28 Eylül 2024 Cumartesi

Kürdistan'ı Savun Girişimi'nden kimyasala karşı küresel eylem çağrısı

Kürdistan'ı Savun Girişimi, Türk devletinin kimyasal saldırılarının durdurulması için 30 Kasım'dan 3 Aralık'a kadar küresel çapta eylem yapma çağrısında bulundu.

Kürdistan'ı Savun Girişimi Türk devletinin Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanımını durdurmak, uluslararası sessizliği kırmak için 30 Kasım 3 Aralık tarihleri arasında küresel çapta eylem çağrısında bulundu.

OPCW GÖRMEZDEN GELİYOR
Türk devletinin işlediği savaş suçlarına işaret edilen açıklamada, kimyasal silah kullanımına ilişkin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) inceleme yapmamasına, bu konuda gazeteciler ve araştırmacıların hazırladığı raporları almamasına tepki gösterildi.

AVRUPA ÜLKELERİ ÖRNEKLERİN İNCELENMESİ TALEBİNİ REDDETTİ
Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanılan alanlardan alınan örneklerin Avrupa'da farklı ülkelerdeki laboratuvarlarda incelenmesi yönündeki taleplerin reddedildiği hatırlatılan açıklamada,  "Bu durum Türk devletini, herhangi bir hesap verebilirlik beklentisi olmaksızın suç politikasını sürdürme konusunda cesaretlendirmektedir" denildi.

Savaş suçuna karşı sessiz kalınmasının bu suçlara ortak olmak anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, "Uluslararası toplum, Türkiye'nin NATO üyeliğini araçsallaştırmasına teslim olmak yerine, kimyasal silah kullanımı iddialarını ciddiye almalı, uzmanların konuyu incelemesini sağlamalı ve Güney Kürdistan/Kuzey Irak'ta ve başka herhangi bir yerde savaş suçu işlemeyi durdurması için Türkiye'ye baskı yapmalıdır" çağrısında bulunuldu.

"Hükümetlerin suç ortaklığına karşı cevabımız halkların birliği ve dayanışması olmalıdır" denilen Kürdistan'ı Savun Girişimi'nin açıklamasında şu çağrıya yer verildi: "BM'nin tüm kimyasal savaş kurbanlarını anma günü olan 30 Kasım'dan başlayarak 3 Aralık'a kadar yaratıcılığınızı ve dayanışmanızı kullanarak harekete geçmeye (go-in'ler, sokak tiyatroları, flash mob'lar, stadyum eylemleri, halka açık video gösterimleri vb) ve 3 Aralık'ta bölgelerinizdeki gösterilere katılmaya çağırıyoruz."