28 Eylül 2024 Cumartesi

Korona virüs nedeniyle sınır kapılarında önlemler artırıldı

İran'da korona virüsten dolayı iki kişi hayatını kaybederken, 5 kişide daha virüs tespit edildi. İran yönetimi özel merkez kurarken, Van'daki Kapıköy Gümrük Kapısı'nda kimi önlemlerin alındığı açıklandı. 

İki binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği korona virüs yayılmaya devam ediyor. İran'da iki kişi virüsten kaynaklı yaşamını yitirirken, biri doktor 3 kişi daha virüs tespit edildi.

Virüs salgınıyla alakalı Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur basına yaptığı açıklamada, Kum'da 2, Arak kentinde de 1 İranlı olmak üzere tedavi altına alınan üç kişide daha virüs tespit edildiğini duyurdu. Arak kentindeki hastanın Kum kentinden gelen bir doktor olduğunu aktaran Cihanpur, hastaların karantinaya alındığını kaydetti. 

İran'da dün ilk kez Kovid-19 vakası 2 kişide tespit edilmiş ve gözetim altında tutulan hastalar hayatını kaybetmişti.

İran devlet televizyonu da hayatını kaybeden söz konusu kişilerin Çin'e seyahat etmediklerini ve Kum'da yaşayan vatandaşlar olduklarını duyurmuştu.

İran'ın Mazenderan eyaletine bağlı Babol şehrinde 2 kişinin korona virüsü şüphesiyle karantina altına alındığı bildirildi. 

Babol Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Mustafa Cevaniyan yaptığı açıklamada, "Kesin teşhis için test sonuçlarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

KORONAYI ÖNLEME VE MÜCADELE MERKEZİ KURULDU
İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kum kentinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından “Koronayı Önleme ve Mücadele Merkezi" kurulduğu belirtti.

Rebii, hükümetin salgınla mücadele için tüm kapasitesiyle gerekli önlemleri alacağını belirterek, halka Sağlık Bakanlığı ile iş birliği ve tavsiyelere uyma çağrısında bulundu. 

IRAK BİR SINIR KAPISINI KAPATTI
Irak, Şeyb Gümrük Kapısı'nın koronavirüs vakaları nedeniyle kapatıldığını duyururken, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kriz masası oluşturdu. Basra ve Diyala valiliklerinden yapılan açıklamalarda ise, İran-Irak arasındaki sınır kapılarında sağlık birimlerinin bulundurulduğu, buraya gelen Iraklı ve İranlı vatandaşların kontrollerden geçirildiği belirtildi.

Irak ile İran arasındaki 1450 kilometrelik sınır hattı üzerinde toplam 8 gümrük kapısı bulunuyor.

VAN'DA TEDBİRLER ARTIRILDI
Van Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, İran'ın Kum kentinde korona virüs nedeniyle 2 İranlının yaşamını yitirmesi üzerine İran'dan turistlerin yoğun olarak geldiği Van Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı'na termal kamera montajı yapılması, sağlık odası kurulması ve yabancılarla irtibat halinde olan personelin koruyucu maske ve ekipman kullanması ile virüs hakkında eğitimden geçirilmesi kararlaştırıldı.

Konuya dair açıklama yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, İran'a giriş çıkışların olduğu kapılarda gerekli tedbirlerin alınması için çalışmaların başlatıldığını, Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Gümrük Kapısı'ndan girenlerin ateşini ölçmek için Ankara'dan cihaz talep edildiğini belirtti. Geçişlerde, şüpheli vakaların oluşturulan sağlık odasında hem hastalık hikayesi hem şüpheli görülmesi halinde tecrit edilmesi için odaya alınacağını belirten Bilmez, "Bu iş için özel tahsis edilen ambulansla Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilecek. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de bu tür olabilecek vakalar için de özel bir bölüm ayrıldı. Bu sadece Kapıköy Gümrük Kapısı için değil, hem Doğubayazıt'taki hem Hakkari'deki kapı için de söz konusu olabilecek. Şu an için vatandaşlarımızın panik yapacağı, tedirgin olacağı bir husus yok" dedi.