28 Eylül 2024 Cumartesi

ÖHD'den İstanbul Barosu'na başvuru

İstanbul Şubesi üyesi 155 avukat, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve İmralı'daki diğer isimlere dönük yapılan görüş başvurularının takibi için İstanbul Barosu'na başvuru yaptı. Avukatlar, başta TBB olmak üzere tüm baroları göreve çağırdı.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi'nden 155 avukat, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesinde tutsak PKK Lideri Abdullah Öcalan ve diğer 3 isme dönük ağırlaştırılmış tecrit koşullarının sona erdirilmesi, avukat görüş yasağının kaldırılması, iç hukuk ve uluslararası mevzuatta yer alan haklarının temini için yapılan başvuruların takibi için İstanbul Barosu'na başvuruda bulundu. Avukatlar, başvuru ardından Beyoğlu'nda bulunan ÖHD İstanbul Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, çok sayıda ÖHD üyesi avukatın yanı sıra Asrın Hukuk Bürosu avukatları da katıldı.

İlk olarak söz alan ÖHD İstanbul Şube Eşbaşkanı Gürkan İstekli, Türkiye ve Kürdistan'dan 775 avukatın 10-11 Haziran tarihinde Adalet Bakanlığı'na yaptığı başvuruyu anımsattı. Gürkan, "Başvurumuza 4 aydır Adalet Bakanlığı tarafından herhangi bir dönüş yapılmadı. Biz de bugün müvekkillerimizle görüşülmesi ve başvurulara sonuç alabilmek için İstanbul Barosu'na başvuruda bulunduk. Bugün Kürdistan'da yürütülen savaşın Sayın Öcalan üzerinde yürütülen tecritten bağımsız olmadığı fikrindeyiz. Demokratik bir çözüm için Sayın Öcalan'dan bir an önce haber alınması ve bir diyalog kurulmasını istiyoruz" çağrısı yaptı.

Ardından basın metnini ÖHD Yönetim Kurulu üyesi Eda Önal okudu. Önal, İmralı Ada Hapishanesi'nde ağır tecrit koşulları altında tutulan Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım'dan iki yıla yakın bir süredir tüm çaba ve girişimlere rağmen hiçbir şekilde haber alınamadığını kaydetti.

Önal, "Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yollardan çözümü için hazır olduğunu, geçmişte eline geçen her fırsatta ortaya koyan Sayın Öcalan ve İmralı'da tutulan üç tutsağa uygulanmakta olan tecride ve avukat yasağına karşı bundan sonra da meşru hukuk mücadelemizi kararlılıkla sürdürmek adına bu sefer de barolara görevlerini hatırlatarak, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde bulunan Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Hamili Yıldırım, Sayın Ömer Hayri Konar ve Sayın Veysi Aktaş' a uygulanan ağır tecrit koşullarının sona erdirilmesi, avukat görüş yasağının kaldırılması, müvekkillerin iç hukuk ve uluslararası mevzuattan kaynaklanan haklarının temini ile avukatlık görevinin yerine getirilmesi amacıyla girişim ve başvurularda bulunduk" ifadeleriyle İstanbul Barosu'na gerçekleştirdikleri başvuruya değindi.

Tüm barolara çağrı yapan Önal, "Zira Avukatlık Kanununa göre barolar, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır. Uzun yıllardır hapishanede tutulan ve avukatlarıyla görüştürülmeyen Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Hamili Yıldırım, Sayın Ömer Hayri Konar ve Sayın Veysi Aktaş'ın süreç içerisinde müvekkillerin avukatları tarafından yapılan tüm hukuki girişimlerin sonuçsuz kaldığı, yerel ve uluslararası insan hakları kurumları, hukuk örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının konuya ilişkin girişimlerinden sonuç alınamadığı ve 775 avukat tarafından Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuruya herhangi bir yanıt verilmediği göz önünde bulundurulduğunda, avukatlık görevinin ifasını ve müvekkillerin adil yargılanma haklarını teminen başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere tüm Baroları göreve davet ediyoruz" dedi.