25 Eylül 2024 Çarşamba

Mazlum Ebdî: Kuzey ve Doğu Suriye olmadan Suriye'de çözüm gelişmez

Suriye'deki krizin ancak siyasi yollarla çözülebileceğini belirten DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdî, "Kuzey ve Doğu Suriye olmadan Suriye'de çözüm olması mümkün değil. Suriye'nin yeniden yapılandırılması projesi biz olmadan mümkün değil" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırıları ve tehditlerin devam ettiği bu günlerde Özerk Yönetim ile DSG'nin, Suriye rejimi ile diyaloğun sürdürmesi gerektiğini belirten Mazlum Ebdî, Suriye rejimini sorumlu davranmaya ve çözümde ön açıcı olmaya çağırdı. Hiçbir zaman Suriye'de ortaya çıkan krizin bir parçası olmadıklarını, kendilerine saldırıların gelişmesine karşın topraklarını savunduklarını ve IŞİD çetelerini kendi bölgelerinden çıkarttıklarını söyleyen Mazlum Ebdî, "Buralarda bir çözüm olacaksa bu siyasi bir çözüm olmalıdır. Kuzey ve Doğu Suriye olmadan Suriye'de çözüm olması mümkün değil" şeklinde konuştu.

'SURİYE'NİN GELECEĞİNİ DERT EDİNENLER ÇÖZÜME ENGEL OLMAZ'
Suriye rejiminin diyaloğa yanaşmadığı Özerk Yönetim temsilcileri tarafından defalarca açıklanmıştı. Bu süre içerisinde Rusya'nın garantörlüğünde DSG ile Suriye rejimi arasında sadece askeri anlaşmalar gerçekleştirildi. Yaşanılan süreci, Suriye rejiminin diyaloğun önünü neden tıkadığını ANHA'ya değerlendiren DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdî, "Suriye'nin geleceğini düşünseler ne bu tarz bir açıklama yaparlar ne de çözüme engel olurlar. Biz 2011 yılında Suriye krizinin ilk anından itibaren bu sürece nasıl yaklaştığımızı, Suriye devleti ve diğer ülke devletleri de biliyor" dedi.

'ZİHİNSEL DEĞİŞİM ŞART'
"Suriye rejimi şovenist zihniyetini sürdürüyor, zihniyet alanında bir değişim sergilemiyor. Hatta bunu yapmak da istemiyor. Bundan kaynaklı da yapılan açıklamalara kendileri de inanmıyor" diyen Ebdî, çözümün önünü tıkayan açıklamaların da farklı kesimlerce kendilerine yaptırıldığını söyledi.

DSG Genel Komutanı Ebdî, "Birileri istediği için bu açıklamaları yapıyorlar. Gerçekten Suriye'nin geleceğini düşünseler ne bu tarz bir açıklama yaparlar ne de çözüme engel olurlar. Bizim 2011 yılında, Suriye krizinin ilk anından itibaren bu sürece nasıl yaklaştığımızı, Suriye rejimi de diğer devletler de çok iyi biliyor. Bütün Suriye için esas hedefimiz Suriye'nin parçalanmasını engellemek ve büyük savaşların önüne geçmekti" diye vurguladı.

'ÜÇÜNCÜ YOLDAN VAZGEÇMEDİK'
Suriye-Irak ve Türkiye sınırlarını 2012 yılından itibaren kendileri tarafından korunduğunu, bu çerçevede esas olarak Suriye'nin birliğini de savunduklarını belirten Ebdî, tutum ve duruşlarına dair şu tespitleri yaptı:
"Bütün Suriye'de devlet kurumları ortadan kalktığında, yerle bir edildiğinde bizim bölgelerimizde, burada yaşayan halkların yaşamlarını kolaylaştırmak için kurumlaşmaya gittik. Daha ilk günden Suriye meselesinde üçüncü yol olarak varlığımızı ortaya koyduk ve sürdürdük. Dışardan gelen güçler ile rejim arasında yaşanan savaşta hiçbir zaman taraf olmadık. Suriye'nin ulusal değerlerini esas aldık. Kendi bölgelerimizin savunmasını esas aldık. Onların arasındaki çıkar çatışmalarına karışmadık. Şu anda da aynı pozisyonumuzu koruyoruz, buna göre de hareket ediyoruz."

'REJİMİN TUTUMU ÇÖZÜMÜN GELİŞMESİNDE ENGELLİYOR'
Hiçbir zaman Suriye'de ortaya çıkan krizin bir parçası olmadıklarını, kendilerine karşı savaşlar yürütüldüğünü, kendilerinin de buna karşı kendi topraklarını savunduklarını ve IŞİD çetelerini kendi bölgelerinden çıkarttıklarını söyleyen DSG komutanı Ebdî, "Suriye rejimi ile bu bölgenin güvenliğinin riske girmemesi için sürekli görüşmelerimizi sürdürdük. Şu anda da Suriye rejimi ile görüşme kanallarımız var. Ortaya çıkan güvenlik sorunlarının çözümü için bu görüşmeleri sürdürüyoruz. Fakat siyasi açıdan bunu söyleyemem. Suriye rejiminin tutumu bu bölgede çözümü destekleyen bir tutum değil. Suriye krizinin çözümü için yaptığımız görüşmelerde bu diyaloğu sürekli Suriye rejimi tıkıyor" dedi.

'SİYASİ ÇÖZÜM OLMALI'
Kuzey ve Doğu Suriye'nin, Rusya desteği ile özgürleştirilen Dera, Suveyda, Humus, Doğu Guta ve Şam gibi olmadığına dikkat çeken Ebdî, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve askeri gücü olarak kendi topraklarını kendilerinin savunduğunu belirterek, "Buralarda bir çözüm olacaksa bu siyasi bir çözüm olmalıdır. Kuzey ve Doğu Suriye olmadan Suriye'de çözüm olması mümkün değil. Suriye'nin yeniden yapılanma projesi biz olmadan mümkün değil" dedi.

'BİZ HER KOŞULDA DİYALOĞA AÇIĞIZ'
Her koşulda sorunların çözümü için diyaloğa açık olduklarının altını çizen Ebdî, kirli siyaset ve zihniyete sahip olanlarınsa buna karşı olduklarını kaydetti.

Suriye rejimini sorumlu yaklaşmaya ve ciddi olmaya davet eden DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdî'nin konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle:
"Suriye rejimi, sorumlu yaklaşmalı. Suriye rejimi izlediği siyaset ile bu bölgelerin parçalanmasına hizmet ediyor. Zor siyasetiyle Suriye huzura kavuşamaz. Biz topraklarımızı, bölgelerimizi savunduk ve savunmaya da devam ediyoruz. Gerekirse Suriye rejimine karşı da topraklarımızı savunuruz. Biz bütün herkes ile diyaloğa açığız. Suriye rejiminin önünde tek bir yol var o yol da diyalog yoludur. Herkes bunu böyle bilmelidir. Suriye rejiminin açıklamaları tamamıyla kendi propaganda ve siyaseti kapsamında yaptığı açıklamalardır. Bunun Suriye halkına da Suriye'nin geleceğine de hiçbir katkısı yoktur. Suriye rejimi diyalog yollarını tıkayan siyasetinden vazgeçmelidir."