28 Eylül 2024 Cumartesi

L'Humanité: Erdoğan'ın kirli savaşında kimyasal şüphesi

L'Humanité, Türk devletinin Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanımını manşetine taşıdı.

Fransız L'Humanité gazetesi, Türk devletinin Güney Kürdistan'da HPG'lilere dönük kimyasal silah kullanımını manşete taşıdı. Fırat Haber Ajansı (ANF) tarafından yayınlanan kimyasal silah etkisi altındaki gerillaların görüntülerinden bir kareyi manşet fotoğrafı yapan L'Humanité, görüntüleri uzmanlara yorumlattı.

Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler'in (IPPNW) Güney Kürdistan bölgesine yaptığı ziyaret sonrası yayınladığı rapor da gazetede yer aldı. Raporu hazırlayan hekimlerden Dr. Jan van Aken gazeteye konuşarak, "Bir soruşturmayı gerektirecek kadar ciddi sorunlara işaret ediyoruz" dedi.
 
Dr Beppe Josef Savary-Borioli ise "Yalnızca görüntülere dayanarak kesin bir teşhis koymak mümkün değildir. Ancak bu sahneleri gördüğümde aklıma gelen madde M-CPP (metaChlorophenylpiperazine). Bu bileşen, bu gülen savaşçıda görüldüğü gibi neşeli bir hale neden olabilir, ancak aynı zamanda kabuslara da neden olabilir. Ve yüksek dozlarda, burada filme alınan savaşçı tarafından sunulana benzer bir klinik tabloya yol açabilir: koma, hiperventilasyon, kramplar, epileptik nöbet. Yüksek konsantrasyonlara maruz kalmak ölüme, dayanılmaz bir ölüme yol açabilir" ifadelerini kullandı. Savary-Borioli ayrıca, ortada bir devletin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği himayesinde ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) yetkisi altında resmi bir soruşturma talep etmesi için yeterli kanıt olduğuna dikkat çekti.
 
L'Humanité, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasını da hatırlatarak, Türkiye'de kimyasal silah kullanımı gündeminin bağımsız bir soruşturmayla incelenmesi çağrısında bulunanların hapis tehdidi altında olduğunu kaydetti.