29 Eylül 2024 Pazar

Kobanê zaferi ülkenin dört bir yanında selamlandı

1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle birçok kentte düzenlenen eylemlerde DAİŞ barbarlığına karşı direnerek zafere ulaşan kadınların, Kürt halkı ve devrimcilerin mücadelesini daha da ileriye taşıma sözü verildi.

1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle pek çok kentte eylemler düzenledi ve Kobanê zaferini selamladı.

DERSİM
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, Sanat sokakta basın açıklaması düzenledi. "Kobanê ruhuyla özgürlüğe yürüyoruz" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını il örgütü yöneticisi Esma Ataş yaptı.

"Kapitalist modernitenin yaşadığı çoklu krizi dünyanın her yerinde savaş ve çatışma çıkararak aşma çabası Kobanê'de yenilgiye uğramıştır" diyen Ataş, Kobanê zaferinin halkların ve kadınların zaferi olarak dünya tarihine altın harflerle yazıldığını kaydetti.

2014 yılında kadınların öncülüğünde DAİŞ barbarlığına karşı kazanılan zaferin dünyanın her yerinde barış, demokrasi ve özgürlük mücadelelerine esin kaynağı olduğunu söyleyen Ataş, şöyle devam etti: "Kobanê halkı, bundan 8 yıl önce insana, doğaya, halklara, kültürlere ve inançlara düşman IŞİD çetelerine karşı insanlık onurunu korumak için 133 gün boyunca destansı bir direniş sergiledi. Bu direniş başta Kürt halkı olmak üzere, devrimcilerin, enternasyonalistlerin ortak mücadelesiyle demokratik bir yaşam umudunu tüm dünyaya dalga dalga yaymıştır. Dünya Kobanê günü tüm halklara kutlu olsun. IŞİD çetelerine karşı insanlık değerlerini yükseltenleri bir kez daha saygıyla selamlıyoruz, bu destansı direnişte hayatını kaybedenleri minnet ve özlemle anıyoruz."

VAN
1 Kasım Dünya Kobanê Günü için Van Alışveriş Merkezi önünden HDP İl Örgütü'ne yapılacak yürüyüşe polisin izin vermemesi üzerine Van halkı sloganlarla AVM önünden ayrılarak HDP il binası önünde toplandı. Basın açıklamasını okuyan HDP Hukuk Komisyonu'ndan Sedat Düşünmez, Kobanê halkının DAİŞ barbarlığına karşı sadece kendi varlığını ve geleceğini değil aynı zamanda özgür insanlığı korumak için destansı bir direniş sergilediğini söyledi.

"Kobanê direnişi IŞİD'in fiziksel olarak sonunu getirdi. Dünya halkları; Kürt kadınları ve gençlerinin yaşamları pahasına sergiledikleri bu direnişe, insani değerlere olan bağlılığa ve adanmışlığa anı anına tanıklık etti" diyen Düşünmez, Kobanê halkının direnişiyle tarihin akışını değiştirdiğini dile getirdi.

8'inci yıldönümünde DAİŞ'i yenilgiye uğratan dünya halklarının enternasyonalist dayanışma ruhunu bir kez daha selamladıklarını vurgulayan Düşünmez, DAİŞ yenilgiye uğratılsa da o zihniyetin hala sürdüğüne işaret etti. "Bu zihniyet, bugün farklı görüntülerle temel insani değerleri hedef alıyor. Ortadoğu'da barış, eşitlik ve demokrasi mücadelesi veren, ‘Kobanê düştü düşecek' diyenlerin sevincini kursağında bırakan devrimcilere karşı bugün her türlü etik ve ahlak dışı araç ile saldırılmaktadır" diyen Düşünmez, dün olduğu gibi bugün de her alanda kirli savaş politikalarına karşı mücadeleyi büyüteceklerinin altını çizdi.

HDP milletvekili Muazzez Orhan, Kobanê'de barbar DAİŞ çetesine karşı Kürt halkının büyük bir direniş göstererek, yeni ve özgür yaşamın sembolü haline geldiğini dile getirdi ve şöyle devam etti: "O gün Arin Mirkanların kadın düşmanı barbar çetesinin karanlığını aydınlatan eylemlerinden sonra gelişen Rojava devrimi aynı zamanda bir kadın devrimidir. Ve o kadın direnişi ve devrimi bugün ‘Jin jiyan azadî' sloganıyla tüm dünyada kadın hareketlerinin sloganı ve ilham kaynağı olmuştur. ‘Kobanê düştü düşecek' diyenler ve DAİŞ zihniyetine sessiz kalanlar bugün yine Kobanê başta olmak üzere Kürt halkının kazanımlarına ahlaksız politikalarla saldırmaktadırlar. Kobanê düşmedi, düşmeyecek ve ‘Jin jiyan azadî' sloganı dinmeyecektir."

ŞIRNAK
HDP Şırnak İl Örgütü önünde yapılan açıklamada "Bi giyanê Kobanê ber bi azadiyê ve dimeşin" pankartı açılırken, açıklamaya Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de katıldı. HDP Şırnak İl yöneticisi Selahattin Barınç, bu coğrafya ve yüzyılın destansı direnişlere, insanlığın kurtuluşunu müjdeleyen yeni yaşam modellerine sahne olduğunu kaydetti. Yüzyılın karakterinin Ortadoğu'da şekillendiğini belirten Barınç, "Özgürlükle kölelik, demokrasi ile diktatörlük arasındaki mücadele devam ediyor" dedi.
 
HDP milletvekili Hasan Özgüneş,  Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kobanê düştü düşecek" sözünü hatırlatarak, "Birilerinin hevesleri kursaklarında kaldı" dedi. Kobanê'de DAİŞ'e karşı bir insanlık savaşı verildiğini dile getiren Özgüneş, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin süreceğini söyledi.

Açıklama, "Bijî berxwedana Kobanê" sloganlarıyla son buldu.
 
MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü önünde düzenlenen basın açıklamasına HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekili Pero Dündar ve çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde konuşan HDP milletvekili Pero Dündar, DAİŞ'in kendi başına ortaya çıkmadığına işaret etti ve emperyalist güçlerin DAİŞ'i yaratarak Kürt coğrafyasında demografiyi değiştirmeyi amaçladığını söyledi. Kürt halkı ve dostlarının direnişi ile DAİŞ'in yenildiğini vurgulayan Dündar, "Bu nedenle biz diyoruz ki Kobanê direnişi halkların direnişidir, kadınların direnişidir, Ortadoğu halklarının direnişidir. Aslında 2014'te başlayan saldırılar ile halkların devrimini, halkların direnişini yok etmek istediler" ifadelerini kullandı.
 
"Bugün burada saldıranlar, bugün her gün Kobanê'ye saldıracaklarını söyleyenler, bugün Güney'e işgal saldırıları yapanlar, bugün Efrin'i çetelerle doldurmak isteyenler bilsinler ki, mücadele edeceğiz" diyen Dündar, bu çetelerin Türk ordusunun kontrolünde örgütlendiğini vurguladı.

Açıklama "Bijî berxwedana Kobanê" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganlarıyla sona erdi.
 
ADANA
HDP Adana İl Örgütü'nün çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütüyle birlikte Kobanê günü için İsmet İnönü parkında gerçekleştirmek istediği basın açıklaması polis tarafından engellendi, bunun üzerine kitle alkışlar ve "Biji berxwedana Kobanê" sloganlarıyla HDP il binası önüne geçti.

HDP İl Eşbaşkanı Helin Kaya, Kobanê direnişinin aynı zamanda bir kadın direnişi olduğunu hatırlatarak, kadınların öncülüğünde gelişen bu mücadelenin erkek egemen, tahakkümcü zihniyeti yenilgiye uğrattığını ifade etti. Kaya, "Kobanê 21. yüzyılın kurtuluş umududur. Kadınların, bölünüp parçalanmış, hak gasbına uğramış, inkar edilmiş bütün etnik ve inanç gruplarının ilham kaynağıdır. Kobanê kolektif bir bellektir, demokrasinin inşasıdır" ifadelerini kullandı.
 
Açıklama oturma eylemi ve sloganlarla son buldu.

HAKKARİ
HDP Hakkari İl Örgütü, 1 Kasım Dünya Kobanê günü nedeniyle il binası önünde basın açıklaması düzenledi. HDP il yöneticisi Kadir Şahin, "Kobanê, kadın iradesi olan Arin Mirkan, enternasyonal dayanışması olan Rıfat amca, Kader Ortakaya, Aziz Güler ve kırmızı fularlı Ayşe Deniz Karacagil'dir. Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartamayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır" dedi.
 
URFA
HDP Urfa İl Örgütü, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle il binasından Ahmet Bahçıvan iş merkezine "Biji berxwedana Rojava" sloganıyla yürüdü.

"1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlu olsun" pankartı açılan eylemde konuşan HDP İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, "DAİŞ'e karşı insanlık değerlerini yükseltenleri bir kez daha saygıyla selamlıyoruz. Bu destansı direnişte hayatını kaybedenleri minnet ve özlemle anıyoruz" dedi.

Açıklama "Şehid Namirin" sloganları ve alkışlarla son buldu.
 
Antep, Malatya, Mersin ve Hatay'da HDP, DBP, TJA tarafından düzenlenen basın açıklamalarıyla da 8'inci yıldönümünde Kobanê direnişi selamlanarak, DAİŞ barbarlığına karşı mücadele eden kadınların, Kürt halkı ve devrimcilerin özgürlük ve eşitlik mücadelesini sürdürme sözü yinelendi.