28 Eylül 2024 Cumartesi

LGBTİ+ karşıtı mitinglere yenileri ekleniyor

Aileyi kutsayarak kadınlar ve LGBTİ+'lar üzerinde şiddet ve saldırıları meşrulaştıran mitinglere yenileri ekleniyor. AKP-MHP iktidarı ile cemaatler işbirliğinde ilki İstanbul Saraçhane'de yapılan LGBTİ+'ları hedef alan mitinglere kasım ayında Antep, Batman, Mardin, Bitlis, Kayseri, Van ve Diyarbakır'da devam edilecek.

Sarayın İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının ardından daralan kadın tabanını yeniden konsolide etme çabası ve LGBTİ+'lara yönelik nefret saldırılarının aracı haline getirilen mitinglere yenileri ekleniyor.

Aileyi kutsayarak kadınlar ve LGBTİ+'lar üzerinde şiddeti meşrulaştırma çabasıyla AKP-MHP iktidarı ve cemaatlerin işbirliğinde ilki 18 Eylül'de İstanbul Saraçhane'de düzenlenen mitinglere kasım ayında devam edilecek. "Ailen saldırı altında" adı altında mitingler önümüzdeki günlerde Antep, Batman, Mardin, Bitlis, Kayseri, Van ve Diyarbakır'da örgütlenecek.

LGBTİ+'LARA SALDIRILAR ARTTI
RTÜK'ün kamu spotu yayınlayarak örgütlenmesine destek verdiği mitinglerin ardından açıklama yapan LGBTİ dernekleri, şiddetin arttığına dikkat çekmişti. SpoD'un paylaştığı verilere göre; Saraçhane'deki mitingle birlikte, LGBTİ+ Danışma Hattı'na gelen cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık başvuruları bir önceki aya göre yüzde 46, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli şiddet başvurularında ise yüzde 36 artış yaşandı.

Dernek 2021'de aynı dönemdeki başvurular değerlendirildiğinde ise, daha büyük bir artış ortaya çıktığını ve cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve şiddet konulu başvuruların toplamının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 240 oranında arttığını bildirdi.

ANTEP MİTİNGİ ÇAĞRISINDA TGS VE TÜMTİS'İN LOGOLARI İZİNSİZ KULLANILDI
Antep'te yarın yapılacak mitingin çağrı görselinde logolarına yer verilen Türk-İş'e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), mitinge destek vermediklerini ve logolarının izinsiz kullanıldığını açıkladı.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, yürüyüşün katılımcısı olmadıklarını belirtirken, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk de, "Sendikamız hiçbir koşulda böyle bir eylemin içinde olmamıştır, olmaz da" dedi.

'BÖYLE AYRIŞTIRICI BİR EYLEMİ DESTEKLEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'
TGS Kadın ve LGBTİ+ komisyonundan Banu Tuna, yürüyüşün ayrıştırıcı ve nefret içerikli olduğuna dikkat çekerek, "Tamamen bizim bilgimiz ve rızamız dışında kullanılmış. Genel merkez logonun afişten çıkarılması için de gerekli işlemleri yapıyor" dedi.

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu olarak İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması kararına karşı dava açtıklarını, ILO 190'ı toplu iş sözleşmelerine dahil ettiklerini hatırlatan Tuna, nefret içeren ve ayrıştırıcı bir durumu desteklemelerinin düşünülemeyeceğini kaydetti.

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Çetin de, sendikaların demokrasi ve özgürlükleri savunması gerektiğini belirterek, "Biz sendika olarak böyle bir oluşumun içinde bulunmayız" diye ekledi.

"Büyük Aile Buluşması" adı altında 16 Kasım'da Batman, 18 Kasım'da Mardin ve Bitlis, 19 Kasım'da Kayseri ve Van'da, 20 Kasım'da ise Diyarbakır'da mitingler düzenlenecek.