25 Eylül 2024 Çarşamba

Paris Komünü 150. yılında selamlandı

Paris Komünü'nün 150. yılında Paris Place de Châtelet'de eylem yapıldı. ACTIT ve SKB'nin içinde bulunduğu Yaşasın Paris Komünü 1871 Platformu tarafından örgütlenen eylemde, "Paris Komünü ile Rojava devrimi arasındaki diyalektik bağ bize ancak ezilenlerin silahlı ayaklanmasının iktidarın yollarını döşeyeceğini anlatmaktadır" denildi.

Yaşasın Paris Komünü 1871 Platformu, Paris Komünü'nün 150. yılında eylem yaptı. Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) ve Sosyalist Kadınlar Birliği'nin (SKB) de katıldığı eylemde, işçi sınıfı ve ezilenlerin mücadelesinin silahlı bir direnişle iktidarı alarak 72 gün boyunca yaşatıldığı hatırlatıldı.

ACTIT ve SKB adına yapılan konuşmalarda ise ezilenlerin mücadelesi bakımından bugün büyük öneme sahip Rojava devrimine değinildi. Konuşmalarda, "Bugün, yüzünü sosyalizme dönmüş, demokratik halkçı bir yönetim olan Rojava; ezilen halkların deniz feneridir. Paris Komünü ile Rojava devrimi arasındaki diyalektik bağ bize ancak ezilenlerin silahlı ayaklanmasının iktidarın yollarını döşeyeceğini anlatmaktadır" denildi.

Paris Komünü döneminde dünyanın çeşitli yerlerinden devrimciler, komünistler, anarşistlerin savaşa ve inşa çalışmalarına katıldığı hatırlatılan konuşmalarda, "Yani enternasyonalist bir komün pratiği olmuştur. Bugün yine Rojava devrimi benzer bir biçimde dünyanın en ücra köşelerinden bile katılımlarla varlığının enternasyonalist yanını açığa çıkartmaktadır. İşte MLKP savaşçısı şehit İvana Hoffman bunun bir göstergesidir" diye belirtildi.

Eylem, Enternasyonal marşı ile sona erdirildi.