25 Eylül 2024 Çarşamba

MLKP Almanya: 1 Mayıs'ta alanlara

1 Mayıs'a ilişkin açıklama yapan MLKP Almanya, "Bu yıl 1 Mayıs'ı böylesi olağanüstü koşullarda karşılamaktayız. İşçi sınıfının enternasyonal günü olan 1 Mayıs'ta sömürüye, yoksulluğa, baskıya, zulme, kadın katliamlarına, eşitsizliklere, ırkçılığa ve faşist harekete karşı gücümüzü birleştirerek sokaklarda, alanlarda olalım" dedi.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Almanya, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a ilişkin açıklama yaptı. "1 Mayıs'ta alanlara" başlıklı açıklamada "1 Mayıs, burjuvaziye karşı büyük bedeller pahasına yürütülen mücadele ile kazanılmış bir gündür" denildi.

Amerikan işçi sınıfının ağır ve uzun çalışma koşullarına karşı 8 saatlik işgünü talebiyle başlatmış olduğu mücadele, 1 Mayıs 1886'da Şikago'da yapılan büyük işçi grevi ile doruk noktasına ulaştığı hatırlatılan açıklamada, "İşçilerin yaşamı durduran grevine tahammül edemeyen sermaye ve devleti greve saldırarak 4 işçiyi katletmiş ve tutukladığı işçi önderleri Albert Persons, Adolf Fischer, Geroge Engel ve August Spies'i idam ederek, işçi sınıfının hak alma mücadelesini engellemeye çalışmıştı. Ancak 1 Mayıs, o günden bugüne işçi sınıfının ve emekçilerin sermaye egemenliğine karşı mücadele mevzisi olmaya devam ediyor" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Emperyalist kapitalist sistem işçi sınıfına ve ezilen milyonlara ağır sömürü, işsizlik ve yoksulluktan başka bir şey sunmuyor. Kaer uğruna doğayı tahrip ederek, iklimi kirleterek, silah üretimi ve satışını artırarak, savaşlar çıkararak insanlığın geleceğini yok ediyor. Covid-19 pandemisini fırsata çevirerek, büyük tekellerin kaerlarını artırmalarını sağlarken, işçi ve emekçileri daha da yoksullaştırıyor. Tekellere peşkeş çekilerek özelleştirilen sağlık sistemi halkın sağlığını koruyamamaktadır. Salgına rağmen üretim sürdürülmekte ve işçiler fabrikalarda toplu olarak çalışmaya zorlanırken, demokratik hak ve özgürlükler kısıtlanmakta, yasaklarla sokakta hak alma mücadelesinin önü alınmaya çalışılmaktadır. Pandeminin yükü işçilerin sırtına yüklenmekte, artan hayat pahalılığına rağmen ücretler dondurulmakta, kısa çalışma ve işten atmalarla milyonlarca işçi sefalete itilmektedir.

"Emperyalist savaşların, yıkımların, yoksulluğun ve faşist iktidarların baskısı sonucu milyonlarca insan yaşamda kalabilmek için göç yollarına düşmekte, binlerce insan denizlerde boğulmakta, büyük travmalarla Avrupa'ya ulaşabilenler ise ırkçılığa ve ayrımcılığa uğramakta, Hanau örneğinde olduğu gibi faşist katliamlara uğramaktadır.

"Almanya devleti, Türkiye ve Kürdistan'da muhalif kesimlere azgın terör estiren, IŞİD ile elele Amed, Suruç, Ankara, İstanbul'da olduğu gibi sayısız katliamlar gerçekleştiren, tüm demokratik hak ve özgürlükleri askıya alan, işçi grev ve eylemlerini yasaklayan, HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ında aralarında olduğu onlarca milletvekilini, belediye başkanını hapse atan, 6 milyon insanın oyunu alan HDP'ye kapatma davası açan, binlerce politik aktivisti, aydın, akademisyen, gazeteci, öğrenciyi tutuklayan, İstanbul sözleşmesini iptal ederek kadına yönelik şiddeti teşvik eden, Kürt halkının üzerine hergün bomba yağdıran, Rojava ve Güney Kürdistan'ı işgal eden faşist Erdoğan diktatörlüğüne askeri, ekonomik ve siyasi desteğini sürdürmektedir. Almanya hükümeti, faşist Erdoğan diktatörlüğüne sunduğu bu destekle, onun katliamlarına ortak olmaktadır.

"Bu yıl 1 Mayıs'ı böylesi olağanüstü koşullarda karşılamaktayız. İşçi sınıfının enternasyonal günü olan 1 Mayıs'ta sömürüye, yoksulluğa, baskıya, zulme, kadın katliamlarına, eşitsizliklere, ırkçılığa ve faşist harekete karşı gücümüzü birleştirerek sokaklarda, alanlarda olalım. Doğanın tahrip edilmesine, iklimin kirletilmesine dur diyelim. Pandeminin yükünü işçilerin değil, onun kaynağı olan emperyalist kapitalist sistem ve tekellerinin çekmesini haykıralım.

"Dayanışma ve birliğimizi göstererek, demokratik hak ve özgürlüklerimizi savunalım. Kapitalist barbarlığı ortadan kaldıracak olan sosyalizm, sömürüsüz ve sınıfsız bir dünya için mücadeleyi büyütelim."