28 Eylül 2024 Cumartesi

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi Helin Bölek yaşamını yitirdi

Grup Yorum üyesi Helin Bölek ölüm orucunun 288. gününde yaşamını yitirdi. Grup Yorum, Bölek'i son yolculuğuna uğurlamak için Küçükarmutlu'daki direnişevine gelinmesi çağrısı yaptı.

288 gündür ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi Helin Bölek yaşamını yitirdi. Grup Yorum, herkesi Helin Bölek'i uğurlamak için direnişevine gelmeye çağırdı.

Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek, cezaevindeki üyelerinin tahliye edilmesi, İçişleri Bakanlığı tarafından haklarında çıkarılan yakalama kararlarının kaldırılması, konser yasaklarının ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskıların son bulması talebiyle başlatmış olduğu açlık grevini, ölüm orucuna dönüştürmüştü.

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in açlık grevi ise sürüyor. Bölek ve Gökçek, 11 Mart’ta polis zoru ile Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmış, ancak tıbbı müdahaleye izin vermemeleri üzerine eylemlerini sürdürdükleri Küçükarmutlu'daki Direniş Evi’ne geri getirilmişlerdi.

Helin Bölek’in annesi Aygül Bilgi, “Gece uyku uyuyamıyor, çünkü sinir uçları iltihaplandı, çok acı çektiği için uyku diye bir şey yok. Kızımın yeniden türkü söylemesini çok istiyorum. Çocuğumun ölmesini istemiyorum. O pırıl pırıl insanları sahnede görmek istemez misiniz? O yüzden rica ediyorum, konuşmamı duyan herkes bir şeyler yapsın ama hızlı yapsın” ifadelerini kullanmıştı.

GRUP YORUM'DAN UĞURLAMA ÇAĞRISI
Grup Yorum twitter hesabından Helin Bölek'in uğurlama töreni için herkesi direnişevine çağırdı; "Helin, bizler için ölümü göze aldı ve şehit düştü. Bizlerin de görevi onu son kez uğurlamaktır. Ayçe İdillerden Helinlere... Devrimci sanatçılık büyümeye devam ediyor" dedi.

BİR HEYET İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'YLA GÖRÜŞMÜŞTÜ
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, şair Ahmet Telli ve fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer 28 Mart'ta İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşmüş, ölüm orucu ve açlık grevlerinin kritik günlerinde olduğunu belirtmişlerdi.  Heyet, "Bu taleplerin en temel haklardan olan sağlık ve yaşam hakkının korunması, adil yargılanma hakkının yerine getirilmesi çerçevesinde ele alınması gerektiğini belirtmeliyiz. Dolayısıyla devlet kurumlarının mevcut duruma bu çerçeveden bakmaları faydalı olacaktır. Açlık grevinde bulunan Grup Yorum üyeleri, Mustafa Koçak ve avukatların sağlıkları oldukça ciddi durumdadır. Yaşam haklarının tehlike altında olduğu böylesi bir ortamda yukarıda özetlemeye çalıştığımız taleplerinin rahatlıkla yerine getirilebileceğini belirtiyor, siyasi iktidarı ve kamuoyunu sorumlu davranmaya davet ediyoruz" açıklaması yapmıştı.

Bakanlık yetkililerinin yanıtı ise "Açlık grevinin sonlandırılması halinde taleplerin değerlendirileceği" şeklinde olmuştu.