25 Eylül 2024 Çarşamba

Öcalan'ın doğum günü Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde kutlandı

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum günü dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye kentleriyle Halep ve Maxmur'da kutlamalar ve ağaç dikimleri gerçekleştirildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo, Kobanê, Til Temir, Dêrik, Girkê Legê, Til Berak, Dirbêsiyê, Şehba, Tirbespiyê, Til Hemîs, Rakka ve Ayn İsa kentleriyle Serêkaniyê kampının yanı sıra Halep ve Maxmur'da PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 72. doğum günü dolayısıyla kutlamalar yapıldı. Halkın yoğun ilgisinin olduğu kutlamalarda ağaçlar dikildi.

QAMIŞLO
Qamişlo'nun Hilêliyê ve Enteriyê mahallelerinde kutlamalar yapıldı. Etkinliklerde yapılan konuşmalarda Öcalan'ın doğum günü tarihi bir gün olarak değerlendirildi. Enteriyê mahallesinde konuşma yapan Mihyeddin Hesen "İnsanlık düşmanları önder Öcalan'ı esir alarak onun halklar ile olan bağını koparmayı planladı. Ancak önder Öcalan'ın fikirleri sayesinde düşmanın planları boşa çıktı" dedi.

Hilêliyê mahallesinde bir bahçe açılışı ve Ş. Delil Saruxan Şehitliğinde ağaç dikimi yapıldı.

KOBANÊ
Kobanê'nin Elbelor köyünde Kongra Star üyeleri Hilala Zêrîn Müzik Grubunun katıldığı bir kutlama yapıldı. Kutlama Elbelor köyünde Öcalan'ın Suriye'ye geçtiğinde kaldığı ilk evde yapıldı. Savaş yaralısı Hesen Besri'ye plaket verildi. Müzik ve şiir dinletisiyle kutlama sona erdi.

ŞEHBA
Fafin Halk Belediyesi Efrîn ve Şehba'dan onlarca kişinin katılımıyla Şehit Ruken Zerdeş adına bir park açtı. Parkın açılışı Şehit Ruken Zerdeşt'in annesi tarafından yapıldı. Açılışta yapılan konuşmalarda şehitlerin fedakarlıklarına dikkat çekildi. Öcalan'ın doğum gününün tüm insanlığa kutlu olması dilendi. Konuşmaların ardından halaylar çekildi.

TİL TEMİR
Til Temir'in güneydoğusunda bulunan Ib El Naqa köyünde yapılan etkinlikte Rıdwan Xelef konuşma yaptı. Xelef konuşmasında Öcalan'ın doğum gününün Kürt halkının doğum günü olduğunu ifade edildi. Konuşmanın ardından ağaç dikimi gerçekleştirildi.

SERÊKANİYÊ KAMPI
Türk devletinin 9 Ekim işgalinin ardından göç etmek zorunda kalan ailelerin bulunduğu Serêkaniyê kampında Hesekê Belediye Komitesi Çevre Yönetimi, Öcalan'ın doğum günü vesilesiyle kampta 2 bin 640'tan fazla fidanın dikimini yapmaya başladı. 

TİRBESPİYÊ
Tirbespiyê de Ebû Feri Meclisi, Öcalan'ın doğum günü vesilesiyle seminer düzenlendi. Seminerde konuşan Kongra Star Koordinasyon üyesi Klara Edîsa "Önder Öcalan'ın doğum günü Kürt halkının diriliş günüdür" dedi. Tirbespiyê Halk Belediyesi de ilçeye 400 ağaç dikti.

QEREÇOX
Qereçox Dağı'nda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum günü için yürüyüş düzenlendi. Dêrik ve Koçerat bölgesinden yüzlerce kişi yürüyüşe katıldı. Qereçox Dağı'nda yürüyüş son buldu. Yürüyüşün ardından Öcalan'ın hayatına dair hazırlanan sinevizyon izletildi. Sinevizyon gösteriminin ardından halaylarla kutlama yapıldı.

MAXMUR
Şehit Rüstem Cudi (Maxmur) kampında Öcalan için 13. Kültür ve Spor Festivali düzenlendi. Etkinlik saygı duruşu ve ardından ulusal marşın okunmasıyla başladı. Kutlamada tiyatro, şiir ve şarkı yarışmaları ve gösterimleri yapıldı. 

Til Berak, Dirbêsiyê, Halep, Girkê Legê, Til Hemîs, Dêrik, Rakka ve Ayn İsa'da da ağaç dikimi yapıldı.