25 Eylül 2024 Çarşamba

Rojava halkı: Serêkaniyê ve Girê Spî'yi işgalden kurtaracağız

Rojava halkları, Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerine yönelik işgal saldırısı ile PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik Uluslararası Komplonun yıldönümünde sokaklardaydı. Eylemlerde işgalciler lanetlenirken, işgal altındaki toprakların özgürleştirilmesi için mücadelenin büyütüleceği vurgulandı.

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerine yönelik işgal saldırısı ile PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim Uluslararası Komplosu'nu protesto etti.

KOBANÊ
Kobanê halkı, işgale ve uluslararası komploya karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Kadın Özgürlük Meydanında toplanan Kobanê halkı, Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının olduğu bayraklarla Şehit Agit Meydanı'na yürüdü.

Komplocular ve işgalcileri teşhir eden konuşmalar yapılan yürüyüş esnasında "Önder Apo'ya özgürlük" ve "Yaşasın Serêkanîye ve Girê Spî direnişi" şeklinde sloganlar atıldı. Eyleme Şehit Aileleri Kurumu,  Özerk Yönetim, Kanton Yönetimi, Kongre Star, PYD, PDKS, TKŞ ve Çand a Huner üyeleri de katıldı.


Özgür Kadın Hareketi adına konuşan Almaz Romi, 9 Ekim komplosunu kınadıklarını belirtti ve şunları söyledi: "Uluslararası güçler, büyüyen demokratik, kadın özgürlükçü mücadelenin önüne geçmek için 22 yıl önce bir komplo ile Önder Apo'yu Türk devletine teslim ettiler. Ama mücadelenin önünü alamadılar. Rojava devrimimiz bugün Kuzey ve Doğu Suriye halklarının devrimine dönüştü. Kadınlar, devrimin öncü gücü olarak savunma ve inşada önemli görevler üstlendiler. İşgalciler aynı zamanda kadın devrimimizi hedef almışlardır. Şehitlerimizden aldığımız direniş ruhu ile işgalcileri topraklarımızdan çıkaracağız, İmralı sistemini yıkacağız ve Önder Apo ile özgür yaşayacağız."

Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Mustafa Eto de uluslararası komplonun 22. yılında Girê Spî ve Serêkanîye'nin işgal edildiğini hatırlattı. Eto, "Erdoğan halkımızı tehdit ederek yeni işgal planları yapıyor. Onun, bütün Ortadoğu ve bölge halklarının düşmanı olduğunu herkes biliyor. Halklarımızın birliği ile faşist Erdoğan'a gereken cevabı vereceğiz. Önder Apo'yu özgürleştireceğiz, topraklarımızı işgalcilerden temizleyeceğiz" şeklinde konuştu.

TIL TEMIR
Til Temir halkı, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve işgal altındaki toprakların kurtarılması için mücadele çağrısı yaptı. Şehit Aileleri Meclisi Kurumu önünde toplanan kitle, sloganlarla Büyük Meydan'a yürüdü.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) yöneticisi Silêman Xelîl, Serêkaniyê ve Girê Spî'ye yönelik işgal saldırısının 9 Ekim Uluslararası Komplo'nun yıldönümünde başladığını hatırlattı. Xelîl, Türkiye'nin Kürt halkının düşmanı olduğunu dile getirdi. Xelîl, Türkiye'nin Rojava devrimine yönelik özel savaş uygulamalarına karşı dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Xelîl, işgalcilere karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini ve topraklarını özgürleştireceklerini dile getirdi.

HESEKÊ
İşgal nedeniyle evlerini ve topraklarını terk etmek zorunda kalan Serêkaniyêli aileler, Waşukanî Kampı'nda protesto eylemi gerçekleştirdi. 

Eylemde "İşgali bitireceğiz, devrimin değerlerini savunuyoruz", "Serêkaniyê'ye döneceğiz" ve "Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî halkının direnişini selamlıyoruz" yazılı pankartlar açıldı.

Kamp alanı girişine kadar yapılan yürüyüşün ardından Kongreya Star adına konuşan Besime Dawud, işgalci Türkiye'nin Kürt, Arap ve Süryani halklarının topraklarına saldırdığını söyledi. Dawud, "Erdoğan tüm insani değerleri ve uluslararası kanunları ihlal etti ve halkımıza yıkım ve ölüm getirdi. Kendimizi savunma hakkına sahibiz" diye konuştu.

Waşukani Kamp Meclisi adına konuşan Din Cemil de "Türk devleti bölgelerimizi ve şehirlerimizi işgal ediyor ve sivilleri kaçmaya zorluyor. Türkiye'nin eylemleri, Önder Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun bir devamıdır" diye konuştu.

ŞEHBA
İşgal altındaki Efrîn'den Şehba bölgesine geçen binlerce kişi de 9 Ekim Uluslararası Komplo ve işgal saldırısının yıldönümünde yürüyüş gerçekleştirdi.

Fafin ilçesindeki Muşat Okulu önünde toplanan Efrînliler, Siwaqa'ya kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde sık sık "Türk işgaline hayır, tecrite hayır" ve "Yaşasın Çağın direnişi" sloganları atıldı.

Yürüyüş sonunda PYD adına açıklama yapan Hediye Yusif, "Komplocular tecrit uygulaması ile Kürt halkının iradesini kıracağına inanıyor, ancak Önder Öcalan'ın düşünce ve felsefesi milyonlarca insanın zihninde" diye konuştu.