27 Eylül 2024 Cuma

Rize Kalkandere'de siyasi tutsaklara yönelik baskı Meclis'e taşındı

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde siyasi tutsakların yaşadığı hak ihlallerini, Adalet Bakanı Gül'e sordu.

Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde siyasi tutsakların bulunduğu koğuşlar tadilat öne sürülerek, adli koğuşlar ile birleştirildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, "geçici" olduğu öne sürülen bu durumun kalıcı hale geldiğini, gardiyanların siyasi tutsaklara yönelik baskılarını arttırdığını belirtti. Öcalan, adli tutsakların, Kürtçe konuşan siyasi tutsakları tehdit ettiğini de kaydetti.

HDP Milletvekili Öcalan, Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde siyasi tutsaklara yönelik hak ihlallerini Meclis'e taşıdı. HDP Urfa Milletvekili Ömer Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi:

"Bahsi geçen iddialar doğru mudur?

 Eğer bu iddialar doğruysa, Rize L Tipi Kapalı Cezaevi'nde siyasi mahpusların koğuşlarının adli mahkumlar koğuşları ile birleştirilmesinin gerekçesi nedir?

 Siyasi mahpusların adli mahkumlar tarafından tehdit edildiği iddiası doğru mudur?

 Siyasi mahpusların infaz koruma memurları tarafından tehdit edildikleri iddiaları doğru mudur?

Siyasi mahpusların Kürtçe konuştukları için tehdit edildikleri iddiaları doğru mudur?

Bakanlığınıza iletilmiş bu konuyla ilgili şikayet var mıdır? Varsa, konu ile ilgili Bakanlığınız tarafından herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?"