28 Eylül 2024 Cumartesi

Köylüler Meclis önünden seslendi: Kömür için zeytinliklerimizi feda ettirmeyeceğiz

Zeytinlik alanların madenlere peşkeş çekilmesinin önünü açacak torba yasaya karşı Meclis önünde açıklama yapmak isteyen köylüler polis engelini yok saydı. İki şirketin karı için hava, su ve topraklarının katledildiğini kaydeden köylüler, "Kömür için zeytinliklerimizi asla feda ettirmeyeceğiz. Gerekirse ölürüz" dedi.

AKP'nin hazırladığı ve zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerinin önünü açan torba yasanın Meclis komisyonunda görüşülecek. Bir buçuk yıldır mücadele eden İkizköy, Akbelen ve Destinli köylüleri ve sendika temsilcileri, Meclis önünde bir araya geldi.

Açıklama yapmak isteyen köylüler polis ablukasına alındı. Ulus Meydanı'na yönlendirilmek istendi. Milletvekilleri tarafından Meclis yerleşkesine alınan kitle burada açıklama yaptı. Söz alan köylülerden Halime Şaman, köylünün sesinin kesilmek istendiğinin altını çizdi.

Savaşmaya gelmediklerini söyleyen Şaman, zeytin dallarını işaret etti ve şöyle dedi: "Zeytin bunlar, barışın simgesi. Şifadır, ata mirasıdır dedik. Çocuklara bırakılacak en güzel mirastır, geçim kaynağıdır dedik. 'Niçin kömür uğruna feda edilmek isteniyor' diye sormaya geldik. Kömür için zeytinliklerimizi asla feda ettirmeyeceğiz."

Bir buçuk yıldır Akbelen'de direndiklerini hatırlatan Şaman, "Sadece orman olarak değil topraklarımız, temiz havamız için zeytinlerimiz, insanca onurumuz için direniyoruz. 20 binin üzerinde zeytin ağacımızı katlettiler, hala gözünü dikti 40 bin zeytin ağacına. Bu sefer ayaklandık, bu sefer zeytinimizi de topraklarımızı da vermeyeceğiz. En önce beni öldürsünler, öleceğim bu uğurda. İki şirketin karnı doyacak diye biz köylüler yıllarca mağdur edildik. 'Kamu yararı' dediler elektrik adı alında. Elektrik istemiyoruz, yenilebilir enerji diyoruz. Bir buçuk yıldır nöbet devam ediyor Akbelen'de yağmura, kara rağmen. Hepimiz için sadece İkizköy için değil. Hepimizin havası temiz olsun diye. Muğla'nın denizlerine, havasına, zeytinliklerine göz diktiler vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bir diğer köylü Hasan Yorulmaz ise zeytinlikleri binbir emekle nasıl meydana getirdiklerini anlattı ve şöyle dedi: "Bu doğaya kıymak ne demek. Binlerce insan işsiz, güçsüz. Yazık değil mi bu memlekete. 5-6 köy silindik Yeniköy Termik santrali için."

Açıklamanın ardından kitle komisyon görüşmelerine katılacak.