28 Eylül 2024 Cumartesi

Meral Danış Beştaş: Bu infaz paketi toplu katliama imza atmaktır

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP-MHP iktidarı tarafından Meclis'e sunulan ve siyasi tutsakları kapsamayan infaz yasasını eleştirdi, "İnfaz paketi aynı zamanda toplu bir katliama imza atmaktır" dedi, bu haliyle geçmesi durumunda yasayı tanımayacaklarını söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek AKP ve MHP tarafından hazırlanan infaz değişikliğini değerlendirdi.

Tasarıyı sert bir şekilde eleştiren Beştaş, "AKP, infaz yasasını insanları infaz etme yasasına dönüştürdü" dedi. 

Beştaş, şunları söyledi: "Dün infaz paketi açıklandı. İnfaz paketini tek cümle ile özetlemek gerekirse; infaz yasasını infaza dönüştürdüler. Bu AKP artık infaz yasası derken insanları infaz etme yasasını dönüştürmüş vaziyettedir. Bu hem içerdeki mahpusların infazıdır hem de evrensel eşitlik ilkesine, herkesin yasalar önünde eşit olması ilkesine uyulmadığı için hukukun infazıdır. Şimdi bu dönemde bile, Korona salgını döneminde bile ne var karşımızda, bir nefret var, düşman hukuku var. Salgın döneminde bile bundan vazgeçmeyen bir kararlılık var. Örgütlü bir kötülük hali var, bu öylesine bir kötülük değildir.

'KORONAVİRÜS CEZAEVLERİNE DE BULAŞTI'
"Bu yasa, insanları cezaevinde ölüme terk etmek anlamına geliyor. Cezaevlerinden yüzlerce telefon alıyoruz; 288 bin can var. Şu ana kadar biz cezaevlerini koruyoruz diyorlar ama korumuyorlar. Dün bir vaka çıktı. Korona cezaevlerine bulaştı. Tarsus ve Mardin Cezaevlerinin resmi olarak karantina altına alınması gerekiyor. Çünkü Nalan Özaydın bizim Mazıdağı Belediye Eşbaşkanımız; Korona virüs şüphesiyle Tarsus'tan Mardin'e nakledildi. Mardin'de hastaneye yatırıldı. Dün kendisi tahliye edildi ama Mardin ve Tarsuslu mahkumlar ne durumda? Onlar virüse karşı hangi korumadan yararlanıyor, bunu da bilmiyoruz. Biraz önce haber geldi: Elazığ Cezaevi'nin karantinaya alındığına ilişkin haberler var. Yine Kırşehir E Tipi Cezaevine, Şakran Cezaevine işlikin bu tür haberler var.

'İHFAZ PAKETİ AYNI ZAMANDA TOPLU BİR KATLİAMA İMZA ATMAKTIR'
"Biz cezaevlerini boşaltın dedik, onlar infaz koruma memurlarını ve görevlileri içeride tutmaya karar verdiler. Bu kadar halk aleyhine, insan ve yaşam aleyhine bir politika olabilir. Peki bugüne kadar virüsten etkilenmediklerini kim garanti edecek? Yüzlerce görevli bugüne kadar dışarı gidip geliyordu zaten. Kapmışlarsa kapmışlardır... Bu yönüyle infaz yasa taslağının kabul edilebilir bir yönü bizim açımızdan yoktur. İnfaz paketi aynı zamanda toplu katliama imza atmaktır. İçeride her an herkese koronavirüs bulaşabilir.

'HASTA VE YAŞLILARDA BİLE SUÇ AYRIMI YAPAN BİR DÜŞMAN HUKUKU'
"Hasta ve yaşlıları söylemek bile gerekmiyor, yüksek risk grubundalar. Hasta ve yaşlılarda bile suç ayrımı yapan bir zihniyet ile, bir düşman hukuk mimarıyla karşı karşıyayız. Evet, her daim krizleri fırsata çevirmeye çalışan mahir ruhlu bir iktidar var ama bu sizin lehinize dönüşmeyecek. Bu toplu katliama imza atan herkes bunun mimarı ve sorumlusu olacaktır. Bir an önce cezaevlerinin boşalması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü pandemi ilan ettikten sonra İran ve İtalya ilk olarak cezaevlerini boşaltan ülkeler oldu. Çünkü tehlike çok büyük. BM, İHYK iki defa acil çağrı yaptı, cezaevlerini boşaltın diye. Buna da kulak tıkayan bir iktidar gerçekliği ile karşı karşıyayız. Adalet Bakanlığı önce bir sorun yok, ateş ölçerler var, tedbirler alınıyor dedi, ziyaretçi yasağı ilan edildi, infaz koruma memurları içeri kapatıldı. Peki nedir içeridekilerin olanakları? Hiçbir olanakları yok. Ailelerin bize söylediğine göre dezenfektanın fiyatı 45 lira. Gerçek fiyatı sanıyorum en fazla 10 lira. Yani 4-5 katı bir fiyata mahkumlara satılmaya çalışıyor. 

'İL DIŞINA ÇIKMAK BİLE YASAKKEN, MAPUSLAR NASIL KAÇMA ŞÜPHESİ OLUR?'
"Şu anda hepimiz bir ev hapsindeyiz, aynı zamanda yurt dışına çıkış yasakları var, iller arası seyahat izne bağlandı. Rize'de Karadenizde birçok merkez karantiya alındı. Bu tutuklu ve hükümlüler çıkarsa, gerçekten kaçma iradelerinin olmadığını iddia ediyoruz, özellikle siyasi mahpusların. Diyelim ki birilerinin kaçma düşüncesi olabilir? Kaçabilirler mi, mümkün mü? Yani ülke dışına çıkmak yasak, il dışına çıkmak yasak, yeri gelince evinin dışına çıkmak yasak. Peki bu insanlar neden evinde kalamasın? Yani ev hapsindeyken bütün ülke, bu çağrılar yapılırken neden 300 bin insanı kapalı kapılar ardında korunaksız biçimde kendi kaderlerine ölüme terk ediyorsunuz? Bunu çok yüksek bir sesle söylemek istiyoruz."

'İNFAZ YASASI BU HALİYLE ÇIKARSA, BU KANUNU TANIMAYACAĞIZ'
"Yoksa iktidar bu 300 bin insanın hayatını gözden mi çıkardı? Böyle bir kararları mı var? Böyle bir toplu katliama imza atmak için böyle bir iradeleri mi var? Bunu bilmek hakkımız. Tweet atanlar, siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler cezaevinde. Bunların da behemehal, ayrım yapılmadan kesinlikle infaz indirimi yapılıyorsa ayrımcılığa maruz bırakılmamalıdır. Aksi halde eğer bu kaos ortamında yasa bu haliyle çıkarsa, bu kanunu tanımıyoruz ve iktidarı bu işin sorumlusu olarak gördüğümüzü belirtiyoruz."