25 Eylül 2024 Çarşamba

Rojava'da onbinler Newroz ateşi etrafında buluştu

Kuzey ve Doğu Suriye'nin çok sayıda kenti ve ilçesinde Newroz ateşleri yakıldı. Binlerce kişi kutlamalarda bir araya geldi.

Dün akşam saatlerinden bu yana mahallelerde Newroz kutlamaları düzenlenen Rojava kentlerinde bugün de kitlesel buluşma ve mitingler düzenlendi. 7'den 70'e onbinlerce kişi sarı kırmızı yeşil bayraklar ve geleneksel kıyafetlerle alanlara aktı.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo, Dêrik, Hesekê, Amûdê, Kobanê, Rakka, Dirbêsiyê, Tirbespiyê ve Girkê Legê kentlerinde Newroz kutlamaları yapıldı.

QAMIŞLO
Qamışlo'nun Himo beldesinde bulunan Newroz alanındaki kutlamaya binlerce kişi katıldı. Etkinliğe Özerk Yönetim ve devrim kurumları, PYD, Kongra Star, DSG, YPJ, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı. TKŞ'liler alana "Yaşasın Newroz yaşasın sosyalizm" yazılı pankart astı.

Newroz ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamada PYD Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl konuştu. Alanda buluşan binleri selamlayan Xelîl, "Newroz'u kutluyoruz fakat yaralarımız halen iyileşmedi. Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî halen Türk işgali altında. Kürt halkının düşmanları, halkların kardeşliğine darbe vurmak ve demokratik ulus projesini yok etmek istiyor" şeklinde konuştu. Halkların kardeşlik temelinde bir araya gelmesinin zaferin garantisi olduğunu belirten Xelîl, "2021 Newroz'u kıvılcımını Kuzey ve Doğu Suriye halkının direnişinden alıyor. İşgal altındaki bölgelerin kurtarılması için mücadele büyütülmeli" dedi.

Kürt ulusal birliğinin güçlü bir temelde kurulması gerektiğini vurgulayan Xelîl, birliğin temelinin şehitlerin fedakarlıkları ve Kuzey ve Doğu Suriye halkının kazanımları olduğunu belirtti. Xelîl, "İşgal altındaki bölgelerimizin kurtarılması için birlikte mücadele etmemiz gerekmektedir" dedi.

Cizre Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Talet Yûnis de yaptığı konuşmada "Kuzey ve Doğu Suriye halkları olarak nasıl birliğimizi ilan ettiysek, Kürtlerin ulusal birliğini de öyle ilan edebiliriz" dedi. Birlik ve demokrasi için Newroz ruhuyla mücadele edeceklerini belirten Yûnis, Ayn İsa'da işgale karşı direnen savaşçıları selamladı.

Kutlamada PYNK, Şehit Aileleri Meclisi ve Süryani Kültür Derneği adına da konuşmalar yapıldı. Kutlama müzik, tiyatro ve halay gruplarının sahne almasıyla devam etti.

HESEKÊ
Hesekê'nin Xerbi Barajı kıyısında düzenlenen Newroz kutlaması, şehit aileleri tarafından Newroz ateşinin tutuşturulmasıyla başladı. Kutlamaya Özerk Yönetime bağlı kurumlar, Kongra Star, PYD, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı.

Kutlamada konuşan MSD Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed, tüm halkı Özerk Yönetim etrafında kenetlenmeye çağırdı. İşgal edilen bölgelerin özgürleştirilmesi için mücadele ettiklerini belirtti. Bütün zorbalara rağmen Newroz ateşini yaktıklarını belirten Ehmed, "Bizler özgürlüğün sağlanması için meydanda toplandık. Rojava devriminde yalnızca Kürt halkı değil, bütün bölge halkları direniştedir. Önümüzdeki yıl kutlayacağımız Newroz bayramında siyasi ve demokratik çözümün sağlanmasını umuyoruz" dedi.

Savaş alanlarında işgale karşı fedakarca ve aralıksız direndiklerini belirten Ehmed şöyle devam etti: "Özgürlük uğruna mücadele ediyoruz. İşgal edilen tüm bölgelerimizin kurtarılması için mücadele edeceğiz. Bölge halklarımızın güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini garanti altına alacağız. İşgalci Türk devletinin topraklarımızda halkımıza yönelik zulmünü kabul etmiyoruz. Çeteler her gün özgürlük isteyen halklara saldırıyor. Zorla göç ettirilen halkımıza mücadelemizi büyüteceğimize ve bölgelerimizi özgürleştireceğimizin sözünü veriyoruz" dedi. Etkinlik halaylarla devam etti.

