29 Eylül 2024 Pazar

Mimarlar Odası: Fırsatçılar ağaç katliamı yaptı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu Mahallesi'nde sondaj çalışmalarının ardından ağaçların kesildiğini belirterek, "Covid-19 fırsatçıları Saraçoğlu'nda ağaç katliamı yaptı" dedi. Oda, Turizm ile Şehircilik bakanlıkları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara'nın merkezinde bulunan Saraçoğlu Mahallesi'nde yapılan sondaj çalışması sırasında ağaçların kesildiğini açıkladı. Oda, Çevre Şehircilik Bakanı ve Kültür Turizm Bakanı hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulundu.

Saraçoğlu Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Binalarıyla, ağaçlarıyla tescilli kültür varlığı ve kentsel SİT alanı olan Saraçoğlu Mahallesi'nde ağaçlar, kepçelerle devrilmiş parçalanmış. İnsanların sağlık mücadelesinde olduğu böylesi bir dönemde, rant ve talandan vazgeçmeyenler yargı önünde hesap verecekler" dedi.

'SARAÇOĞLU'NA KIYMAYA ÇALIŞIYORLAR'
Saraçoğlu'nun tescilli kültür varlığı olduğunu ve ilk toplu konut alanlarından olduğunu hatırlatan Candan, şunları söyledi: "Mahkemenin iptal hükümlerini dikkate almadan yeniden plan yaptılar onu da yargıya taşıdık. Hukuksal süreç devam ederken bir oldu bitti ile Saraçoğlu Mahallesi'ne kıymaya çalışıyorlar. Kültür yoksunu, doğa düşmanı bu anlayış, yaşam alanlarımızı, nefes alanlarımızı, geleceğimizi yok etmek niyetinden vazgeçmiyorlar. Bizden yargı önünde hesap verecekleri güne kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Sorumluların peşini bırakmayacağız. Çevre Şehircilik Bakanı ve Kültür Turizm Bakanı hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunuyoruz."

'SORUMLULARIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'
Çevre Şehircilik Bakanı Kurum'un, kentsel dönüşümle ilgili yaptığı açıklamalarda "Saraçoğlu Mahallesi için Haziran ayına kadar ihalesini yapacağız" dediğini anımsatan Candan, "Bakanlığın önceliği Saraçoğlu Mahallesi'nin talanı için altına otopark yapılacak ve kamusal değerini yitirecek satış ve inşai süreçler değildir. Çevre Şehircilik Bakanı, Covid19 sürecinde sürekli vakalar ikiye katlanarak artarken, insanların Covid-19 endişesiyle hastaneleri gitmek istemediği bir süreçte, kent merkezindeki hastanelerin yaşamsal ihtiyacımız olduğu şu günlerde yeniden hizmete açılması için ihale açması gerekir. Öte yandan kültür varlıklarımızı korumakla görevli Kültür Turizm Bakanlığı, Kentsel Sit alanı olan ve tamamı tescilli Saraçoğlu'nda ağaç katliamı yapılmasına göz yumması da içler acısıdır. Sorumluların peşini bırakmayacağız" şeklinde konuştu.