28 Eylül 2024 Cumartesi

MEB A101'den sonra Hakmar ile sözleşme imzaladı

"Meslek kazandırma" adı altında verilen mesleki eğitim kapsamında MEB, önce A101 ile ardından Hakmar ile sözleşme imzaladı. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de benzer içerikle Köfteci Yusuf ile sözleşme imzaladığı ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin 5 gün market işçiliği yapıp 1 gün okula gittiği "Meslek kazandırma" programı kapsamında Hakmar ile sözleşme imzaladı.

Sözleşme kapsamında lise öğrencileri ucuz emek gücü olarak kullanılarak sömürülecek. MEB'in daha önce A101 ile imzaladığı sözleşme gelişen tepkiler üzerine iptal edilmişti.

Yeni imzalanan sözleşmeye ilişkin açıklama yapan Mağaza Market-Sen, "Patronlar marketlerde, mağazalarda emekçileri sömürürken şimdi sıra emekçilerin çocuklarında diyor. Yok öyle kölelik! MEB ve patronlar sömürü için birleşiyorsa biz de hakkımız için birleşeceğiz" dedi.

Açıklamada MEB'e, "Hakmar ve Köfteci Yusuf ile yapılan protokolleri geri çek. 'Meslek kazandırma' dediğiniz ücretsiz işçilikten vazgeç" çağrısında bulunuldu.

Kısa bir süre önce de Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Köfteci Yusuf ile benzer bir sözleşme imzaladığını duyuran Mağaza Market-Sen, "Öğrencilerin 5 gün market işçiliği yapıp 1 gün okula gittiği 'Meslek kazandırma' programı Hakmar zincir market şubelerinde işletiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, A101 ile imzaladığı protokolü gelen tepkiler üzerine iptal etmek zorunda kalmıştı. Ancak lise öğrencilerinin 'ücretsiz işçi' olarak çalıştırılmasından vazgeçmediler. Hakmar'da lise öğrencileri 'Meslek kazandırma' ile sömürülürken aynı protokol geçtiğimiz günlerde Bursa'da Köfteci Yusuf restoran zinciri ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında da imzalandı" diye belirtti.