28 Eylül 2024 Cumartesi

Mustafa Volkan Binbaş yazdı | TTB'ye neden saldırıyorlar?

TTB sadece üyelerinin haklarını değil bireylerin ve toplumun sağlığı konusunda da sorumluluk hissetmiş, söz söylemiş ve eylemsellik içinde olmuştur. TTB hekimlik mesleğinin doğasında olan insanı ve yaşamı savunma anlayışıyla, toplumsal sorumluluk hissetmiş, yasanın kendisine yüklediği halk sağlığını koruma görevinden dolayı da kamusal sorumluluk almaktan kaçınmamıştır.

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 12 Eylül askeri darbesinden sonra hükümetlerle yıldızı hiç barışık olmadı. Geçen 42 yıllık sürede 7 ayrı düzenleme ile 6023 sayılı kuruluş yasasında tanımlanan amaç, kapsam ve faaliyetleri daraltılmaya çalışıldı. Tehditlere, baskılara, gözaltılara, yargılamalara rağmen TTB'de görev alan hekimler "İnsana dair ne varsa, hem hekimin hem de hekimlerin meslek örgütünün uğraş alanındadır" anlayışıyla geri adım atmayarak doğruları uygulamaya ve hakikati savunmaya devam etti. (1)

TTB'ye yönelik baskıların en son adımı TSK'nın Rojava ve Güney Kürdistan'da yürüttüğü kirli savaşta kimyasal silah kullandığı iddiaları sonrasında basında çıkan ve sosyal medyada paylaşılan görüntüler konusunda TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı' ya uzmanlığına dayalı görüşü sorulması sonrasında yaşandı. (2) Minnesota Protokolüne göre konunun araştırılıp açığa çıkartılması gerektiğini belirten Fincancı iktidar blokunun siyasi partilerinin şefleriyle, havuz medyasıyla, trolleriyle başlatılan linç kampanyası sonrası gözaltına alınıp tutuklandı. Savcı bununla yetinmeyip TTB'ye davaname hazırladı, davanamede Fincancı dahil tüm TTB Merkez Konseyinin amacı dışında faaliyet gösterme suçlamasıyla görevlerine son verilmesini talep etti. (3)

2018 yılında Suriye'nin Afrin bölgesine düzenlenen askeri harekata karşı anti-militarist bir duruş sergileyen ve "Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur!" açıklaması sonrası süreçte TTB Merkez Konseyin topluca gözaltına alınması haklarında dava açılmasının bir benzerini tekrar yaşıyoruz. (4) Bu sefer saldırının gerekçesi TSK'nın uluslararası sözleşmeleri ihlal edip savaş suçu işlemiş olabileceği olasılığı. İktidar iddiaları araştırmak veya uluslararası bağımsız heyetlerin inceleme yapmasına izin verip hakikatin ortaya çıkartılmasına yardımcı olmak yerine, her zaman yaptığı şeyi yapıyor; inkar, baskı, tehdit, gözaltı, tutuklama.

TTB Başkanı Fincancı'nın belirttiği gibi linç, tutuklama ve baskının asıl amacı toplumsal muhalefeti baskı altına almak. Gerektiğinde dizayn etmek ve rejimin kırmızı çizgilerini toplumsal muhalefete bir kere daha hatırlatmak. (5)

Tutuklamadan iki gün sonra otoriter toplumsal düzenin (onlar buna beka diyor…) bekçisi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) TBMM Başkanlığına 6023 sayılı TTB Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi verdi. Teklifte istedikleri, TTB'nin adının değiştirilip Türk ibaresinin kaldırılması, hekimlerin zaten hepsini kapsamayan üye olma zorunluluklarının tümden kaldırılması, belli suçlamalarla mahkum olanlar ve Kanun Hükmünde Kararnameler ile kamu hizmetinden çıkarılan hekimlerin TTB merkez ve Tabip Odalarındaki üyeliklerinin sonlandırılması. İktidarın küçük ortağının bu hamlesiyle sadece hukuku bir şiddet aracı olarak kullanmanın ötesinde TTB'yi işlevsiz kılmak için yasal düzenlemeleri de hayata geçirmek niyetinde oldukları anlaşılıyor. (6)

Demokrasilerde denge ve denetleme mekanizmalarında önemli işlevi olan demokratik kitle örgütü, sivil toplum örgütü ve meslek örgütleri bizde iktidarlar tarafından tehdit olarak algılanıp etkisizleştirilmeye zaten demokratik hukuk devletinden geriye kalan son demokrasi kırıntıları da yok edilmeye çalışılıyor.

