28 Eylül 2024 Cumartesi

Sancar: Karanlık oyunlarını katliamlarından biliyoruz

Partisinin Ağrı İl Örgütünün kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, iktidar içindeki belirli çevrelerin kirli planları sonucu gerçekleşen İstiklal Saldırısı ve sonrası HDP'ye yönelik karalama kampanyası başlatıldığını hatırlattı. "Bizler ülkede bu karanlık oyunların hangi merkezlerde ve kimler eliyle gerçekleştirildiğini Suruç'tan, Diyarbakır mitingimize yapılan saldırılardan, Ankara gar katliamından, Reyhanlı'dan biliyoruz" diyen Sancar, önümüzde kritik iki seçim olduğunu belirtti. En büyük desteklerinin halk olduğunu söyleyen Sancar, "Mutlaka kazanacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı İl Örgütü 4. Olağan İl Kongresini gerçekleştirdi. Kongreye milletvekilleri Abdullah Koç, Dilan Dirayet Taşdemir ve önceki dönem Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık ile Sema Yüce'nin annesi Zennure Yüce ile çok sayıda kişi katıldı.

Kongrede söz alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ağrı'nın hayvancılığın, tarımın en iyi yapılacağı bölgelerinden biri olduğunu ama hayvancılığının bitirildiğini, şeker pancarının özelleştirmeler ve kotalarla bitme noktasına getirildiğini kaydetti. Ağrı'nın da cezalandırıldığını söyleyen Sancar, "Biz bunun farkındayız. Çözümün de ne olduğunu biz biliyoruz, çözümü de bizler getireceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olması" dedi.

'DEVLETİN İÇİNDEKİ BELİRLİ GÜÇLER KAOS PLANLARI YAPIYOR'
Seçimlere giderken iktidarın pek çok kaos planı yapacağını ve bunları iktidarın içindeki belirli odakların yapacağını söyleyen Sancar, "Devletin içindeki belirli güçler, kaos planlarıyla seçim sürecini ve siyaseti de dizayn etmeyi mutlaka planlıyorlardır. Bunları mutlaka her seferinde bilmemiz ve görmemiz, yolumuzu yürürken tedbir almamız gerekiyor. Taksim'de geçen hafta bir bombalı saldırı gerçekleşti, orada vahşi bir katliam yaşandı. 6 insanımız hayatını kaybetti, 81 insanımız yaralandı. 6'sının tedavisi sürüyor" ifadelerini kullandı.

'NEYİ GİZLEMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ'
Önce sansürün devreye sokularak gerçeğin halka ulaşmasının engellenmeye çalışıldığını dile getiren Sancar, "Neden, neyi gizlemeye çalışıyorsunuz" sorusunu yöneltti.

'BU HESAPLAR İKTİDARIN İÇİNDEKİ KİRLİ GÜÇLERLE BAĞLANTILIDIR'
Ortaya atılan senaryoya dikkat çeken Sancar, hakikatin ortaya çıkarılması için mücadele edeceklerini kaydetti ve şöyle devam etti: "Biz bu yöntemi de tanıyoruz, biliyoruz. Bütün bu yapılanlar suçluluk telaşının birer delilidir. En başta, İçişleri Bakanı demeyeceğim kendisine, Suç İşleri Bakanının ortalığı bulandırma çabası bir suçlunun telaşı, bir hesap verme paniğinin yansımasıdır. Neden bu kadar karanlık yaratıyorsunuz, neden bu kadar çarpıtma yöntemine başvuruyorsunuz? Çünkü halklar da görüyor, Türkiye toplumu da görüyor burada karanlık hesaplar var. Bu hesaplar iktidarın içindeki güçlerle bağlantılıdır."

'NELER PLANLANDIĞINI HEPİMİZ GÖRÜYORUZ'
Katliamın ardından HDP'ye yönelik suçlama kampanyası başlatıldığını söyleyen Sancar, "Bizler ülkede bu karanlık oyunların hangi merkezlerde ve kimler eliyle gerçekleştirildiğini Suruç'tan, Diyarbakır mitingimize yapılan saldırılardan, Ankara Gar Katliamından, Reyhanlı'dan biliyoruz. Örnekler çoktur. Bunun temelinde yatan politikalar da bellidir. Bu iktidar savaş politikalarıyla hem Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştiriyor hem de başta Suriye olmak üzere bölgede kaosu derinleştiriyor. İdlib'de, Efrin'de neler olduğunu, neler planlandığını, neler yapıldığını hepimiz görüyoruz" dedi.  

'ÜLKENİN KAYNAKLARI SAVAŞ POLİTİKALARINA HARCANIYOR'
Ülkenin kaynaklarının bu savaş politikalarına gittiğini, bir avuç sermayedarın, savaş baronunun zengin edildiğinin altını çizen Sancar, Kürt sorunu başta olmak üzere ülkedeki, bölgedeki ve dünyadaki her sorunun çözümünün savaş politikaları, şiddet, kaos olmadığının altını çizdi. Sancar, Kürt sorununa demokratik çözüm, Türkiye'ye demokratik cumhuriyeti getireceklerini kaydetti. Meclis'te gerçekleşen bütçe görüşmelerinde her gün çete liderleriyle, uyuşturucu baronlarıyla fotoğrafları ortaya çıkan Soylu'nun milletvekillerini tehdit ettiğini hatırlatan Sancar, milletvekillerinin Soylu'nun tüm suçlarını yüzüne söylediğini de belirtti. İktidarın ülke kaynaklarını saraya, bir avuç sermayedara, yandaşa ve savaşa ayırdığını yineleyen Sancar, bu ülkenin alternatifsiz olmadığının altını çizdi.

'ÖNÜMÜZDE İKİ SEÇİM VAR'
Eşit yurttaşlığa ve özgürlüğe giden yolu mutlaka inşa edeceklerini söyleyen Sancar, en büyük desteklerinin halk olduğunu da ekledi. Biri parlamento biri de cumhurbaşkanlığı olmak üzere iki seçimin olduğunu dile getiren Sancar, "2024 Mart'ında da yerel seçimler var. Yani bu meclis ve cumhurbaşkanlığı seçiminden 7-8 ay sonra yerel seçimler var. Burada yaptığımız her çalışmayı, aynı zamanda yerel seçimlere yatırım olarak düşünün. Çünkü demokratik cumhuriyet için, Kürt sorununda demokratik çözüm için, emekten yana bir düzen ve özgürlük için, eşit yurttaşlık için bu birinci etap seçimlerde yürüttüğümüz mücadeleyi, yerel seçimleri yerel demokrasi ile taçlandıracağız. Şimdi demokratik cumhuriyetin yolunu açacak yürüyüşü büyütüyoruz, Mart 2024'te de yerel demokrasinin temellerinin yeniden kurulması için çalışmalarımızı en kuvvetli şekilde yürüteceğiz. Hazırlıklarımız hem bu seçimlere yöneliktir hem de Mart'ta yapılacak yerel seçimlere yöneliktir. Güçlü demokrasi olacak. Yerel demokrasi olmadan güçlü demokrasi kurulamaz. Özgürlükçü, eşitlik üzerine bir rejim inşa edilemez. İşte bizim yolumuz bellidir, bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Biliyorum ki mutlaka başaracağız. Hep birlikte kazanacağız. Kimse bundan şüphe duymasın" dedi.