28 Eylül 2024 Cumartesi

Marmaris'teki yunus parkında 5. yunus ölümü

Marmaris'teki Onmega Dolphin Park adlı yunus gösteri merkezinde, beşinci yunus hayatını kaybetti. Tesisin yasak olmasına rağmen ölen yunusların yerine yenisinin getirilmesi için bakanlıkla görüşüldüğü ortaya çıktı.

Marmaris Onmega Dolphin Park adlı yunus gösteri merkezinde bir yunusun daha hayatını kaybettiği öğrenildi. Tesisin, yasak olmasına rağmen ölen yunusların yerine yenilerini getirmek amacıyla izinlerin çıkarılması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüştüğü açıklandı.

Edinilen bilgiye göre bu ölümün, birkaç yıllık süre zarfında tesiste gerçekleşen beşinci yunus ölümü vakası olduğu, kalan iki yunusun ise Antalya'daki bir gösteri merkezine transfer edildiği aktarıldı.

Yunuslara Özgürlük Platformu'nun (YÖP) sosyal medya hesaplarından paylaştığı ölüm haberinde, hem tesise hem de Tarım ve Orman Bakanlığı'na karşı Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ile birlikte yeniden yasal yollara başvurulacağı bildirildi.

Aynı zamanda işletmede ölen diğer yunuslar için yaptıkları suç duyurusundaki delilleri, fotoğraf ve video olarak paylaşacaklarını duyurdu.

Platform açıklamasında, Marmaris yunus parkı tarafından basın yoluyla "dezenformasyon ve manipülasyon yapıldığını" söyledi ve tesisin "Ukrayna'daki yunusları kurtarma maskesi altında ölen yunusların yerine yenilerini getirmek için" mevcut yasayı ve yasağı delmeye çalıştığını vurguladı.

Ukrayna'dan ithal edilmeye çalışılan yunusların, Yunanistan başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yer alan yunus rehabilitasyon merkezlerine gönderilerek doğaya yeniden dönebileceğini, adapte olamayacak durumda olanların ise insan sömürüsünden uzak bir şekilde ömürlerini ticari olmayan bu tesislerde tamamlayabileceğini belirtti. Ancak tesisin "yunusların özgürlüğü yerine ticari çıkarları uğruna kamuoyu yaratmaya, bakanlık aracılığıyla hayvanların esaretini sürdürmeye çalıştığını" belirtti.