27 Eylül 2024 Cuma

Sancar: Kapatma davasının durdurulması için AYM'ye başvurduk

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP'ye dönük kapatma davasında yargılama süreçlerinin seçimler sonrasına bırakılması için AYM'ye başvuruda bulunduklarını açıkladı. Davanın siyasi saiklerle yürütülen bir operasyon olduğuna işaret eden Sancar, bu davayla sadece HDP'nin değil ülke demokrasisinin tehdit edildiğini söyleyerek, tüm kamuoyuna davaya karşı durma çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP'nin Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) devam eden kapatma davasına ilişkin Ankara'da bulunan parti genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

HDP'ye dönük kapatma davasında AYM'nin ilk olarak iddianameyi iade kararı verdiğini hatırlatan Sancar, iddianamenin temelden ve delillerden yoksun olarak değerlendirildiğini kaydetti. Sonrasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın yeni bir iddianameyi AYM'ye gönderdiğini ve bu iddianamenin de temelden yoksun olduğunu belirten Sancar, iktidar bloğunun ve özellikle MHP'nin HDP'ye dönük karalama kampanyası sonucu ikinci iddianamenin kabul edildiğini söyledi.

Kapatma davasının evrensel hukuk ilkelerine tamamen aykırı bir şekilde açıldığını vurgulayan Sancar, davanın siyasi saiklere dayalı bir operasyonun parçası olduğunu söyledi. "Bu davanın amacı demokratik siyaseti baskı altına almak, HDP'yi tasfiye etme planlarını hayata geçirmektir" diyen Sancar son olarak hukuka aykırı bir şekilde HDP'nin Hazine yardımının aktarılacağı hesabına bloke kararı konulduğunu hatırlattı.

AYM'YE KAPATMA KARARINI SEÇİMLERDEN SONRAYA BIRAKIN BAŞVURUSU
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın AYM önünde 10 Ocak'ta sözlü mütaalasını sunduğunu ifade eden Sancar, kendilerine sözlü savunma için süre tanınması gerektiğini ancak bu konuda hala yazılı bir bildirimde bulunulmadığını dile getirdi. Sancar, davanın geldiği aşamanın seçim süreci ve demokratik ilkelere büyük zarar verdiğini söyleyerek, AYM'ye başvuruda bulunduklarını açıkladı. AYM'den kapatma davasıyla ilgili bütün muhakeme işlemlerinin 18 Haziran 2023 seçimleri sonrasına bırakılmasını talep ettiklerini duyuran Sancar, "AYM, bu davayla ilgili işlemleri durdurmalıdır" dedi.

'ŞANTAJIN HDP'YE ETKİSİ OLMAZ'
Seçim tarihi konusunda ortada ciddi bir belirsizlik olduğuna dikkat çeken Sancar, şöyle devam etti: "Bu belirsizlik HDP'yi kıskaca alma planından öteye hedefler içeriyor. İktidar bu davayı HDP'ye karşı bir şantaj aracı olarak kullanma niyetinde. Bu tür şantajların HDP için bir etkisi olmayacağını elbette herkes biliyor, bunu bir kez daha huzurunuzda dile getireyim. Ancak sadece HDP değildir hedefte olan. Hedefte olan seçimlerin eşit, adil ve demokratik bir şekilde gerçekleşmesi ilkesidir. Asıl hedef tahtasına konan şey de Türkiye'nin adil, özgür, eşit, demokratik bir seçim süreci yaşamasıdır."

Bu meselenin HDP ile sınırlı olmadığını vurgulayan Sancar, tüm siyasi partilerin bu konuda duyarlı olmaları gerektiğinin altını çizdi. İktidarın bu operasyonuna demokrasiden yana herkesin tepki göstermesi gerektiğini söyleyen Sancar, HDP olarak iktidarın bu davayı şantaj aracına dönüştürmesine karşı her türlü tedbiri aldıklarını kaydetti.

"Defalarca açıkladığımız üzere, siyasi operasyonlara karşı siyasi tedbir ve hamle alacak gücümüz, birikimimiz ve tecrübemiz var. Fakat meseleye sadece bu pencereden bakmak da yetersiz olur. İhlal edilen ilkeler, Türkiye'de demokrasinin son kırıntılarını da ortadan kaldırma sonucunu doğurabilecek ağırlıktadır" diyen Sancar, bu seçimin Türkiye için tarihi bir nitelik taşıdığını, iktidarın kapatma davasından başka operasyonlarla da seçim sürecini kendi lehine dizayn etmeye çalıştığını ifade etti.

Seçim sürecine girerken HDP'nin belirsizliğe sürüklenmek istendiğini belirten Sancar, hukuksal güvenlik ve öngörülebilirlik ilkelerinin ihlal edilmemesi, yapılan seçimlerin demokratik bir nitelik taşıması gerektiğini vurgulayarak, bu ilkeler ışığında kapatma davasının durdurulmasını istediklerini söyledi.

SANCAR AİHM VE VENEDİK KOMİSYONU KARARLARINI HATIRLATTI
"Öte yandan yurttaşların seçme ve seçilme hakkını özgür bir şekilde kullanma hakkı da bu belirsizlikle çiğnenmektedir" diyen Sancar, kapatma davasının hukuksuzluğuna işaret eden ilgili AİHM ve Venedik Komisyonu kararlarını hatırlattı. Bu bağlamda tedbir kararının da siyasi bir müdahale olduğunu ifade eden Sancar, 4 Şubat'a kadar tedbir kararına itiraz edeceklerini de açıkladı. "Tedbir kararı kaldırılmalı, bunun dışındaki bütün muhakeme işlemleri seçim sonucuna bırakılmalıdır" ifadelerini kullanan Sancar, bu davanın HDP'ye karşı bir şantaj, seçmen iradesine ipotek koyma operasyonu olduğunun altını çizdi.

Kapatma davasının demokrasiye ve ülke geleceğine büyük bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Sancar, şöyle devam etti: "Anayasa Mahkemesi, evrensel hukuk ilkelerine bağlı kalarak, uygun davranarak, davayla ilgili bütün muhakeme işlemlerini 18 Haziran 2023 sonrasına ertelemelidir. Bunu en ivedi şekilde karar altına almalıdır. Her gecikme Anayasa Mahkemesi'nin varlık nedenini daha köklü bir şekilde sorgulama sonucunu doğuracaktır. Bütün demokrasi güçlerine çağrımızı yineliyoruz. Seçim sürecine ve Türkiye'nin demokratik gelecek umuduna yönelik bu ağır tehdidin herkes farkında olmalı ve buna uygun tavır koymalıdır."

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sancar, olası bir kapatma kararı durumunda DEVA Partisi listelerinden gireceklerine dair haberlerin spekülasyondan ibaret olduğunu söyledi.