürülmesi son derece rahatsız edicidir" sözleriyle cemaatlere sahip çıktı.

İSMAİLAĞA CEMAATİ GÜMÜŞEL'E SAHİP ÇIKTI
Bir açıklamada İsmailağa cemaatinden geldi. Yusuf Ziya Gümüşel'in cemaatin lideri olmadığı öne sürülen açıklamada, "Kendisinin camiamıza gönül bağı olmakla beraber cemaatimizde ve vakfımızda herhangi bir resmi görevi ve yetkisi yoktur, olmamıştır" denilerek cemaat aklanmaya çalışıldı.

İsmailağa cemaatinin resmi nikah yapılmadan dini nikah kıyılmaması konusunda hassasiyeti bulunduğu öne sürülen açıklamada, Yusuf Ziya Gümüşel aklanmaya çalışıldı. Meselenin ailevi olduğu, aile tarafından yalanladığı belirtilen açıklamada, "Aile içerisindeki bu açıklamalardan sonra bize düşen, yargılama sonucunu beklemek, dedikodu ve iftiralardan sakınmaktır" ifadeleri kullanıldı.