27 Eylül 2024 Cuma

Paylan: Hristiyan mezarlarına saldırının arkasında Emniyet içindeki şebeke mi var?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Trabzon ve Ankara'da Hristiyan Cemaati'ne yönelik nefret saldırılarını meclise taşıdı. Paylan, İçişleri Bakanı Soylu'ya "Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetleri Trabzon Emniyeti'nin yönlendirdiği çetelerce işlenmişti. Trabzon Emniyeti'nde benzer bir şebeke var mıdır?" sorusunu sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 14 Şubat tarihinde Trabzon'daki Santa Maria Katolik Kilisesi'ne ait mezarlığa defnedilen Zehra Çolak'ın kabristanına yapılan nefret saldırısını meclis gündemine taşıdı. Paylan, konu hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Paylan soru önergesine gerekçe olarak, "Zehra Çolak'ın mezarına yapılan nefret saldırısında, mezarın başında bulunan haçın kırılarak yakıldığı öğrenilmiştir. Nefret saldırısı öncesinde, Çolak'ın defin töreni sırasında bir grup kişinin, tekbir getirerek töreni provoke etmeye çalıştığı bilinmektedir" dedi.

Benzer bir saldırının da 7 Şubat'ta Ankara'da Hristiyan Cemaati'ne ait Ortaköy Mezarlığı'nda gerçekleştiğini ifade eden Paylan, "Düzenlenen nefret saldırısında, on dokuz mezar taşı kırılarak harap edilmiştir" diye belirtti.

Paylan, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Soylu'ya şu soruları sordu:

-Zehra Çolak'ın defin töreni sırasında gerçekleşen provokasyonla ilgili olarak, Bakanlığınızca soruşturma başlatılmış ve sorumlular tespit edilmiş midir?

-Trabzon ve Ankara'da, Hristiyanlara ait mezarlıklara nefret saldırısında bulunan kişilerin kimliği tespit edilmiş ve şüpheli şahıslar adli mercilere sevk edilmiş midir?

-Trabzon'da vefat eden Hristiyan yurttaşın defin töreninde yapılan provokasyondan sonra neden gerekli güvenlik önlemleri alınmamıştır?

-Bu nefret suçlarında, saldırıya uğrayanların Hristiyan olması nedeniyle, güvenlik görevlilerinin suça yol verdiği konusundaki şüphelerimi nasıl giderirsiniz?

-Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetleri Trabzon Emniyeti'nin yönlendirdiği çetelerce işlenmişti. Trabzon Emniyeti'nde benzer bir şebeke var mıdır?