28 Eylül 2024 Cumartesi

MLKP MK: On kişiyi aşmayacak gruplar halinde binlerce Newroz ateşi tutuşturalım

MLKP Merkez Komitesi yaptığı yazılı açıklama ile halkların Newroz bayramını kutladı, "Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye kentlerinde on kişiyi aşmayacak gruplar halinde binlerce Newroz ateşi tutuşturalım" dedi.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Merkez Komitesi, newroz ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

"Kürt ulusunun özgürlük ve onur bayramı Newroz tüm bölge halklarına kutlu olsun!" diyen MLKP MK,  2020 newrozunun, kapitalist-emperyalist sistemin insanlığı büyük acılara,  derin korkulara ittiği bir dönemde karşılandığını belirtti. 

Koronavirüs salgınına dikkat çekilen açıklamada, "Kapitalist devletler, önleyici tıbba bütçe ayırmayı kardan zarar sayıyorlar. Parasız sağlığı da öyle. Milyarlarca insanın sağlıklı barınma ve sağlıklı içme suyundan yoksun olması umurlarında bile değil. Biliyoruz ki, kapitalist dünya devletlerinin savunma bütçesi adı altında, işçileri ve ezilenleri boyunduruk atında tutmak, emperyalist savaşlar ve silahlanma için harcadıkları paranın yalnızca bir yıllık bölümü bile insanlığı tehdit eden pek çok hastalığı ve salgınlara kaynaklık eden koşulları önlemeye yeter" denildi.

2020 yılı newrozunun  aynı zamanda, Kürt halkının ulusal demokratik, komünist ve ilerici güçlerinin ve Rojava devriminin antifaşist, antisömürgeci mücadelesi ve direnişiyle" karşılandığını belirtti. 

MLKP MK, "Türkiye, İran, Suriye ve Irak devletlerinin sömürgeci politikalarına, resmi ve fiili ittifaklarına karşı, yalnızca bölgede değil, dünyanın, bölgeye en uzak coğraflarında da umut ve savaşım azmi yaratan amansız bir mücadele yürütülüyor. Çok ağır bedeller pahasına da olsa, özgürlük bayrağı yüksekte tutuluyor. Sömürgeci kampın başını çeken faşist şef Erdoğan’ın, ölüm makinası olarak seferber ettiği yüzbinlerce kişiden oluşan ordu ve polis birlikleri, savaş uçakları, füzeler, tanklar, toplar karşısında, Bakur’da, Başûr’da, Rojava’da tarihe onurla yazılan bir direniş sürdürülüyor. Rojhilat halkı çok güç koşullar altında kararlı savaşımını sürdürüyor" dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Koronavirüs salgını, meydanları zaptetmeyi, faşist şeflik rejimine ve sömürgeciliğe karşı güçlenen mücadeleyi, bir adım ileriye taşıyacak görkemli kutlamalar yapmayı engelliyor. Halk sağlığının fiziksel boyutu uğruna böyle bir geri adım atarken,  bunu bir sıçramaya dönüştürmek için öfkemizi, gerilmiş bir yay gibi hazır tutmalıyız. Bu öfkeyi bilinçli bir enerjiye dönüştürmenin ilk adımı olarak Newroz günü, başta Amed olmak üzere, Kuzey’de ve tüm parçalarda on kişiyi aşmayacak gruplar halinde toplanıp binlerce noktada ateş yakalım. 'Newroz Pîroz Be!', 'Bijî Azadî', 'Jin Jîyan Azadî' yazılı pankartlar asalım.

Türkiye işçi sınıfı, ezilenler, fakirler, emekçiler!

Faşist şeflik rejiminin, inkarcı sömürgeci zulmüne, faşist terörüne, işsizliğe, yoksulluğa, hayat pahalılığına, toplumsal adaletsizliklere, kadın cinayetlerine, iş cinayetlerine karşı 21 Mart’ta sesimizi yükseltelim. Özgürlük bayramı ve mücadele günü olan Newroz’da, Türk ve Kürt uluslarından, Laz, Çerkes, Arap, Ermeni, Rum, Boşnak, Roman, Pomak, Gürcü ulusal topluluklarından işçilerin, kadınların, gençlerin, yoksulların mücadele yoldaşlığını güçlendirelim. Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye kentlerinde on kişiyi aşmayacak gruplar halinde binlerce Newroz ateşi tutuşturalım. 'Yaşasın Newroz', 'Yaşasın Özgürlük', 'Adalet İstiyoruz', 'Suriye ve Rojava’da İşgale Son!' yazılı pankartlar asalım."