20 Eylül 2024 Cuma

Eğitim emekçilerinden salgın hastalık uyarısı

Tasarruf gerekçesiyle temizlik görevlisi alınmayan okullarda salgın hastalık uyarısında bulunan Eğitim Sen, "Eğitimden tasarruf olmaz" dedi.

Eğitim emekçileri birçok ilde, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile okullar önünde eylem yaparak, temizlik görevlisi ve hijyen sorununa dikkat çekti. "Bu koşullar salgın hastalıklara neden olur" uyarısında bulunulan eylemlerde, kamuda tasarruf gerekçesiyle temizlik personeli bulamayan okulların pislik içinde kaldığına dikkat çekildi.

İzmir'in Bayraklı ilçesinde 50. Yıl İlkokulu önünde bir araya gelen Eğitim Sen üyesi eğitim emekçileri adına konuşan Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Zeliha Tanyeli, İşgücü Uyum Programı (İUP) ile okullarının en temel ihtiyacı olan temizlik ve hijyenin tasarruf gerekçesiyle kısıtlanmasına tepki gösterdi. Okulların İUP kapsamında haftada yalnızca üç gün, asgari ücretin bile çok altında bir ücretle çalıştıracak temizlik görevlisi bulamadığını dile getiren Tanyeli "Üstelik sigortaları da emekliliğe yansımayacak. Bu koşullarda kim çalışmak ister? Okullara üç gün temizlik yeter mi? Çocuklarımızın sağlığı bu kadar ucuz mu" diye sordu.

TEMİZLİKTEN TASARRUF OLMAZ
Okullarda temizliğin bir lüks değil, zorunluluk olduğunu hatırlatan Tanyeli, "Bir çocuğun sağlıklı bir ortamda eğitim alması en temel hakkıdır. Fakat bu sorumluluğu yerine getirmek yerine, hükümet geçici ve güvencesiz çözümlerle bizi oyalıyor. Okullarımızda hijyen eksikliği nedeniyle yaşanacak salgın hastalıklar kapıda. Bu, sadece bugünün değil, çocuklarımızın geleceğinin sağlığıyla oynamak demektir. Geçici iş gücüyle değil, kadrolu ve güvenceli istihdamla bu sorun çözülebilir" ifadelerini kullanarak velilere de bu soruna sessiz kalmayın çağrısı yaptı.

KADROLU PERSONEL ŞART
Sarayın harcamaları, sermayeye verilen vergi afları devam ederken, eğitim bütçesinden tasarruf yapılmasına tepki gösteren Tanyeli, "Milyonlarca lira sarayın lüks harcamalarına, büyük şirketlere teşvikler olarak aktarılırken okullarımıza yeterli ödenek ayrılmıyor. Bu adaletsiz düzeni kabul etmiyoruz" dedi. Tasarruf adı altında, çocukların sağlığının riske atılmamasını isteyen Tanyeli, "Her çocuğun hijyenik koşullarda eğitim alması için kadrolu ve güvenceli temizlik personeli istihdam edilmesini talep ediyoruz" dedi.

EĞİTİME BÜTÇE, OKULLARA ÖDENEK
Öte yandan her öğrenciye bir öğün ücretsiz yemek ve temiz içme suyu sağlanmasının da kamusal eğitimin bir parçası olduğuna vurgu yapan Tanyeli "Gelin, hep birlikte sesimizi yükseltelim. Kamusal eğitim hakkını savunalım, çocuklarımızın sağlıklı bir eğitim alması için mücadele edelim. Bu mücadele tüm toplumun mücadelesidir. Eğitime bütçe, okullara ödenek talebimizi daha güçlü bir şekilde haykırmak için sizleri yanımızda görmek istiyoruz" diye konuştu.

'HİJYEN SORUNU GÖRMEZDEN GELİNEMEZ'
Eğitim Sen üyeleri İstanbul'da da ilçe milli eğitim müdürlükleri önünde okulların içinde olduğu durumu anlatıp acil çözüm istedi. Eğitim Sen İstanbul 4 No'lu Şube üyeleri Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptıkları açıklamayla okulların en temel sorunlarından olan temizlik ve hijyen sorununu görmezden gelen Milli Eğitim Bakanlığına tepki gösterdi.

Eğitim emekçileri taleplerini şöyle sıraladı: "Okullarda kadrolu ve güvenceli temizlik personeli istihdam edilmeli. Her öğrenciye bir öğün yemek ve temiz içme suyu sağlanmalı."

Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu Şube üyesi eğitim emekçileri de Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.