28 Eylül 2024 Cumartesi

Koronavirüs riski altında çalışan gazeteciler için Meclis Araştırma Komisyonu talebi

Koronavirüs riski altında çalışan gazetecilerin durumunu Meclis'e taşıyan HDP, gazetecilerin sağlıklarının korunması, çalışma koşulların düzeltilmesi ve baskının sonlanması için Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, koronavirüsün yayılması sırasında risk altında haber yapan gazetecilerin sağlıklarının korunması, çalışma şartlarının düzenlenmesi ve bu bağlamda halkın haber alma hakkı üzerindeki engellerin kaldırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

'KRİZ DÖNEMLERİNDE GAZETECİLER HEDEF ALINIYOR'
Meclis Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, hükümet baskısı nedeniyle gazetecilerin işlerini yapması sistematik olarak engellendiği belirtildi. Önergede, "11 Mart'tan itibaren vaka ve ölüm sayısındaki artış göz önüne alındığında, Türkiye'nin artık 'İtalya olmamak' amacında olduğu görülmektedir. Krizin derinleşmesi sonucunda ise ilk hedefinin gazetecilerin olacağı yönünde kuşkularımız bulunmaktadır. Ülkenin siyasal, ekonomik, ekolojik, dış politika ve benzeri her alanda krize girdiği dönemlerde gazeteciler hakkında soruşturma açıldığı, gözaltı ve tutuklama işlemlerinin yapıldığı bilinmektedir. Türkiye cezaevlerindeki 150'yi aşkın gazetecinin bulunması kriz dönemlerinde gazetecilerin hedef alındığının ispatıdır" ifadeleri yer aldı.

'GAZETECİLERİN SAĞLIKLARI KORUNMALI'
Sağlık personelleri gibi gazetecilerinde risk altındaki meslek grubunda olduğuna dikkat çekilen önergede, "Bazı büyük medya kuruluşlarının sahada görevlendirdiği muhabirlerine, haber merkezinin olduğu binalara giriş yasağı koyması ve konteynırlarda sosyal izolasyon kuralına aykırı şekilde çalışmaya zorlanması haberleri kaygı vericidir. İçinde bulunduğumuz süreçte gazetecilerin sağlıklarının korunması, toplumun sağlıklı şekilde bilgilendirmesi demektir" diye belirtildi.

'TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN'
Önergede, sağlıkları tehlikede olan tutuklu gazetecilerin durumuna da değinilerek, şu ifadelere yer verildi: "Tutuklu gazetecilerin kesinlikle serbest bırakılması ve Koronavirüs sürecine haberleriyle katkı sunmalarının önünün açılması elzemdir. Gazetecilerin hem sağlıklarının korunması, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve hükümet baskısı üzerinden atılması Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin başat görevleri arasındadır. Bu bağlamda, gazetecilerin sağlıklarının korunması için gerekli korucu maddelerin teminin sağlanması, çalışma koşullarının uygun hale getirilmesi, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların kaldırılması ve bu anlamda toplumun doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak amacıyla yapılması gerekenlerin tespiti için Araştırma Komisyonu kurulmalıdır."