28 Eylül 2024 Cumartesi

Kuzey ve Doğu Suriye halkları: İşgal saldırılarına karşı tek yol direniş

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı bugün tüm kentlerde sokaklara çıktı. Saldırılarını lanetlendiği yürüyüşlerde, işgalcileri yenmenin tek yolunun direniş olduğu vurgulandı, QSD'ye destek mesajları verildi.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Türk devletinin dün akşam başlattığı saldırılara karşı bugün sokaklara çıktı. Kuzey ve Doğu Suriye'nin neredeyse tüm kent ve ilçelerinde protesto eylemleri ve yürüyüşler gerçekleştirildi.

Qamişlo halkı Sonî Meydanı'nda toplandı, işgal saldırılarını lanetleyen sloganlarla Şehit Rûbar Qamişlo Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme Özerk Yönetim'e bağlı kurumlar, PYD, Kongra Star ve TKŞ üyeleri de katıldı.

Eylemde konuşan Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Mahsum Hesen, işgal güçlerinin saldırıların her gün devam ettiğine dikkat çekti. Rojava halklarının bugün sokağa çıkarak işgal saldırılarına yanıt verdiğini söyleyen Hesen, faşist şef Erdoğan'a şöyle seslendi: "Erdoğan sen halkımıza karşı insanlıktan uzak saldırılar gerçekleştiriyorsun. Sen Kürt, Arap, Hristiyan birliğini kabul etmiyorsun. Kuzey ve Doğu Suriye'deki özgürlüğü kabul etmiyorsun. Eğer bir kişinin sonu geliyorsa, bu halkların sonu değildir. Senin sonundur."

Hesen son olarak, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının saldırılara karşı devrimi savunmaktan vazgeçmeyeceğini belirtti. Eylemde sık sık "Yaşasın Rojava direnişimiz" sloganı atıldı.

QAMIŞLO İLÇELERİNDE YÜRÜYÜŞLER YAPILDI
Qamişlo'ya bağlı tüm ilçelerde halk, işgal saldırılarına karşı eylem yaptı.

Tirbespiyê halkı, Halk Belediyesi önünde toplandı, ilçe merkezine yürüdü. "Sessizliğe hayır", "Sessizlik bizi öldürüyor" sloganları atılan eylemde konuşan PYD İlçe Meclisi yöneticisi Hacî Îsmaîl, Türk devletinin bölge halklarını katlettiğini belirtti. Îsmaîl, saldırılara karşı uluslararası sessizliğin soykırım politikalarının kabulü anlamına geldiğini dile getirdi.

QSD komutanlarından Mihemed Zêdan da bölgenin tüm bileşenlerini saldırılardan korumaya devam edeceklerini söyledi.

Çilaxa halkı "İşgale hayır, soykırıma hayır, mücadelemiz özgürlüktür, direnişimiz zaferdir" yazılı pankartla ilçe merkezinde yürüyüş yaptı. Direniş sloganları atılan eylemde konuşan Nezha Seyfeddîn, işgalci Türk devletinin saldırılarından korkmadıklarını belirtti, "Devrime ve kazanımlarımıza bağlıyız" dedi.

Girkê Legê halkı da Şehit Xebat Meydanı'nda bir araya geldi, yürüyüş yaptı. Til Berak'ta halk, işgal saldırılarını protesto eden sloganlarla Fırın Kavşağı'ndan Şehitler Kavşağı'na yürüdü. Til Koçer'de yapılan yürüyüş sonunda konuşan Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Samî Mihemed Silêman, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye üzerindeki düşmanlığına tepki gösterdi. Til Hemîs ilçesinde halk PYD binasından Tarım Bankası'na kadar yürüdü.

HESEKÊ HALKLARI: İŞGALE KARŞI DİRENECEĞİZ
Hesekê ile kantona bağlı ilçelerde yapılan eylemlerde işgal saldırıları protesto edildi, QSD'nin yanında yer alarak saldırılara karşı direnişi büyütme mesajı verildi.

Hesekê halkı Sînalko Kavşağı'nda toplandı, sloganlarla şehir merkezine kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Kevokê dörtyolunda düzenlenen mitingde konuşan PYD yöneticisi Mistefa El Ehmed, "Zafer direnişle elde ediliyor. Her zaman askeri güçlerimizin yanında ısrarla direneceğiz" dedi.

