28 Eylül 2024 Cumartesi

Korona gölgesinde Ankara'da yaşam

Türkiye'de ilk Korona vakasının görüldüğü 11 Mart'tan bugüne 1872 kişi hastalığa yakalanırken, 44 kişi de hayatını kaybetti. Her ne kadar belli başlı sosyal izolasyon önlemleri alınsa da hükumetin sermayeyi destekleyen tutumu insanların evde kalmasını zorlaştıran baş etken. Tüm yaşananların gölgesinde ülkenin başkenti Ankara'da, dışarıda süren hayat evlerini geçindirmeye çalışan kişilerin toplamda 4 saat süren işe gidiş ve eve gidişleri. ETHA, Ankara'da 4 saate düşen toplumsal yaşamı fotoğrafladı.

Ankaralılar, sabah saatlerinde işe gitmek için bindikleri otobüste azami ölçüde sosyal mesafeyi korumaya çalışırken, kendi kişisel önlemlerini de alıyor. Yaptıkları sohbetlerde ise #EvdeKal çağrısının kendileri için geçerli olmadığına dikkat çekerek, "Onca masraf varken nasıl evimde oturayım" diyorlar.

Ankara'nın belli başlı buluşma noktalarından Ulus Atatürk Heykeli, Korona nedeniyle insan yoğunluğu en aza inmiş durumda. 

Melike Hatun Cami'nin önünde bulunan otoparkta, evsiz bir kişi Ankara'ya bir bakış atıyor. İş kazazında elini kaybettikten sonra hayata tutunamamış. Kendisinin de güvende olmadığını dile getiriyor ve "Yardımseverlerin getirdiği yemekler virüs nedeniyle gelmez oldu. Aç kaldım" diyerek virüsten dolayı nasıl etkilendiğini anlatıyor.

Ulus'ta bakkalda çalışan esnaf, karşı dükkana doğru muhabbet etmek amacıyla volta atarken eczanenin panosunda virüse karşı yer alan bilgilendirme metniyle ilginç bir görüntü verdi.

En yoğun güzergahlardan biri olan, Ankara Adliyesi ile Sıhhiye ve Kızılay semtlerini birbirine bağlayan Atatürk Bulvarı da ıssız bir hale büründü. 

Kızılay'da çalışan bir eczacı ise gelen hastalarla mesafeyi koruyabilmek için dükkanın içerisinde kırmızı şerit çekerek güvenlikli bir alan oluşturmuş. Ödeme öncesinde ise kişileri kendi çabasıyla dezenfekte ediyor.

Kızılay Alışveriş Merkezi, virüsün ülkede yayılmasının ardından alınan tedbirler kapsamında diğer AVM'ler gibi kapandı. Kızılay'ın sembollerinden olan AVM'de şimdi sessizlik hakim.

Ankara'nın aktarma merkezlerinden olan Kızılay Ziya Gökalp Caddesi'nde, tüm alışveriş mağazaları kapanırken, sadece az sayıda kişi duraklarda otobüs beklerken görülüyor.