29 Eylül 2024 Pazar

Koronavirüs: 117 can kaybı, 3 bin 83 yeni vaka

Sağlık Bakanı Koca, salgın nedeniyle bugün 117 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Buna göre yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 376'yü yükseldi.
 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs (Covid-19) salgınıyla ilgili Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Koca, "Bugün 37 bin 535 yeni testin sonucunu aldık. Bu sonuçlara göre 3 bin 83 yeni hasta tespit edildi. Yani bugün düne göre önemli oranda hasta sayısının düştüğünü görüyoruz. Toplam vaka sayımız 98 bin 674'e ulaştı. Son 24 saat içinde 117 hastamızı kaybettik. Yoğun bakımdaki hasta sayımız bugün 1814. Bunların 985'inin solunumu yapay yolla sağlanıyor. Hem yoğun bakım hastalarımızda hem de entübe hastalarımızda belirgin azalma görülmüştür. Hastalığı yenen 1559 vatandaşımızla birlikte iyileşen hasta sayımız 16 bin 477'ye ulaştı" dedi..

Hastanelerdeki yatak doluluk oranları hakkında bilgi veren Koca, "Biz bu dönemde yatak doluluk oranlarımızı yüzde 70'lerden yüzde 30'lara çektik" dedi.

Yoğun bakımlardaki yatak doluluk oranını yüzde 20'lere düştüğünü belirten Koca, "Bu sayısal bilgiler hastanelerimizin salgınla mücadeleye nasıl hazırlandığını ortaya koymaktadır. Avrupa ülkelerinin, Amerika'nın karşılaştığı dramatik sahneleri yaşamamışsak sebebi açıktır" dedi.

Erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu söyleyen Koca, salgına karşı hazırlıklı olduklarını belirterek, "Eğer bu derecede hazırlıklı olmasaydık riskli gruplardan çok ciddi vefat oranları olurdu. Bugünkü tablomuz Avrupa ve ABD'dekinden pek farklı olmazdı" dedi.

Önlemlere uyma çağrısı yapan Koca, normalleşmeye ilişkin ise şunları söyledi: "Bayram ve sonrasında kademeli olarak normalleşme sürecine geçebilmemiz ilan edilen tedbirleri sıkı uygulamamıza bağlıdır. İzolasyondan, sosyal mesafe kuralından taviz vermemeliyiz. Sokağa çıkma yasağını harfiyen uygulamalıyız. Bu yasak değil fırsattır."

Korona virüsün mutasyona uğradığı ve her ülkede farklılık gösterdiğine dair Çin'de yapılan araştırmayla ilgili soru üzerine Koca, “Özellikle mutasyonla ilgili yapılan birçok çalışmalar var. Türkiye'de de benzer şekilde virüsün izole edildiğini birkaç merkezde söylemiştim. Farklı mutasyonların farklı bölgelerde olduğunu biliyoruz. Ama şu an bizim bildiğimiz bilgi bu mutasyonun virülansını ve bulaşıcılığını şu an çok etkilemediği şeklinde. Önümüzdeki günler mutasyonla ilgili daha detaylı çalışmalar önümüze gelmiş olur. Şu an için endişe edilecek bir durum olmadığını, hastalığın kliniğini çok ciddi anlamda farklılaştırmadığını şimdiki bilgilerle söyleyebiliriz" yanıtını verdi.