28 Eylül 2024 Cumartesi

Köylüler kazandı

Zeytinlikleri maden şirketlerine peşkeş çeken birinci madde komisyonda geri çekildi.

AKP'nin hazırladığı ve zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerinin önünü açan torba yasa Meclis komisyonunda görüşülüyor. Zeytinlikleri maden şirketlerine peşkeş çeken birinci madde daha sonra görüşülmek üzere teklif metninden çıkartıldı.

Geçen yıl Meclis'e sunulan teklif tepkiler üzerine geri çekildi, mart ayında maden yönetmeliğinde yapılan değişiklikte yer almıştı. Ancak Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

AKP'nin hazırladığı "torba kanun" teklifinde Maden Kanunu'na eklenen geçici maddeye zeytinlik sahalarında madenciliğe açılması yeniden istendi. Teklif bu haliyle yasalaşırsa madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda zeytin sahası taşınacak.

Görüşmeler başlamadan Meclis önünde açıklama yapmak isteyen köylüler polis tarafından engellenmek istemiş, engeli yok sayan köylüler açıklama yapmışlardı. Köylülerin direnişi birinci maddenin komisyonda geri çekilmesini sağladı.