29 Eylül 2024 Pazar

'Millet Bahçesi yok olacak zenginliği karşılar mı?'

Dünyanın 7 harikasından biri olan Salda Gölü, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Toprakbilimci Kantarcıoğlu, hazırladığı raporda Millet Bahçesi'nin geliriyle yok edilecek zenginliğin karşılanamayacağını vurguladı.

Toprak bilimci Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Türkiye'nin Maldivleri olarak tanımlanan doğal güzelliklerinden Burdur'un Yeşilova ilçesindeki doğa harikası Salda Gölü'ne ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı.

Uyarıların yer aldığı raporda, "Buraya turistik tesis yapılamaz. Kazanılacak para doğal dengesi bozulup yok edilecek olan ekosistemi geri getirmez. Mutlak olarak korunması gerekir" denildi.

AKP iktidarı, bir çok yere olduğu gibi Salda Gölü'ne de "Millet Bahçesi" yapılması yönünde karar aldı. Toplumun korona salgınına karşı mücadele verdiği günlerde, fırsat bu fırsat denilerek, çıplak ayakla dahi basılması yasak olan beyaz kumların üzerinde inşaat çalışması başlamış, tepkiler üzerine çalışma durmuştu.

Toprak bilimci Prof. Dr. Kantarcı, "Salda Gölü ve kıyısındaki eski göl tabanında yapılan kazı" ile ilgili hazırladığı raporda, öncelikle göl ve kıyılarının sadece karşıdan dünyanın 7 harikasından biri olarak seyredilip fotoğraf çekilecek turistik bir alan olarak kullanılabileceğine dikkat çekti. Göl ve çevresinin doğal sit alanı olduğu hatırlatılan raporda, göl sularında dünyada pek az yerde görülen ve oksijen üreten siyanobakterlerin yaşadığı vurgulandı.

'2 MİLYAR YILLIK TÜRÜN YOK OLACAK'
Tek hücreli fotosentez yapan basit canlılar olan siyanobakterlerin iki milyar yıl önce dünyada fotosentez yaparak karbonhidrat ürettiği de anlatılan raporda, "Yok olursa millet bahçesi tesislerinin geliri bu yok oluşu karşılayabilecek midir" denildi.

'YÜRÜYÜŞ YOLUNDA KULLANILACAK MALZEME AKCİĞERLERİ TEHDİT EDER'
Ayrıca raporda kazılan materyalin kum değil, huntit minerali olduğu belirtildi. Bu mineralin yürüyüş yolunda kullanılmak istendiği anlatılan raporda ayak basıldığında dahi çok ince bir tozun oluşacağı, bunun da akciğerlere girerek insan sağlığı için tehdit oluşturabileceği ifade edildi. Raporda kazılan huntit mineralinin Salda köylüleri ve hayvanları için de tehlikeli olduğuna dikkat çekilerek bir an önce önlem alınması gerektiği vurgulandı.