20 Eylül 2024 Cuma

Bilkent Üniversitesi öğrencileri: Ulaşım hakkımız engellenemez

Üniversite yönetiminin ring ulaşımı saatlerini değiştirmesine tepki gösteren Bilkent Üniversitesi öğrencileri kitlesel eylem yaptı. Taleplerini sıralayan öğrenciler, "Haklı ve meşru taleplerimizde kararlıyız. Taleplerimizin takipçisi olacağız" dedi.

Bilkent Üniversitesi, semt servisleri ve ringleri azaltma kararı aldı. Öğrenciler kararı derslerin başladığı gün öğrenirken, bazı öğrenciler ders saati uymadığı için bu servisleri kullanamaz oldu.

Karara tepki gösteren öğrenciler, semt servislerinin saat 17.40'tan 16.40 'a çekildiğini, son derse girenlerin semt servislerini kullanamadığını söyledi. Öğrenciler, yaşanan sorunun çözülmesini istedi.

'ULAŞIM HAKKIMIZDAN MAHRUM BIRAKMAK İSTİYORLAR'
Ringlerin akşam saatlerinde seyrekleştirilmesi nedeniyle kampüs dışına çıkamadıklarını, çıksalar da dönemediklerini söyleyen Bilkent Üniversitesi öğrencileri, topluluk etkinliklerine katılamadıklarını, sosyalleşemediklerini kaydetti.

Eğitim, yemek, yurt ücretlerine üst üste zam yapıldığına dikkat çeken öğrenciler, üniversite yönetiminin kar amacı güderek ulaşım hakkını ellerinden aldığını vurguladı. Açıklamada, "Ulaşım ve eğitim hakkımızdan, kampüste ve kampüs dışında sosyalleşme ihtiyacımızdan vazgeçmemiz isteniyor. Temel hak ve ihtiyaçlarımızın Bilkent Holding'in edeceği kara tercih edilmesini kabul etmiyoruz" dedi.

Söz konusu kararın öğrencilere ve Öğrenci Konseyi'ne sorulmadan alınmasına tepki gösteren öğrenciler, "Bilkent'te Öğrenci Konseyi'nin kararların alındığı senatoda oy hakkı bile yok. Öğrencinin temsilcisi olması gereken Öğrenci Konseyi muhattap alınmıyor. Bizi ilgilendiren kararlarda söz sahibi olmak istiyoruz. Kar amacı gütmemesi gereken bir vakıf üniversitesi olan Bilkent'te bu tarz kararların öğrencilere sorularak alınmasını istiyoruz" diye vurguladı.

'ÖĞRENCİLERİN KARAR MEKANİZMALARINA KATILIMI ARTMALI'
Ring ve semt servisi sorununun, bütçenin eğitime ayrılarak çözülmesi ve öğrencilerin demokratik karar mekanizmalarına katılımının artırılması için çağrıda bulunan öğrenciler, şu talepleri dile getirdi:

Eski ulaşım sistemine geri dönülsün. Eski ulaşım takvimine ek olarak:
Semt servisleri seferleri arttırılsın, 12.40, 17.40 ve 19.40 semt servisleri olsun.
Semt servislerinin rotası sadeleştirilip, semtlere rotaları farklı birden çok ring konulsun.
Sınav saatleri gözetilerek ek ring konulsun.
Okuldan kalkan ringler nizamiyede dursun.
Sıhhiye ringi arttırılsın.
Gara giden ringlerde bavullar için otobüs bagajları kullanılsın.
Bilkent metroya giden ek ring eklensin.
Üniversite senatosunda alınan kararlarda öğrenci konseyinin oy verme hakkı olsun, öğrenci konseyi karar alma mekanizmasına dahil olsun.