Musa Anter katledildiği yerde ve mezarı başında anıldı
Musa Anter 32 yıl önce katledildiği yerde ve Mardin'deki mezarı başında anıldı. Anmada söz alan gazeteci Hüseyin Aykol, "Acımız da, öfkemiz de hala sıcak. Kalemini yerde bırakmadık, bırakmayacağız" dedi.
Gazeteci, yazar Musa Anter (Apê Musa), 20 Eylül 1992'de JİTEM tarafından katledildiği Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi 442'nci Sokakta ve Mardin Nusaybin'deki mezarı başında anıldı.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği'nin (MKG) yaptığı anmaya, Anter'in oğlu Dicle Anter'in yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve gazeteci katıldı. Anmada Apê Musa'nın fotoğrafları taşındı.
MÜFTÜOĞLU: KATİLLER AKLANDI
DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Anter'in JİTEM tarafından katledildiğini hatırlatarak, faillerin cezalandırılmadığına dikkat çekti. Katillerin bugün iktidarda bulunanlar tarafından aklandığını söyleyerek, iktidarın Anter'in katledilmesi suçuna ortak olduğuun vurgulayan Müftüoğlu, "Bu coğrafyada katliamlar, Kürde dayatılan soykırım gerçekliği var. Bunun dünyaya duyurulmasının önüne geçmek için Apê Musa katledildi. Sonrasında onlarca gazeteci katledildi, hapsedildi, gazeteleri bombalandı. Bugün Nagihan Akarsel'i, Gülistan Tara'yı katlederek devam ediyorlar. Kürt gazeteciler ise bu gerçekleri, halkın gerçekliğini yazmaya devam ediyor. Gerçekleri dünyaya duyurmak için mücadele ediyoruz. Apê Musa'nın ardılları mücadeleyi sürdürdü. Özgür basın baş eğmedi, eğmeyecek" dedi.
ANTER: GENERALLERİ YOLA DEVAM EDİYOR
Dicle Anter, babasının planlı bir şekilde katledildiğini söyledi. Katliamı "Kürt gazetecilere dönük büyük bir darbe" olarak nitelendiren Anter, "Bu bir insanlık suçuydu" dedi. Anter, "Çete anlayışı ile çalışan kişiler, kurumlar kendi başlarına değil, Ankara'dan bu cinayeti planlamıştı. Kürt basınına karşı yapılan bu büyük darbeye karşı Musa Anter'in generalleri her türlü zorluğa karşı fedakarlıkla, cesaretle yollarına devam ediyorlar" diye kaydetti.
AYKOL: KALEMİNİ YERDE BIRAKMADIK
Gazeteci Hüseyin Aykol ise, "Kimler öldürdü biliyoruz. Acımız da öfkemiz de hala sıcak. Bunu biz daha sonra gazeteler çıkararak, ajanslar kurarak, televizyon yayınları yaparak gösterdik. Onun kalemini yerde bırakmadık, bırakmayacağız da" dedi. Aykol, Güney Kürdistan'da 23 Ağustos günü Türkiye'nin hava saldırısında hayatını kaybeden gazeteciler Gülistan Tara ile Hero Bahaddîn'i andı.
DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülşen Özer de anmada söz alarak, faillerin sistem tarafından korunduğunu söyledi.
Anmaya katılanlar, "Şehid namirin" ve "Özgür basın susturulamaz" sloganlarıyla Apê Musa'nın katledildiği yere yürüdü. Saygı duruşunun ardından Apê Musa'nın fotoğrafının bulunduğu yere karanfiller bırakıldı.
MEZARI BAŞINDA ANILDI
Musa Antep için Mardin'in Nusaybin ilçesindeki mezarı başında da anma etkinliği düzenlendi.
Anmaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin ve Diyarbakır il örgütleri, DEM Parti milletvekilleri, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Devrim Demir, MKG, DFG, Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile çok sayıda kişi katıldı.
Mezar başında söz alan Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, "Babam kalemini insan hakları, hakikat için cesaretiyle kullandı. Uzun yıllar cezaevinde kaldı. Yıllarca yargılandı. Bugün babamın ardılları yani küçük generalleri babamın kalemini aldı yerde bırakmadı" dedi.
Ardından söz alan Musa Anter'in kızı Rahşan Anter, "Abimle birlikte babamı anacaktık. Ama abimi de bugün defnettik. Babamla birlikte yatacaklar. İkisi de nur içinde yatsın. Babam, küçük generallerin seni hiç yalnız bırakmadı. Hep yanındalar" diye konuştu.
AYKOL: BİZE ÖZGÜR BASIN MİRASINI BIRAKTIN
Gazeteci Hüseyin Aykol da, Musa Anter'in kendilerine özgür basın mirasını bıraktığını söyledi, "Biz de onun değerini bildik. Senden aldığımız bayrağı devam ettirdik" dedi.
GÜNEŞ: MİRASINI YÜKSELTECEĞİZ
Son olarak konuşan DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, "Apê Musa'nın şahitliğini özgür basın, Barış Anneleri, Kürt halkı ve Kürt gençleri bu şahitliği sürdürüyor. Kürt ıslığı ve Kürt dilinin nasıl yasaklandığına şahitlik ediyoruz. Tarih bir şeye daha şahitlik ediyor. Tarih, Kürt halkının direnişine şahitlik ediyor. Tek bir Kürt kalana kadar Apê Musa'nın yolunu takip edeceğiz. Apê Musa'nın Kürt halkına bıraktığı mirası yükselteceğiz" şeklinde konuştu.
Anma, "Şehit namirin" sloganıyla sona erdi.