25 Eylül 2024 Çarşamba

MSD: Türkiye Serêkaniyê ve Girê Spî savaş suçu işledi

Serêkaniyê ve Girê Spî’ye yönelik işgal saldırılarının yıldönümüne ilişkin açıklama yapan MSD, bölgede her türlü savaş suçunun işlendiğini kaydederek, uluslararası bağımsız kurumlara soruşturma çağrısı yaptı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Türkiye ve desteklediği çetelerin Serêkaniyê ve Girê Spî’ye yönelik işgal saldırılarının yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Türkiye'nin "Suriye Milli Ordusu" adı altında bir araya getirdiği çete gruplarıyla gerçekleştirdiği saldırılarda fosfor bombaları dahil tüm yasaklı silahları kullandığı belirtildi.

İşgal saldırılarıyla yüzbinlerin zorunlu göçe tabi tutulduğu ifade edilen açıklamada, "İşgal edilen köy ve şehirler, Türk devletinin demografik yapıyı değiştirme ve Türkleştirme politikaları doğrultusunda kullandığı terörist grupların merkezi haline gelmiştir. İşgalin üzerinden geçen bir yıl boyunca bölgede nifak tohumları ekildiği gibi Serêkaniyê ve Girê Spî halkına yönelik her türlü insanlık ve savaş suçu işlendi" denildi.

Bölgede yaşayan Arap, Kürt, Ermeni, Çerkez ve Türkmen halkların halen Türkiye'nin hedefinde olduğu vurgulanan açıklamada, "Türk devleti bu toprakların asıl sahiplerini zorunlu göçe tabi tuttu. İşgal altındaki kentlerde kalanlar ise her türlü baskıya maruz kalmakta, evleri ve tarım arazileri talan edilmektedir. Çocuk, yaşlı, kadın ve engelli tüm siviller kaçırılmakta ve ölümle sonuçlanan işkencelere maruz bırakılmaktadır. Ayrıca bölgenin kimliğinin değiştirilmesi için çete gruplarının aileleri işgal altındaki kentlere yerleştirilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
"Demokratik Suriye Meclisi, Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî işgalini kınıyor. Başta Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve Suriye dosyasında aktif ABD ve Rusya gibi ülkeler olmak üzere uluslararası kamuoyuna Türk devletinin işgalinin sona erdirilmesi ve göçmenlerin evlerine dönmesi için sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıyoruz. Ayrıca başta Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef’in katledilmesi olmak üzere Serêkaniyê ve Girê Spî’deki savaş suçlarının araştırılması için bir uluslararası bağımsız soruşturmanın başlatılması çağrısı yapıyoruz.

"Zorunlu göçe tabi tutulan halkın uluslararası kanunlar ve insan hakları örgütlerinin belgeleri doğrultusunda güvenle evlerine dönecek koşulların yaratılmasını umuyoruz."