28 Eylül 2024 Cumartesi

Saldırıya karşı sokaktan seslendiler: Zulme direneceğiz

HDP'nin çağrısıyla sokağa çıkan çok sayıda kişi işgalci Türk devletinin saldırılarına tepki gösterdi. AKP-MHP iktidarının kendi bekası için bir kez daha savaş politikalarını devreye soktuğu kaydedildi.

İşgalci Türk devletinin Rojava ve Başur Kürdistan'a yönelik saldırılarına ilişkin HDP'nin çağrısıyla açıklamalar yapıldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), HDP, TJA, Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Kürt Araştırmalar Derneği'nin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcisi, İstanbul Bağcılar'da saldırılara tepki gösterdi. Açıklamada, "Bijî berxwedana Rojava" sloganı atıldı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Taksim saldırısı operasyonu bu saldırıya gerekçe yapılmak isteniyor. Saldırıyı bahane ederek, meşru bir zemin yaratmaya çalışıyor. Biz Birleşmiş Milletlere (BM) ve uluslararası güçlerin tamamına çağrı yapıyoruz; Sınır güvenliğini sağlayın. Çünkü Kobanê'ye yönelik saldırı sadece oranın halkına değil, 50 milyonu aşkın Kürde yönelik bir saldırıdır. Kürt toplumuna yönelik bir saldırıdır" dedi. AKP ve MHP'nin kendi iktidarını devam ettirmek için savaş politikasını tırmandırdığına dikkat çeken Beştaş, "Bu savaş sizin lehinize değil. Ekmeğinizi azaltan, özgürlüğünüzü kısaltan, yaşamınızı daraltan bir politikadır. Kendi iktidarlarını devam ettirmek dışında bir amaçları yoktur. Kadınlar öncülüğünde DAİŞ barbarlığına karşı destansı bir mücadeleyle direnen Kobanê'ye selam olsun" ifadelerini kullandı.

ŞIRNAK
HDP Silopi İlçe Örgütü önünde gerçekleştirilen açıklamayla saldırılara tepki gösterildi. Açıklamaya HDP il ve ilçe yöneticileri, DBP Şırnak il yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve Tevgera Jinên Azad'ın (TJA) yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, AKP-MHP'nin, ülkeyi yönetemediği için saldırıları artırdığını dile getirdi. Güngen, şöyle devam etti: "Yaşanan krizin faturasını halklara çıkararak, içeride baskı, dışarıda çatışma stratejisiyle ömrünü uzatmaya çalışan AKP-MHP iktidarı, ülkeyi gün geçtikçe büyük bir bataklığın içine çekmektedir. Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına bütünüyle meşruiyetten yoksun bu saldırı karşısında ulusal ve uluslararası demokratik çevreleri, savaş karşıtlarını ve duyarlı kesimleri seslerini yükseltmeye davet ediyoruz. Uluslararası güçleri bu komplonun bir parçası olmamaya çağırıyoruz. Kobanê, Tel Rifat ve Şengal'e yönelik gerçekleştirilen eş zamanlı hava saldırılarını son derece yanlış ve tehlikeli buluyor, saldırılarda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz."

Açıklama, "Şehit namirin" sloganıyla son buldu.

MUŞ
HDP Mûş İl Örgütü, parti binası önünde saldırılara tepki gösterdi. HDP Mûş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "AKP-MHP iktidarı, DAİŞ çetelerinin Kobanê'de yarım bıraktıklarını tamamlamaya çalışıyor. İçeride sıkışan hiç bir meşrutiyeti kalmayan, çoklu krizlerle baş edemeyen ve her gün yeni bir kriz yaratan AKP hükümeti, bir kez daha seçime doğru yol almışken kendi iktidarını korumak için masum sivillere ve Kürt halkına bir savaş başlatmıştı" diye konuştu.


 
Koçyiğit, Taksim saldırısına işaret ederek, "Bu saldırıyı kınadık, kınıyoruz. Sivillere yönelik bütün saldırılara ilişkin partimizi net bir tavır ortaya koymuştur. Bombalamadan sonra gördük ki aslında ortada kirli bir oyun ve senaryo var. Karanlık eller işbaşında, seçimi kazanmak için birileri yine düğmeye bastı. 'Sınır ötesi güvenlik' diye anlatıyorlar. Hangi güvenlikten bahsediyorsunuz? Efrin'i işgal ettiniz, şimdi Efrin'de çeteler cirit atıyor. İdlib'i işgal ettiniz, şu anda İdlib çetelerin üssü olmuş durumda. Bu faşizmin savaş politikalarına karşı mücadele edeceğiz. Kürtler yalnız değildir, gece yarısı gidip evlerini başına yıkacağız bir halk değildir" şeklinde konuştu.

Koçyiğit, şöyle devam etti: "Barışın yolu açılmadan, savaşa karşı durmadan, savaşı lanetlemeden, savaşa karşı tutum almadan bu ülkede ne demokrasi olur ne barış. Bugün Kürtleri katlederek kendisine koltuk kurmaya çalışan anlayış şunu iyi bilsin ki biz bu zulme karşı direneceğiz, eylem hakkımızı sonuna kadar kullanacağız."

Açıklama "Bijî berxwedane Kobanê" sloganıyla son buldu.

DERSÎM
Dersîm'de düzenlenmek istenen protestoya polis saldırdı. HDP Dersîm İl Örgütü,  Sanat Sokağı'nda açıklama yapmak istedi. HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ ve çok sayıda kişi açıklama için parti binası önünde bir araya geldi. Polis, eylemcilere saldırdı. Polisler, ismi öğrenilemeyen bir kişiyi gözaltına aldı.