25 Eylül 2024 Çarşamba

Mazlum Ebdî'den ENKS ve PYNK'ye çağrı: Diyalog masasına geri dönün

PYNK ve ENKS arasında durma noktasına gelen ulusal birlik görüşmelerinin devam etmesi gerektiğini söyleyen Mazlum Ebdî, peşmerge konusunun Duhok Anlaşması çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Demoratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında bir süre devam eden ancak durma noktasına gelen ulusal birlik çalışmalarına ilişkin ANHA'ya konuştu.

Tarafları diyalog masasına davet eden Ebdî, ulusal birliğin stratejik hedefleri olduğunu vurguladı. PYNK ve ENKS arasında ABD'nin de aracılığıyla devam eden görüşmelerin önemli olduğunun altını çizen Ebdî, "Bu konudaki tutumumuz nettir. Kürt halkının ulusal birliği stratejik hedeflerimiz arasında bulunuyor. Bu hedef halkımızın geleceğini etkileyen son derece önemli bir konudur" dedi.

'PEŞMERGE KONUSU DUHOK ANLAŞMASINA GÖRE ÇÖZÜLMELİ'
ENKS ve PYNK arasında yaşanan sorunların çözümü için Duhok Anlaşması'na işaret eden Ebdî, "Tarafların birbirini suçlayan açıklamaları olumsuz bir atmosfer yarattı. Özellikle sorun edilen peşmergelerin askeri konumu daha önce de belirtildiği gibi Duhok Anlaşması çerçevesinde çözülebilir" ifadelerini kullandı.

DİYALOG MASASINA DAVET
Her iki tarafa diyalog masasına geri dönme çağrısında bulunan Ebdî, "Kürt halkı başta olmak üzere Suriye'de yaşayan tüm halkların aydınlık bir geleceğe kavuşturulması için ulusal çıkarların dar parti çıkarlarının üstünde tutulması gerekiyor. Bu temelde PYNK ve ENKS'li kardeşlerimizi sorumlu bir ruhla hareket etmeye ve diyalog masasına yeniden oturarak anlaşamadığı konuları tartışarak çözmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ebdî sözlerini şu şekilde tamamladı: "Daha önce de belirttiğimiz gibi Kürt halkının ulusal birlik görüşmeleri Suriye'de krizin çözümü için halklar arasında sürdürülen diyaloğun bir parçasıdır. Bu ikisi birbirinden ayrı tutulamaz. Tüm enerjimizle bu zorlu süreci aşmak için çalışmaya devam edeceğiz. Suriye halkının 10 yıldan uzun süredir yaşadığı acıların son bulması ve güzel bir geleceğin inşası için bunu yapmalıyız."