25 Eylül 2024 Çarşamba

Nuri Mehmud: Hol Kampı uluslararası toplum için büyük bir tehlike

Hol kampında başlatılan İnsani ve Güvenlik operasyonunu değerlendiren YPG Sözcüsü Nuri Mehmud, kampta kalan IŞİD'li ailelerin çocukları IŞİD zihniyeti ile yetiştirdiğini ve kamp içinde kendi mahkemelerini kurduğunu belirtti. Nuri Mehmud, bunun uluslararası toplum için gelecekte ciddi bir sorun doğuracağını kaydetti.

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçlerinin Hol Kampında başlattığı İnsani ve Güvenlik operasyonunun birinci aşaması dün tamamlandı. IŞİD hücrelerine karşı yapılan operasyona DSG, YPG ve YPJ güçleri de katıldı.

'HASSAS BİR ŞEKİLDE YÜRÜTTÜK'
ANHA'ya konuşan YPG Sözcüsü Nuri Mehmud "Hol Kampı büyüklük olarak Kobanê ve Dêrik kadar büyüktür. Güvenlik güçlerimiz zor şartlara rağmen hassas bir şekilde operasyonu yürütüyor. Büyük bir ciddiyetle huzurun sağlanması için kampı çetelerden temizliyoruz. IŞİD kampta hareketlilik içindeydi. Biz planlamamız çerçevesinde ilerliyoruz. Kamp tehlikelidir. Kampın tamamen kontrol altına alınması ve IŞİD zihniyetinden temizlenmesi zaman alacaktır. Fiziki bir güvenlik operasyonu yapıyoruz. Ancak esas olan zihniyetlerin temizlenmesi gerekir. Bunun için tedbir alınması lazım" diye belirtti.

'YÜK ÖZERK YÖNETİMİN OMUZLARINDA'
Yapılan operasyonun geçici bir çözüm olduğunu söyleyen Mehmud, "Kalıcı çözümler için farklı yöntemlere ihtiyaç var. Hol Kampı uluslararası bir sorun ancak tüm yük Özerk Yönetimin omuzlarında kalıyor. Bu kamp Kuzey ve Doğu Suriye'nin enerjisini alıyor. Uluslararası toplum siyasi, ekonomik ve diplomasi alanda gereken sorumluluğu almıyor. Buna rağmen Özerk Yönetim başarılı bir şekilde görevini gerçekleştiriyor" dedi.

'TEHLİKE BERTARAF EDİLMELİDİR'
İç Güvenlik Güçleri'nin 5 bin üyesi ve savaşçılarının 5 gün boyunca çok iyi bir şekilde çalıştığını kaydeden Nuri Mehmud "İnsani ve Güvenlik Operasyonu'nun birinci aşaması bitti. Ancak ilerleyen süreçlerde farklı boyutlarda devam edecek. Ancak uluslararası toplum da bu soruna ciddi yaklaşmalıdır. Here ülke kendi vatandaşının sorumluluğunu almalıdır. Kamptaki sivil ve çocuklar da IŞİD'li ailelerden etkileniyor. Bu durum IŞİD'i daha örgütlü hale getiriyor. Bu tehlikenin bertaraf edilmesi için yasal, ideolojik, insani boyutlarda tamamlanmalıdır" diye kaydetti.

'KENDİ MAHKEMELERİNİ KURDULAR'
Kampta kalan IŞİD'li ailelerin kendi sistemlerini inşa etmeye çalıştıklarına dikkat çeken YPG Sözcüsü Nuri Mehmud, "Bu yılın ilk 3 ayında 47 kişi katledildi. Kendi mahkemelerini kurup insanları cezalandırıyorlar. Bu ailelerin de kontrol alına alınması gerekir. Kampta çok sayıda çocuk var. Bu çocukları IŞİD'in düşüncelerinden uzaklaştırılmalıdır. Yoksa gelecekte ciddi bir IŞİD sorunu ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.