28 Eylül 2024 Cumartesi

Ölümlerden iktidar sorumludur, Grup Yorum'un talepleri kabul edilsin

Grup Yorum üyesi Helin Bölek'in ölüm orucunun 288. gününde şehit düşmesinden iktidarın sorumlu olduğu belirtilen açıklamalarda, Grup Yorum'un taleplerinin kabul edilmesi istendi. 

Grup Yorum üyesi Helin Bölek'in şehit düşmesi üzerine çok sayıda kurum, parti açıklama yayınladı. Bölek'in hayatını kaybetmesinden iktidarın sorumlu olduğu vurgulanan açıklamalarda, Grup Yorum'un taleplerinin kabul edilmesi çağrısı yapıldı.

İHD-TİHV: BU KAYIPTAN İKTİDAR SORUMLUDUR
İnsan Hakları Derneği  (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV): İnsan hakları örgütleri olarak yetemedik. Bu göz göre göre gelen kaybı önleyemedik. İktidar zorla alıkoyma ile başlayan, ‘önce onlar bıraksın’ tutumu ile süreci daha da gerginleştiren, 29 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ceza infazına ilişkin yeni yönetmelikle zorla müdahaleyi meşrulaştırma girişimine işaret eden güvenlikçi bakış açısıyla bu kayıptan siyaseten sorumludur. Daha fazla kayıp olmaması için iktidarı hızla adım atmaya, talepleri karşılayarak bu sorunu çözmeye davet ediyoruz. Bir yaşam hakkı ihlali daha yaşanmaması için tek yolun güvenlikçi anlayışı bir an önce terk ederek, önceliği yaşamdan ve insan haklarına gereken saygıyı göstermekten yana kullanmak olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

DTK: GRUP YORUM'UN TÜRKÜLERİ BİZİM STRANLARIMIZDIR
Demokratik Toplum Kongresi (DTK): Bu gidişat gidişat değildir. AKP elini demokratik alanlardan bir önce çekmeye başlamalıdır. AKP bu hakların nasıl kazanıldığı konusunda büyük bir cehalet içinde olduğu için bu hakları rahatlıkla ayaklar altına alabiliyor. Bu da gencecik insanların yaşamını yitirmesine neden oluyor. Biz de DTK olarak iktidarın bu insanlık dışı tavrını protesto ediyor, onları insan yaşamına ve özgürlüklere saygılı olmaya davet ediyoruz. Bununla bağlantılı olarak dikkat çekmek istediğimiz bir diğer hayati mesele ise Helin'in yoldaşı İbrahim Gökçek'tir. İbrahim 291 gündür ölüm orucunda ve eylemi devam ediyor. Bizler, iktidarı ve muhalefet partilerini İbrahim'in taleplerini dinlemeye, anlamaya ve buna çözüm bularak onu yaşatmaya çağırıyoruz. Grup Yorum'un türküleri bizim stranlarımızdır. Türkü ve stranları susturmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.

TJA: İKTİDAR ÖZGÜRLÜĞÜN SESİNİ KATLETTİ
Özgür Kadın Hareketi (TJA): Helin’in yaşamından birinci derecede sorumlu ve Helin Bölek’i korumakla yükümlü olan iktidar, bugün bir kez daha bu coğrafyada barışın ve özgürlüğün sesini katletmiştir. Helin'in katliamından sorumlu olanlar, kadın düşmanı politikalar ile şarkıları, türküleri, yasaklayanlar; adil yargılanma ve özgür sanat yapma talebine sessiz kalanlardır. Helin, karanlığa mahkum edilmek istenen halkların ve kadınların mücadelesine ışık olmuş; yasakçı ve tekçi zihniyetle mücadele kararlılığını göstermiştir. Kadın düşmanı tekçi ve yasakçı zihniyet bilsin ki bu topraklarda özgür yaşamı inşa edene dek mücadeleye devam edeceğiz.

İHD: BÖLEK'İN YAŞAMINI KAYBETMESİNDEN ÜLKEYİ YÖNETENLER SORUMLUDUR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi: İnsan hakları savunucuları olarak;  Helin Bölek’in yaşamını kaybetmesinin üzüntüsünü yaşıyor, İbrahim Gökçek ve Mustafa Koçak’ın da can kaybı yaşayacağından endişe ediyoruz. Ülkeyi yönetenlere sesleniyoruz;  haksız ve hukuk dışı uygulamaları ortadan kaldırmak yerine, "önce açlık grevini bıraksınlar" yaklaşımınız Helin Bölek’in canına mal oldu. İbrahim Gökçek ve Mustafa Koçak’ın da yaşamına mal olmadan bu yaklaşıma derhal son verilmeli, talepleri kabul edilerek yaşam hakları korunmalıdır.