28 Eylül 2024 Cumartesi

Roboski katliamının üzerinden 99 ay geçti, hala adalet yok

Roboski katliamının üzerinden 99 ay geçti. Roboski İçin Adalet Girişimi, 99 aydır adaletin sağlanamadığını hatırlattı, "Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir" dedi.

Roboski İçin Adalet Girişimi, katliamın 99'uncu ayında İHD Ankara Şube binasında açıklama yaptı. 

19'u çocuk 34 köylünün yaşamını yitirdiği katliamın sorumlularının yargılanmadığı ve adaletin sağlanması çağrısını yenilediklerini ifade eden Roboski İçin Adalet Girişimi,  bugünlerde savaş politikalarının sonuçlarını yaşadıklarını kaydetti. 

Yapılan açıklamada, "Dünya her gün yeni bir soruna yeni insanlık trajedilerine uyanıyor. Bunların çoğu insan eliyle ortaya çıkarılmış, savaşlar, katliamlar, insanların evlerinden edilmeleri, insanlık dışı uygulamalar ve yoksulluktur. İnsanlık kendi geçmişi ile yüzleşmeli ve buradan çıkarılacak derslerle geleceğini sağlıklı olarak örebilmelidir" denildi. 

"Yaşama hakkı insanın doğuştan gelen en temel hakkıdır" denilen açıklamada, Roboski katliamda yaşananlar hatırlatıldı. Açıklamada, "Devlet bu yaşam hakkını korumak bir yana, yaşam hakkını yok eden mekanizmaların içinde olanları yargılamadı, suçluları yargının önüne dahi çıkarmadı. Henüz ne olduğunu dahi anlamadan, o kış ve doğa koşullarına rağmen geçimlerinin peşinde olan insanların üzerlerine yağdırılan bombalar, korkunç bir dehşetle yaşamdan kopardı aldı gencecik insanları ve çocukları. Ailelerinin haberi olmasına ve olay yerine gitmek istemelerine, ne de sağlık ekiplerinin girmesine izin verildi. Ancak belli bir süre sonra geçişlerine izin verilen aileler, katırlarla, römorklarla ölülerini taşıdılar" ifadeleri yer aldı.

"Bir ülkenin nasıl yönetildiğine bakmak için, o ülkeden insanların nasıl öldüğüne de bakmak şart" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, aradan geçen 8 yıla rağmen adaletin sağlanamadığı belirtildi. Açıklamada şöyle devam etti: "Aradan geçen 8 yıla rağmen ne iç hukukta ne de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sürecinde adalet sağlanamamıştır. Ancak adalet sağlanamasa bile gerçek tüm çıplaklığı ile önümüzde durmaktadır. Failler ve katliam açıktır. Devletin asli görevi ise bu yargılamayı engellemek değil, adaletin sağlanmasının önündeki engelleri kaldırmaktır. Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda 'Barış ve Adalet'in yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir."