25 Eylül 2024 Çarşamba

Komünist önder Namaz Rojava kentlerinde anıldı

Türk devleti tarafından katledilen MLKP Rojava Temsilcisi Bayram Namaz, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde anıldı. Namaz'ın anısına yaşatma sözü verilen anmalarda, "Baran yoldaş, tüm Rojavalıların yüreğinde büyümeye devam ediyor. Düşlerini büyüteceğiz, devrimi büyütmek ve işgale karşı savunmak için direnişi sürdüreceğiz" denildi.

Türk devleti ve çeteleri tarafından 23 Mart 2019 tarihinde Serêkaniyê'de düzenlenen saldırıda ölümsüzleşen MLKP Rojava Temsilcisi Bayram Namaz (Baran Serhat) Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Komünist önder Namaz anısına Hesekê, Dirbesiye, Qamişlo ve Kobanê'de anmalar düzenlendi. TKŞ, JKŞ ve CKŞ'nin düzenlediği anmalarda bir araya gelen yüzlerce kişi, Namaz'ın anısına yaşatma sözlerini yineledi, devrimi büyütmek ve işgale karşı savunmak için direnişi sürdüreceklerini dile getirdi.

HESEKÊ
TKŞ üyeleri, Bayram Namaz'ı anmak için Hesekê'de bulunan Serêkaniyê Kampında anma düzenledi. Etkinliğe PYD, PÇKS, Süryani Birlik Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Şehit Aileleri Kurumu, Kadın Evi, HPC, Şehit Alişer Deniz Tugayı temsilci ve komutanları da katıldı.

İşgal nedeniyle kampta yaşayan Serêkaniyelilerin yoğun katıldığı anma saygı duruşu ile başladı.

TKŞ adına konuşan Cemil Seydo, Namaz'ın alçakça bir saldırı sonucu ölümsüzleştiğini hatırlattı, "Baran yoldaş her zaman olduğu gibi sabah erken saatte devrimci görevlerinin başındayken şehit düştü" dedi. Seydo şöyle konuştu; "O komünizmin güçlü bir militanı, fikir ve eylemlerinin yılmaz bir savunucusu ve uygulayıcısıydı. Devrim nereye çağırıyorsa, ihtiyaçlar neredeyse oraya koştu. Devrimci savaşı güçlendirmek için büyük bir şevk, kararlılıkla, ciddiyetle ve militanlıkla çalıştı. Her alanda birikim, deney ve yeteneklerini tüm gücüyle harekete geçirdi."

Namaz'ın Rojava devriminin gelişimi, inşa sorunları ve işgal saldırılarına karşı direniş konusunda önemli roller oynadığını dile getiren Seydo, "Direniş taburlarından kitle örgütlerine değin bir dizi konuda coşkulu çalışmalar yürüttü. Komutanlar yetiştirdi. Devrimimize büyük emekler ve değerler kattı. Baran yoldaşı şehadetinin ikinci yılında saygıyla anıyor, O'nun değerlerine sahip çıkma ve büyütme sözü veriyoruz" dedi.

Şehit Aileleri Meclisi adına söz alan Abdurrezzak Serêkaniyê, "Rojava devriminin önderlerinden Baran yoldaş, alçak çeteler tarafından şehit edildi. Devrimimize bir çok katkısı olmuştur, emeği büyüktür. Ailesine ve yoldaşlarına başsağlığı diliyoruz. Anısını yaşatacağımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz" dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) adına konuşan Meysa Eli, "Büyük bir devrimciyi anmak için buradayız. Büyük bir iradenin aramızdan ayrılışının üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu toprakları korumak uğruna kendini feda etti" dedi. Namaz'ın faşist Türk devletinin hapishanelerinde da kaldığını hatırlatan Eli şöyle devam etti: "Baran Serhat, Rojava devriminin önderlerinden ve inşacılarından biri oldu. Kürdistan'ın sesi oldu. Kadın devrimi bayrağını dalgalandırdı. Şengal dağlarında Ezidî halkımızın savunmasına koştu. Baran yoldaş devrimin silahsız yapılamayacağını söyledi hep. Rojava'da 'Evlerinizin kapısını devrime açın' şeklinde çağrı yaptı. PYD olarak, Baran Serhat'ın 2. şehadet yıldönümünde komünist yoldaşlarımızla dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz. Şehit Baran ve devrim şehitleri ölümsüzdür."

Şehit Alişer Deniz Tugayı komutanlarından Yılmaz Til Temir de Rojava devrimine yönelik saldırılara dikkat çekti, "Devrimi savunarak Baran yoldaşa verdiğimiz sözü tutmak için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Anmada PÇKS, Süryani Birlik Partisi, Kürdistan Komünist Partisi ve HPC adına da konuşmalar yapıldı.

Anmada sık sık "Şehid Baran ölümsüzdür" ve "Şehid namirin" sloganları atıldı. Serêkaniyêli çocuklar hazırladıkları ve Namaz'ın isminin yazılı olduğu tabloyu TKŞ'ye hediye etti. Sinevizyon gösterimi de yapılan anma Bayram Namaz'ın ezgileri ve şiirlerle devam etti.

DİRBESİYE
Komünist önder Bayram Namaz Dirbesiye'de Kültür ve Sanat Kurumu salonunda düzenlenen etkinlikle anıldı.

Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Mihemed Xerib, Namaz'ın ailesine başsağlığı diledi. Xerib, "Özgürlük şehitlerinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Şehitlerin ödediği bedeller olmasaydı özgür yaşayamazdık" dedi. Devrim topraklarına yönelik saldırılara dikkat çeken Xerib, "Şehitlerimiz toprağımıza ve halkına sahip çıkmak için kanlarını döktü. Bizim de onların yolunda yürümemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bayram Namaz'ın ailesi adına şehadet vesikasını alan Halit Porê, devrim şehitlerini andı. Porê, "Şehitlerimiz kanlarıyla bu devrimi gerçekleştirdiler, bizler de onların feda ruhuyla devrimimize sahip çıkacağız" dedi. İşgal edilen Serêkaniyê'de kalması nedeniyle yeniden hazırlanan şehadet vesikası anmada tekrar Porê ailesine teslim edildi.

Anmada TKŞ adına konuşan Beritan Asya, 23 Mart 2019 tarihinin IŞİD'e karşı savaşta zafer günü ilan edildiğini hatırlattı. Asya, "Baran Serhat'ın özellikle o günde hedef alınmasının nedeni aynı zamanda Türkiye, Kürdistan ve Rojava devriminin öncü kadrolarından biri olmasıydı. Rojava devrimi binlerce şehidin kanıyla inşa edildi" dedi. Asya, farklı ülkelerde kapitalizme karşı mücadele eden ezilenlerin yüzlerini Rojava devrimine döndüğünü de dile getirdi.

Asya şöyle konuştu: "Komutanımız Baran Serhat, partimizin önder kadrolarından biri olarak 30 yılını dört parça Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu devrimine adadı. 'Yaşam ve devrim her yerde' dedi, tüm hayatını da bu sözüne göre yaşadı. Kürdistan'ın dört parçasının özgürlüğü için mücadele etti. Partimizin savunduğu sosyalist yurtseverlik çizgisinin kurucuları arasında yer aldı. Şengal'den Kobanê'ye, Efrîn'den Serêkaniyê'ye kadar tüm Rojava halkı Baran yoldaşı çok iyi tanır. Yoldaşın devrime katkıları yaşlısından gencine tüm Rojavalıların yüreğinde büyümeye devam ediyor. O'nun öğrencileri olarak, sizler önünde bir kez daha söz veriyoruz, onların düşlerini büyüteceğiz."

Alişer Deniz Tugayı komutanlarından Rezan Rubar anmaya katılanları selamladı. Namaz'ın yolundan yürümeye devam edeceklerini dile getiren Rubar, "Kendimizi bu devrim için sonuna kadar feda edeceğiz. Baran yoldaşın fedakarlığı bu devrimin sembolüdür, yolunun takipçisi olacağız. Baran yoldaşın intikamını alacağız. Topraklarımızı savunacağız" şeklinde konuştu.

Anma sinevizyon, şiir ve müzik dinletisiyle devam etti.

QAMIŞLO
TKŞ ve Şehit Aileleri Meclisi, komünist önder Bayram Namaz'ı anmak için Qamışlo Okuma Parkı'nda anma düzenledi. Namaz'ın resimlerinin yer aldığı pankart ve bayraklarının asıldığı etkinliğe Süryani Meclisi, Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Gaziler Federasyonu, Özerk Yönetim kurumları ve siyasi partilerden temsilciler de katıldı.

Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Mihyedîn Hesen, devrim için mücadele eden şehitlerin hakkının ödenemeyeceğini dile getirdi. Hesen, "Bugün herkesin görevi, Baran yoldaşın inşa etmiş olduğu yolu korumaktır. Kitaplar yetmez Baran yoldaşı anlatmaya. Şehitlerin bayraklarını taşımak ve görevlerimizin hakkını vermekle yükümlüyüz" dedi. Türk devletinin Rojava devrimini yok etmek için saldırılar düzenlediğini dile getiren Hesen, "Düşman bizi bitirmek istiyor, direnmeye devam edeceğiz. Düşmanın hedefi asla gerçekleşmeyecek" şeklinde konuştu.

Anmada TKŞ adına konuşan Beritan Asya anmaya katılanları selamladı. Asya, "Baran yoldaş, Türkiye'den dört parça Kürdistan'a kadar devrimin öncülerinden biri oldu. Rojava devrimini Ortadoğu devrimine açılan bir kapı olarak değerlendirdi, mücadele etti" dedi. Namaz'ın mücadele mirasını büyütmeyi sürdüreceklerini dile getiren Asya, "O'nun inanç ve kararlılığıyla devrimimizi büyüteceğiz. Gare direnişi ruhuyla, Rojava devrim iradesiyle özgürlük ve direniş bayrağınız yükseltmeyi sürdüreceğiz" diye belirtti.

Anmada Alişer Deniz Tugayı adına konuşan Rezan Rubar da Namaz'ın tugayın kuruluşunda büyük emekleri olduğunu hatırlattı. Rubar, "Baran yoldaş devrimin komutanıydı. Yüreğimizdeki yeri büyüktür. Baran yoldaşın toprağın üzerine söz veriyoruz, yolunu bırakmayacağız. Tüm şehitlerimizin intikamını alacağız" şeklinde konuştu.

Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) adına konuşan Devrim Baran ise Namaz'ın mücadelesinin gençlere örnek olduğunu dile getirdi, anısını yaşatacaklarını belirtti.

KOBANÊ
TKŞ üyeleri, Serêkaniyê ölümsüzleşen Bayram Namaz'ı Kobanê'de bulunan binalarında andı. Katılımcıların salona sığmaması nedeniyle anma iki kez tekrarlanarak gerçekleştirildi. Anmaya Kobanê Kanton Yönetimi, Adalet Meclisi, Kadın Evi, Kongra Star ile özerk yönetime bağlı kurumlar ile çok sayıda parti temsilcisi de katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anma sinevizyon gösterimi ile devam etti. TKŞ adına yapılan konuşmada, Namaz'ın mücadele yaşamı hakkında bilgi verildi, "Rojava devriminin önderleri arasında yer aldı. Namaz'ın devrim dostlarını da düşmanlarını da iyi tanıdığı vurgulanan konuşmada, "Baran yoldaş, bir devrimcinin sahip olması gerektiği öncü ve önder niteliklere sahipti. Partiye ve devrime bağlılığı, inancı, kararlılığı hepimiz için önemli bir örnek oldu" denildi. Namaz'ın birleşik mücadele konusunda da büyük çabalar sarf ettiği vurgulanan konuşmada, Baranlaşma çağrısı yapıldı.

Kültür Sanat Kurumu müzik grubu ile TKŞ bünyesinde oluşturulan müzik gruplarının sahne aldığı anmada, Bayram Namaz'ın bestelediği marşlar da söylendi.