25 Eylül 2024 Çarşamba

Kırgızistan'da halk Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve parlamentoyu işgal etti

Kırgızistan'da seçim sonuçlarını protesto eden halk, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve içerisinde yer alan parlamentoyu işgal etti. Halkın talebi üzerine eski cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev hapishaneden çıkarıldı.

Kırgızistan'da 4 Ekim Pazar günü yapılan milletvekili seçim sonuçlarını protesto eden halk, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve içerisinde yer alan parlamentoyu işgal etti.

Merkez Seçim Komisyonu tarafından yüzde 7'lik seçim barajını aşmadığı bildirilen 12 parti taraftarı, seçim sonuçlarının iptal edilmesi talebiyle başkent Bişkek'teki Ala-Too Meydanı'nda eylem yaptı.

PARLAMENTOYU İŞGAL ETTİLER
5 binden fazla kişinin katıldığı eyleme polis, gaz ve ses bombasıyla saldırdı. Halk saldırıya taş ve sopalarla karşılık verdi. Belediyeye ait itfaiye ve çöp kamyonunu polislerin üzerine süren eylemciler, polisin geri çekilmesiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve içerisinde yer alan parlamentoyu işgal etti.

Eylemcilerin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kalmaya devam ederken, diğerleri Ala-Too Meydanı ve siyasi tutukluların kaldığı hapishaneye doğru hareket etti.  

'CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NI ALDIK'
Ala-Too Meydanı'ndaki eylemciler hoparlörlerden "Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı aldık" ve "Almazbek Atambayev ve Sadır Caparov serbest bırakılmalıdır" şeklinde anonslar yaptı. Alana girenler arasında eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in oğlu Kadir Atambayev'in de olduğu bildirildi.

CUMHURBAŞKANI BİŞKEK'TE
Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Tolganay Stamaliyeva, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un Bişkek'te olduğunu bildirdi.

ESKİ CUMHURBAŞKANI ATAMBAYEV CEZAEVİNDEN ÇIKARILDI
Kırgızistan'da milletvekili seçim sonuçlarını protesto eden halkın talebi üzerine eski cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev hapishaneden çıkarıldı.

Protestolarda şimdiye kadar 100'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi.