28 Eylül 2024 Cumartesi

Kuzey ve Doğu Suriye halkları tecride karşı sokağa çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye'de halklar PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması için eylem yaptı. Eylemlerde, "CPT raporlarında Türk devletinin politikasından ve cezaevlerinin utanç verici sisteminden bahsetmiyor" denildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'de halklar PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması için eylemler yaptı. Rakka, Tabqa ve Derêzor kentlerinde yapılan eylemlerde "Raporlarında Türk devletinin politikasından ve cezaevlerinin utanç verici sisteminden bahsetmiyor" denildi.

RAKKA
Rakka Genel Meclis binası önünde toplanan halk İtfaiye Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında "Önder Apo'nun özgürlüğü halkların özgürlüğüdür" yazılı pankart taşındı. Meydanda yapılan açıklamayı Rakka Gençlik Meclisi Eşbaşkanı Büşra El Elî okudu.

Büşra El Elî, halka mücadeleyi yükseltme çağrısı yapan Büşra El Elî: "Önder Abdullah Öcalan'ın projesi, dinler ve toplumlar arasında çeşitliliği, birlikte yaşamayı amaçlıyor. Uluslararası iktidarlar ve CPT tarafından Önderliğin yaşamı üzerinde yapılan propaganda halkın iradesini kırma amacını taşıyor" şeklinde konuştu.

Eylemin sonunda kitle "Bê serok jiyan nabe" sloganı atarak, Meydan'da açılan çadır eylemine katıldı.

TABQA
Tabqa'da yüzlerce kişi PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridi ve CPT'nin tutumunu kınamak için Meyselûn Meydanı'na kadar yürüyüş yaptı.

Meydanda açıklama yapan Tabqa Sivil Meclis Yürütmesi Üyesi Mûsa El Ehmed: "CPT Önder Öcalan davasında kör, sağır ve dilsiz bir rol oynuyor ve ne söylemesi gerektiğini açıklamıyor. Bu, Avrupa ölçülerinde ikiyüzlülüğün ve Önder Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun devamının bir işaretidir. Ayrıca, tüm uluslararası insan hakları standartlarının ihlalidir" ifadelerini kullandı.

CPT'nin, PKK lideri Abdullah Öcalan'ı 20 yılda sadece 9 kez ziyaret ettiğini vurgulayan El Ehmed, "CPT raporlarında Türk devletinin politikasından ve cezaevlerinin utanç verici sisteminden bahsetmiyor. Açıklamalarında bile Erdoğan hükümetini eleştirmiyor" dedi.

CPT'nin halkın eylemleri olmasaydı İmralı'yı ziyaret etmeyeceğini belirten El Ehmed, uluslararası güçlere PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ziyaret edilmesi ve durumunun netleştirilmesi çağrısını yaptı.

DERÊZOR
Toplumsal Adalet Meclisi üyeleri de basın açıklaması gerçekleştirdi. Kesra Beldesi meclis binası önünde yapılan açıklamada konuşan Meclis Eş başkanı Fayiz El Beg PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları ve ailesi ile görüşmesine izin verilmediğini ve umut hakkından mahrum edildiğini hatırlattı. CPT'nin tutumunu kınayan El Beg, "Önder Abdullah Öcalan'ı esir alarak özgürlük fikrinin, demokratik yöntemlerin ve halkın özgürlüğünün yayılmasını engelleyebileceği düşünüldü. Ancak özgürlük, demokrasi ve tüm halklar için onurlu bir yaşam çağrısı yapan fikirlerinin önünde duramayacağını anlamadı. Ortadoğu'daki tüm çatışmaları çözmenin tohumu önderliktir" dedi.