28 Eylül 2024 Cumartesi

Sancar: Nefret, düşmanlık ve korku siyasetine karşı koyalım

Haftalık Meclis grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Sancar, partisine yönelik saldırılara dikkat çekti. Kendilerine ağır saldıranlara büyük kaybettireceklerini söyleyen Sancar, kamuoyuna nefret, düşmanlık ve korku siyasetine karşı koymaya kararlı olma çağrısı yaptı ve ekledi: "Bu siyaset bizi krize götürür, umut ise bizi başarıya ve aydınlığa götürür. Umudun kaynağı da mücadeledir, mücadeledir, mücadeledir."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, haftalık Meclis grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Ana Fatma Cemevi, DAD yöneticileri ile çok sayıda kişinin katıldığı grup toplantısında konuşan Sancar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne dikkat çekerek basın özgürlüğüne vurgu yaptı.

Kapatma davası başta olmak üzere HDP'ye yönelik saldırıları hatırlatan Sancar, 11 yıl önce partisinin milyonların değişimi umudu olduğunu ve hiçbir baskı karşısında geri adım atmadığını dile getirdi. Rejimin kalıcılaşmasının önündeki en büyük engelin HDP olduğunun altını çizen Sancar, "O yüzden el birliği ettiler. Birbiriyle benzemez olanlar, birbirinin boğazına sarılmak için geçmişte fırsat arayan güçler birleşti. Birleştiler ve yeni bir devlet koalisyonu kurdular. Bu koalisyonun temel harcını da Kürt karşıtlığı ve Kürt düşmanlığından kardılar" dedi. 11 yıldır olduğu gibi bundan sonra da bu çabaların nafile olduğunu dile getiren Sancar, kendilerine ağır saldıranlara büyük kaybettireceklerini söyledi.

İktidarın seçimlere dayalı bir hesapla başörtüsünü istismar etmesine izin vermeyeceklerini belirten Sancar, bu yolu kapattıklarını ancak şimdi muhalefetin de bu yolda devam ettiğini kaydetti. "Onlar gibi samimiyetsiz, küçük hesaplara dayalı hamleler ve planlarla değil; halkın en geniş katılımı ve gücüyle inşa edeceğiz o özgürlük düzenini. Hiçbir inanç ayrımcılığa maruz kalmayacak, hiç kimse inancından dolayı yasağa ve baskıya uğramayacak. Alevilerin eşit yurttaşlık hakkını sonuna kadar savunacağız. İnançlarını yaşamak isteyen bütün toplumsal kesimlerin bu haklarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz" diyen Sancar, siyaseti dizayn etme amaçlı ucuz hesaplara izin vermeyeceklerini belirtti.

Sancar, "MHP tehdit ve şantajla Hazine yardımının durdurulması kampanyası yaptı Aynı şey Hazine yardımının yatırılacağı hesaplara bloke konulması kararı öncesinde de yaşandı. Yine MHP çıktı, tehditler ve şantajlarla HDP'ye verilecek Hazine yardımlarının durdurulması kampanyası yürüttü. Ardından bir baktık ki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu taleple AYM'ye başvurmuş. Daha önce iki kere başvurmuştu. Bu talebi iki kere dile getirmişti. Her iki iddianamede de partimizin hesaplarına tedbir konulması talebini dile getirmişti ve her ikisini de AYM reddetmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bu talebi AYM'e yine iletiyor, AYM bize haber vermiyor, basından öğreniyoruz" dedi.

Tüm bunların siyasi operasyon olduğunun altını çizen Sancar, "Bizim hazinemiz hakikatimizdir, fikriyatımızdır, halkımızın gönlüdür" vurgusu yaptı.

HDP'nin ne yaptığın ıbilen bir parti olduğunu dile getiren Sancar, "HDP üzerinden boş polemiklere girmenin demokrasi için bir faydası olmayacaktır. Bizler korunaklı köşelerimizden yuvarlak sözlerle mücadele yürütüyor değiliz, hakikatlere gözlerimizi yumarak yol alıyor değiliz; tam tersine hakikatin hery anını bütün gücümüzle çalışarak görme uğraşı veriyoruz" uyarısı yaptı.

Sancar, şu ifadeleri kullandı: "AYM salonlarındaki oy çokluğu değil sandıktaki milyonların oy birliği belirleyecektir bu ülkenin geleceğini. Bunu herkes bilsin. Hangi oy çokluğunu AYM'den çıkarmaya çalışırsanız çalışın, asıl belirleyici olan sandıktaki milyonların oy birliğidir. O milyonların oy birliğini o sandıklardan çıkarmak da asli görevimizdir, tarihi sorumluluğumuzdur. Herkesi bu sorumluluğun farkında olmaya çağırıyoruz. Biz yolumuza devam edeceğiz. Parti kapatılacakmış kapatılmayacakmış bunların hiçbirine kulak asmayacağız. Daha önce de söyledim. İlk günden çalışmalarımızı başlattık, seçeneklerimizi ürettik. Halktan, hakikatten aldığımız bu gücü toplumsal mücadelenin her alanında olduğu gibi seçimlerde de mutlaka ortaya koyacağız. Bu gücü seçimlerin sonucuna mutlaka yansıtacağız, ey iktidar bloku. Tehditler, şantajlar oyunlarla bu gerçeği değiştiremezsiniz. HDP var, HDP geliyor, büyük kaybedeceksiniz. Siz kaybederken hepimiz birlikte büyük kazanacağız."

Kamuoyuna seslenen Sancar nefret, düşmanlık ve korku siyasetine karşı koymaya kararlı olma çağrısı yaptı ve ekledi: "Bu siyaset bizi krize götürür, umut ise bizi başarıya ve aydınlığa götürür. Umudun kaynağı da mücadeledir, mücadeledir, mücadeledir."