Kongra Star yöneticisi Nehla Ehmed de Türk devletinin saldırılarının amacının bölgede halklar arasında inşa edilen barışı bozmak olduğunu söyledi. Uluslararası güçlerin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik katliamlara sessiz kaldığına dikkat çeken Nehla Ehmed, işgale karşı QSD ve Özerk Yönetimin yanında yer alacaklarını vurguladı.

Til Temir ilçe merkezinde yapılan eylemde konuşan Kongra Star Koordinasyon Üyesi Hêvîn Sebrî, işgal saldırılarını lanetledi, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının saldırılara karşı direnmeye hazır olduklarını söyledi.

Dirbesiye halkı ilçe merkezinde yürüyüş yaptı. Belediye dört yolunda açıklama yapan Îsmaîl Delef, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının koruyan tek güç olan QSD'nin yanında olduklarını söyledi.

Hol'de toplanan yüzlerce kişi işgal saldırılarını protesto etti. Hol İlçe Meclisi Eş Başkanı Nisrîn Hesen, "Zafere kadar mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Şeddadê halkı da İlçe Meclisi önünde toplandı. Eylemde konuşan Şeddade Meclisi Üyesi Ebdulqadir Şeban, "Kuzey ve Doğu Suriye halkı olarak devrimci halk savaşını ve özgürlük direnişini seçtik. Devrimi ve topraklarımızı savunacağız" ifadelerini kullandı.

‘TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARI İNSANLIK SUÇUDUR'
İşgalci Türk devletinin saldırıları Rakka, Tebqa ve Dêrazor'da da protesto edildi. Tebqa'da yüzlerce kişi Sanî Mahallesi'nde toplandı, Hevrîn Xelef Bahçesi'ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde Tebqa Meclisi adına konuşan Hude El Ewan, "Tebqa halkı, askeri ve sivil meclisler adına bugün ülkemizi yok etmek isteyenlerin karşısında direniyoruz. Herkes işgalci Türk devletinin bölgenin güvenliğine karşı işlenen ve istikrarsızlaştıran suç sicilini iyi biliyor" dedi.

Rakka halkı işgal saldırılarını protesto etmek için Genel Meclis binası önünde bir araya geldi. İtfaiye Meydanı'na kadar sloganlarla yürüyüş yapıldı. Reqa Genel Meclisi Eş Başkanı Luey Îsa, "Saldırıları kınıyoruz. Özerk yönetimimizi korumak için canımızı vermeye hazırız" diye konuştu.

Dêrazor'da Bölge Meclisi'nin çağrısıyla bir araya gelen halk, hava saldırılarına tepki gösterdi. Meclis Divan Eş Başkanı Ebdulqehar Ebid El Ehmed şunları dile getirdi: "İşgalci Türk devletinin bölge halkına yönelik uygulamaları insanlık suçudur. Son olarak da Özerk Yönetim bölgelerine saldırdı ve çok sayıda
yurttaş şehit düştü. Tüm dünyaya Özerk Yönetim ve QSD ile birlikte olduğumuzu söylüyoruz."

‘TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARINDAN KORKMUYORUZ'
Şehba bölgesinde yaşayan Efrînli göçmenler, Ehdes ve Babins köylerinden Fafîn ilçesindeki Sürücü Meydanı'na kadar yürüdü. Eylemde konuşan Bekir Elo, işgalci Türk devletinin İstanbul'da gerçekleştirdiği bombalı saldırı tezgahının ardından Kuzey ve Doğu Suriye topraklarını hedef aldığını dile getirdi.

Şehba Kantonu Meclisi Üyesi Fatme Cimo da, işgal saldırılarına karşı direniş çizgisine bağlı olduklarını belirtti.

Minbic halkı El Wadî Sokağı'nda bir araya geldi, işgal saldırılarını protesto etti. Eylemde konuşan Minbic Yürütme Meclisi Eş Başkanı Nezîfe Xilo, Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarına tepki  gösterdi. Minbic Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derwêş de, Türk devletinin işgal saldırılarından korkmadıklarını ve boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde de halk, işgal saldırılarına tepki gösterdi. Destina Meydanı'na kadar yürüyüş yapan bölge halkı, QSD direnişini selamlayan sloganlar attı.