28 Eylül 2024 Cumartesi

Macaristan Başbakanı Orban'a sınırsız yetki

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a kanun hükmünde kararname (KHK) yetkisi verildi. Yasaya göre 10 yıldır iktidarda olan Orban, ülkeyi kararnamelerle yönetecek, bazı kanunların uygulanmasını askıya alabilecek. Yasanın süresi ise sınırsız.

Macaristan'da, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı tedbir amacıyla hazırlanan acil durum yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi. Tasarıya göre; Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a kanun hükmünde kararname (KHK) yetkisi verildi.

Adalet Bakanı Judit Varga tarafından hazırlanan ve 199 sandalyeli Ulusal Meclise sunulan yasa tasarısı, 53 "hayır" oyuna karşı 137 "evet" oyuyla kabul edildi.

Kabul edilen yasaya göre, hükümet "acil durum" süresince kanun hükmünde kararname çıkarabilecek, bazı kanunların uygulanmasını askıya alabilecek ve asılsız haber yayanlar 1 ile 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilecek.

Orban, yetkiyi orantılı ve akılcı bir şekilde kullanacağına dair söz verse de muhalefet partileri tasarıya, hükümete ''Sınırsız süre boyunca her şeyi yapabilme gücü'' verdiği gerekçesiyle destek vermedi.

Muhalefetteki Jobbik Partisi lideri Peter Jakab, atılan bu adımın ülkenin demokrasisini karantinaya almak anlamına geldiğini söyledi. Endişelerini dile getiren aktivist ve insan hakları savunucuları, bağımsız medyaya darbe indirilebileceğini, gazetecilerin hapse girebileceğini belirtti. Bu yetkiyi almanın, hükümetin, ülkedeki demokratik hak ve özgürlükleri kısıtlamak için salgını bahane ederek oynadığı siyasi bir oyun olduğunu ifade etti.

Ulusalararası Af Örgütü'nün Macaristan Direktörü David Vig, "Bu yasa süresiz ve kontrolsüz bir olağanüstü hal yaratıyor ve Viktor Orban hükümetine insan haklarını kısıtlamak için açık verecek" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN KHK'LARLA ON BİNLERCE KİŞİYİ İHRAÇ ETTİ
15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal'in (OHAL) verdiği yetkilerle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onlarca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarıldı. 2 yıl süren OHAL döneminde on binlerce kişi görevinden ihraç edildi, gözaltına alındı yahut tutuklandı ve on binlerin pasaportu iptal edildi.