28 Eylül 2024 Cumartesi

Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi'nden açıklama

2. Paris katliamında katledilen Mîr Perwer'in cenaze törenine yönelik saldırıya ilişkin açıklama yapan Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi, Türk devletine ölüye saygı ilkesine uyma uyarısı yaptı.

Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi, Paris'te 23 Aralık'ta gerçekleştirilen silahlı saldırıda Emine Kara ve Abdurrahman Kızıl ile birlikte katledilen Mîr Perwer'in Muş'taki cenaze törenine dönük saldırıya dair yazılı açıklama yaptı. Cenaze töreninde yaşananların aktarıldığı açıklamada, binlerce kişinin cenaze törenine katılmasının engellendiği anımsatıldı.

Açıklamada, şunlar belirtildi: "Ölü bedenlere yapılanlar yürütülmekte olan siyasetin en çıplak halidir. Devlet farklı dönemlerde farklı cenazelere şiddet uyguluyor, eziyet ediyor, cenazenin usulüne uygun defnedilmesine engel oluyor, yakınlarına eziyet uyguluyor ve ölülere salladığı bu parmakla biz yaşayanlara, geniş toplumsal kesimlere bir mesaj vermek istiyor. Hangi bedenlerin saygıya layık olduğuna, hangi bedenlerin şiddet görmesinin meşru olduğuna dair politik bir çerçeve çiziyor. Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi olarak devletin çizdiği bu çerçeveyi kabul etmediğimizi, ölülere yapılan şiddetin yaşayanlar arasında da baskı kurmak için kullanıldığını bildiğimizi ve Kürt, Alevi, Ermeni, Süryani, Yahudi, LGBTİ+, kadın, işçi, göçmen, muhalif, yoksul tüm bedenlerin eşit bir muameleyle ve saygıyla defnedilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Bir arada yaşamın asgari kurallarından birinin de ölüye saygı ilkesi olduğunu hatırlatıyor, Türkiye Cumhuriyeti devletini bu kurala saygı göstermeye ve uygulamaya davet ediyoruz."