25 Eylül 2024 Çarşamba

Nijerya'da asker, polisi protesto edenlere ateş açtı: En az 12 ölü

Polis teşkilatının adam kaçırma, taciz, haraçla suçlanan Özel Soygunla Mücadele Ekibi'ne (SARS) yönelik iki haftadır devam eden eylemler, ekibin feshi ve sokağa çıkma yasağına rağmen durulmadı. Lagos'da jandarma sokağa çıkanlara ateş açtı en az 12 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Nijerya'nın en büyük şehri Lagos, salı günü polis zulmünü protesto edenlerin üzerine askerlerin ateş açması sonucu kana bulandı. Görgü tanıkları, en az 12 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi. Uluslararası Af örgütü, aşırı güç kullanımı sonucu ölümlere dair elinde güvenilir kanıtlar olduğunu duyurdu.

"Protesto alanını çeviren askerlerin gece saatlerinde milli marş söyleyen silahsız yurttaşlara ateş açtığına" dair videoların sosyal medyada paylaşılması büyük tepkiye neden oldu.

Lagos Eyaleti Valisi Babajide Sanwo-Olu, can kaybı olmadığı yönündeki açıklamalarını, tepkiler üzerinde değiştirdi. Yeni açıklama yapan vali, "talihsiz ateşi açma" dediği saldırıda bir kişinin yaşamını yitirdiğini, 25 kişinin ise yaralandığı açıkladı. 

Polis teşkilatının adam kaçırma, yasadışı gözaltına alma, taciz, haraçla suçlanan Özel Soygunla Mücadele Ekibi'ne yönelik iki haftadır her gün devam eden protestoları bastırmak için salı günü Lagos Valisi'nin sokağa çıkma yasağı ilan etmesi işe yaramadı. Reuters, BBC ve CNN, Lekki gişeleri önünde toplanan eylemcilere ışıkların kapatılmasının ardından askerlerin ateş açtığına dair çok sayıda kişi tanıklıklarını aktardı.

Akinbosola Ogunsanya, "Gece ışıklar kapanınca ordu mensupları silahları bize doğrultup ateş etmeye başladı. Doğrudan bize ateş ediyorlardı ve pek çok kişi vuruldu. Ben kılpayı kurtuldum" dedi. 

Temple Onanugbo, yakındaki evinden 15-30 dakika boyunca ateş edildiğini, yerde birden fazla cesedin yattığını gördüğünü söyledi.

Bugün Lagos'un Lekki gişeleri dahil pek çok yerinde yeniden toplanan protestocuları polisin havaya ateş açarak dağıttığı haberi geldi.