TTB sadece üyelerinin haklarını değil bireylerin ve toplumun sağlığı konusunda da sorumluluk hissetmiş, söz söylemiş ve eylemsellik içinde olmuştur. TTB hekimlik mesleğinin doğasında olan insanı ve yaşamı savunma anlayışıyla, toplumsal sorumluluk hissetmiş, yasanın kendisine yüklediği halk sağlığını koruma görevinden dolayı da kamusal sorumluluk almaktan kaçınmamıştır.

TTB toplumsal iyilik halinin halkın sağlığının vazgeçilmezi olduğu bilinciyle, insanı ve yaşamı savunmanın gereği olarak baskılara, işkencelere, insan hakkı ihlallerine, sınıfsal eşitsizliğe, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine-erkek şiddetine, LGBTİQ'lere yönelen ayrımcı şiddete, her tür sömürüye, çocuk ihmal ve istismarına, Kürt halkına uygulanan şiddete ve savaşa karşı çıkmıştır, bugün de çizgisinden milim sapmadan mücadelesine devam etmektedir. Covid-19 pandemisi sırasında doğru politikaların uygulanması konusunda tutumu ve bilimsel açıklamalarıyla halkında bilgi edinme konusunda güvendiği bir kurum olmuştur.

Derinleşen ekonomik kriz tüm emekçileri hızla yoksullaştırırken hekimlerin de proleterleşmesini daha görünür kılmış, buna karşı TTB "Emek Bizim, Söz Bizim" şiarıyla sokağa inmiş, yürüyüş, toplantı, basın açıklaması, iş bırakma ve miting gibi her türden aracı kullanarak sınıf bilinciyle mücadelenin örgütlenmesinde önemli rol oynamış ve kısmi de olsa kazanımlarla sonuçlanmıştır.

Tüm bu gerekçelerle, duruşuyla, mücadele çizgisi ve eylemselliğiyle iktidarın ve sermayenin hedefi haline gelmiş ve susturulması için harekete geçilmiştir. TTB Başkanı Fincancı'nın tutuklanması sadece kimyasal silah meselesi değildir. Şebnem Korur Fincancı'nın başkanlığında TTB'nin izlediği sağlık politika çizgisi, eylemselliği, hekimlerde, sağlık emekçilerinde ve toplumda yarattığı umut iktidarı tedirgin etmiştir.

TTB hekimlerin mücadele örgütüdür ama aynı zamanda güçlü bir muhalefet odağı, demokrat-devrimci cephenin önemli bir bileşenidir. TTB'ye boyun eğdirerek veya geri adım attırarak amaç aslında topluma mesaj vermek, muhalefeti bastırmak, çöken iktidarlarını ayakta tutma uğraşıdır.

Bugün TTB'ye sahip çıkmak, tutuklanan başkanı "Şebnem Korur Fincancı'ya özgürlük!" şiarını yükseltmek tüm emek güçlerinin, ileri, demokrat-devrimci kamuoyunun görevidir.
Şebnem Korur Fincancı'ya Özgürlük! TTB Boyun Eğmeyecek!

*Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Mustafa Volkan Binbaş

Kaynakça:
    1. Türk Tabipleri Birliği ve Kazanımlarımız (Mart 2022), s.3 https://www.ttb.org.tr/kutuphane/kazanimlarimiz.pdf Erişim Tarihi 20 Kasım 2022
    2. https://www.youtube.com/watch?v=ay-MOaHrphQ Erişim Tarihi 20 Kasım 2022
    3. TTB'ye Dokunma Şebnem Hoca'ya Özgürlük sayfasından derlenmiştir. https://www.ttb.org.tr/SelGiderKumKalir/index.php Erişim Tarihi 20 Kasım 2022
    4. Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur! TTB Merkez Konseyi, 24 Ocak 2018, https://ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=28de85da-00e5-11e8-a05f-429c499923e4 Erişim Tarihi 20 Kasım 2022
    5. Şebnem Korur- Fincancı: Susmadığımı defalarca kez kanıtladım https://bianet.org/bianet/militarizm/268803-sebnem-korur-fincanci-susmadigimi-defalarca-kez-kanitladim Erişim Tarihi 20 Kasım 2022
    6. https://www.tbmm.gov.tr/yasama/kanun-teklifleri (Erişim Tarihi 20 Kasım 2022) 27 Dönem 6.Yasama Yılı, Esas Numarası 2/4726, 14/11/2022, Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, 6023 Sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi. Teklif ile; Türk Tabipler Birliğinin adının Tabipler Birliği olarak değiştirilmesi, hekimlerin Birliğe üye olmalarının zorunlu olmaktan çıkarılması; Devletin güvenliğine ve Anayasal düzene karşı işlenen suçlar ile terör suçlarından mahkûm olanlar ve KHK ile kamu hizmetlerinden çıkarılanların Birlik üyeliğine ve Birliğin organlarındaki görevlerine son verilmesi amaçlanmaktadır.