29 Eylül 2024 Pazar

ÖHD Mersin: Gazetecilik faaliyetleri yargılanamaz

Son dönemde avukatlara, hak savunucularına ve basın emekçilerine yönelik artan baskılara ilişkin basın toplantısı düzenleyen ÖHD Mersin Şubesi, Fincancı ve 9 gazetecinin serbest bırakılmasını istedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi Kadın Komisyonu, İzmir Barosu Genel Kurulu'ndaki konuşması nedeniyle avukat Aryen Turan'ın hedef gösterilmesi, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile 9 gazetecinin tutuklanmasına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Dernek binasında yapılan açıklamaya, çok sayıda avukat katıldı. Kürtçe Türkçe "Savunma biat etmeyecek" pankartının asıldığı açıklamada konuşan ÖHD avukatlarından Melek Şaraldı, meslektaşları Aryen Turan'ın sosyal medya üzerinden tehdit edildiğini belirterek, "Aryen hakkında soruşturma başlatıldığı yargı mercilerince değil Anadolu Ajansı tarafından sosyal medyada paylaşılmıştır. ‘Jin Jiyan Azadî' sloganı Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesiyle ortaya çıkmış, bugün ise sınırları aşmış, ekolojik yaşamı savunanların, antifaşist, antikapitalistlerin, sömürgeciliğe karşı direnenlerin, 21'inci yüzyılı kadın devrimlerinin yüzyılı yapmak isteyenlerin sloganı haline gelmiştir. İran'da Jîna Amînî'nin katledilmesine yönelik protestolar vesilesiyle tüm dünya kadınları tarafından haykırılan ‘Jin Jiyan Azadî' sloganına tahammül edemeyen bu zihniyeti savunanların baskıcı İran Molla rejiminden farkı yoktur. Bu zihniyet, tarihin karanlık dehlizlerine gömülmeye mahkumdur" dedi.

Şaraldı, tutuklanan 9 gazetecinin insanlık onuruyla bağdaşmayan ters kelepçe uygulamasıyla hakarete maruz bırakıldığını belirterek, "Meclisten geçirilen Sansür Yasası'ndan güç alınarak basın emekçilerinin gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklandı. Halkın bilgi edinme ve haber alma hakkı açıkça ihlal edilmiştir. Hatırlatmak gerekir ki gazetecilik faaliyetleri suç değildir ve yargılama konusu yapılamaz. Bu nedenle özgür basın emekçilerinin derhal serbest bırakılması gerekmektedir" çağrısında bulundu.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasına da değinen Şaraldı, "Şebnem Hoca ömrünü halk sağlığını korumaya adamış bir bilim insanı ve hak savunucusudur. Yaptığı değerlendirmeler Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası Sözleşme hükümleri doğrultusunda olup herhangi bir suç içermemektedir. Bu nedenle hak savunucuları hakkındaki soruşturma ve davaların ortadan kaldırılmasını, Şebnem Hoca'nın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" diye belirtti.

Açıklamanın ardından avukatlar "Jin jiyan azadî" sloganı attı.