DÊRİK
Dêrik halkı da Newroz ateşi etrafında buluştu. Binlerce kişinin katıldığı kutlamada konuşan PYD Eş Başkanlık Sözcüsü Foza Yûsif, dağlardaki gerillanın, cephelerdeki YPG/YPJ güçlerinin ve hapishanelerde direnen tutsakları selamladı. Yûsif, "Düşmana, siyasetçileri gözaltına alıp, Kürt halkını inkâr edip, müzakereleri sonlandırmakla irademizi kıramayacağını bir kez daha söylüyoruz" dedi.

Faşizme ve işgale karşı direnişin büyütüleceğini vurgulayan Yûsif, "Özerk Yönetim sayesinde bu topraklarda yeni bir yaşam inşa ettik. Kürt halkı, bu topraklarda özgür ve onurlu bir şekilde yaşayacaklarının müjdesini Ortadoğu halkına veriyor. Bu kararlılığımız sonuna kadar sürecek" diye belirtti.

RAKKA
Rakka'da düzenlenen Newroz kutlamasına Tebqa ve Deyr ez Zor'dan da katılım sağlandı. Binlerce kişi hep birlikte Newroz ateşini yaktı. Rakka Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Nûr El Zêb, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının Newroz Bayramı'nı kutladı. Mihemed "2 bin yıldan daha fazla süredir Demirci Kawa, özgürlük meşalesini yakarak Kürt halkına dönük zulme son verdi. Demirci Kawa'nın özgürlük meşalesini yakmasıyla bahar yeniden geldi" şeklinde konuştu.

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê'de düzenlenen Newroz kutlamasına yüzlerce kişi katıldı. Kutlamada konuşma yapan MSD Genel İlişkiler Bürosu Eşbaşkanı Cîhad Ömer, bu yıl Newroz'u Garê'deki tarihi gerilla direnişi zaferiyle kutladıklarını belirtti. Ömer, "Topraklarımızı işgalcilerden temizleyeceğiz. 2021 Newroz'u önder Apo'nun özgürlüğü Newroz'u olacaktır. Buna inancımız tamdır" diye belirtti.

Hesekê Kanton Meclisi Eşbaşkanı Semer Abdullah, şehitler sayesinde Newroz'u özgürce kutladıklarını belirtti, "Şehitlerin kanıyla kurtardığı bölgeleri savunmada ısrarcıyız. Bölge halkı önemli ve tarihi bir aşamadan geçiyor, düşmanlara karşı birleşik mücadelenin önemini her geçen gün daha çok anlıyoruz. 2021 Newroz'u tüm siyasi tutsakların özgür bırakıldığı ve önder Öcalan üzerindeki tecridin son bulduğu bir bahar karşılaması olacaktır" dedi.

Kutlamaya Şehit Aileleri Meclisi, PYD, TKŞ, JKŞ ile çok sayıda kurum katıldı.

KOBANÊ
Kobanê'nin batısında bulunan ağaçlık alanda yapılan Newroz kutlamalarına halkın katılımı yoğundu. Etkinliğe Özerk Yönetim, PYD, Kongra Star, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı.

Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Şahin, Kürdistan'ın dört parçası ile Efrîn, Şengal, Serêkaniyê ve Girê Spî'deki halkların Newroz'unu kutladı. Türk devletinin işgal ettiği tüm bölgeleri halkın birliği, Newroz direnişi ruhu ve Demirci Kawa'nın zafer ruhuyla kurtaracaklarını belirtti. Şahin, "21. yüzyıl Kürt halkının ve Ortadoğu halklarının baharı ve halkların birliği yüzyılı olacak" dedi.

Etkinlikte konuşma yapan Özerk Yönetim Kadın Komitesi Başkanı Cîhan Xidro da "Savaş cephelerindeki savaşçıların, şehit ailelerinin ve tüm kadın savaşçıların Newroz'unu kutluyoruz. Bu yılki Newroz Bayramı, baharın güzelliği, halkların coşkusu ve mücadele bayramı olacak" ifadelerini kullandı.